Direktlänk till inlägg 19 mars 2009

Vi är ett land med traditioner.

Av Sven-Erik Hemlin - 19 mars 2009 05:22

 

Det är lätt att någonting som ansetts vara rätt, hux flux visar sig vara alldeles åt helsike. Så var det med SSU, när det visade sig att medlemssiffrorna inte stämde, nu är det bonusar. Egentligen borde det SSU gjorde vara glömt, men på något underligt sätt hör det ihop med hur Maud Olofsson förvarar bonusar inom statliga bolag.

Ser man på det som hände inom SSU så var det egentligen inte fel att exempelvis ha medlemmar som hunnit upp i pensionsåldern, det är ju då folk blir barn på nytt. Att det dessutom slunkit in några som inte alls hörde dit, kunde inte det skyllas på datoriseringen av medlemsregistret? Datorer gör massvis med fel varje dag.

Istället för den smidiga förklaringen svarade SSU:s ledning att fiffla med medlemsantalet hade det ju alltid gjorts och ingen hade protesterat. Nåja, kanske var förklaringen inte speciellt klyftig, eftersom det i förlängningen betyder att de som gått vidare från SSU till politiska förtroendeuppdrag av olika slag, troligtvis fortsatt göra samma sak som det alltid gjorts.

Från politiskt håll anses det vara en form av kultur, på samma sätt som de statliga monopolen. Det är ett bevis på vår egenart, andra länder tänker inte alls på samma sätt som vi. Det har inte slagit igenom i Bryssel, där folk från andra medlemsländer inte fattat att vårt lands öde vilar på traditioner.

Troligtvis uppstod fifflet med medlemssiffror inom SSU redan på den tiden när moderpartiet hade ensam majoritet och bidrag av alla de slag blev en del av vardagen. Varje bidragsform kallades reformer, oavsett vad bidragen gällde. Till slut var allting så inlindat i reformer att ingen visste början eller slut. Det är antagligen förklaringen till att så har det alltid gjorts, setts som en bra förklaring.

Nu lägger sig EU i hur vi betalar våra representanter i Bryssel också, det duger inte att betala deras löner i svenska kronor, det är euro som gäller. Visst är kronan svag, men det är ju den valuta vi betalar med i vårt land. Att acceptera EU:s direktiv gör att de representanter som väljs in i parlamentet, kommer att lyfta en löneökning som kan jämföras med bonus. Dags för en folkstorm igen, eftersom svenska folket får betala.

Jag trodde i min enfald att ett land som anses högavlönat, skulle kunna vara riktmärke för hur andra länders representanter har betalt. Tänk så fel man kan ha ibland. Men om EU har rätt när det gäller anpassning av lönerna till den europeiska valutan, varför har det då funnits ett politiskt motstånd mot euron? Har det att göra med att så har det aldrig gjorts någon gång?

Alla konstigheter som sker just nu gör mig förvirrad. Eftersom allting tycks hänga ihop på något sätt, började jag fundera om det kanske är samma sak med våra banker och dess chefer som med SSU. Jag tänker närmast på de banker och försäkringsbolag vars ledningar tycks ha fastnat med skägget i brevlådan. De gör alldeles säkert också som det alltid har gjorts, men först nu inser de att det kanske inte var riktigt rätt.

Till bankernas försvar kan sägas att de måste låna ut pengar för att kunna tjäna pengar, annars kan de ju inte betala ränta till sina kunder. Kunderna vill att pengarna ska växa, trots att skatt och inflation äter upp det mesta. Men pengarna finns där i alla fall på ett konto, vilket gör att ganska många kunder, går till banken för att fråga hur mycket som finns på kontot.

Den som är mån om sina pengar på banken vet att kontobesked kostar pengar, det är billigare att gå och fråga än att banken skickar hem det. Det kostar pengar för banken eftersom arbetskraft är dyr, därför måste det dras in på kassapersonal. Eftersom kassapersonalen har dåligt betalt, räcker inte den inbesparingen utan kunderna måste stå för kostnaden som inte täcks in. Enkel matematik egentligen.

Att driva en bank är därför inte det lättaste. Folk fattar inte att det kostar enorma summor att driva en bank. Ju mer pengar som lånas ut, desto mer måste betalas ut i bonus till chefer och styrelsen. Enda sättet att få det att gå runt är att låna ut till hög ränta. De enda som är villiga att betala en hög ränta är de som sitter illa till likviditetsmässigt, det vill säga inte har några kontanter att röra sig med. Det är ett risktagande en bank som vill kapa åt sig marknadsandelar måste ta.

Marknadsandelar är viktigt inom alla affärsdrivande företag, det är alltid en tävlan att vara störst. Vissa banker tycks inte ha tänkt på att det är kundernas pengar som lånas ut. Men så en dag tappar kunderna förtroendet för sin bank och tar ut sina pengar. När räntan hamnar runt en procent och det ska betalas trettio procent i skatt på det lilla kunden får, ligger pengarna lika bra i madrassen. När det händer, hamnar banken i likviditetsproblem.

Vad händer med en bank då den inte längre kan tjäna in på gungorna vad de förlorar på karusellen? Tja, bankerna får förlita sig till att svenska folket täcker upp förlusterna med sina skattepengar, så har det ju alltid gjorts. Man kan säga att alla tokigheter som händer, egentligen bara följer landets traditioner.

Ur koranen kan man hämta visdom som passar bra in på den snikenhet som präglar chefer av alla de slag runt om i världen. Jag har inte läst koranen, däremot har jag lagt på minnet någonting som står i den och det lyder så här med hänsyftning till girigbukar: Ni äro besatta av snikenhet efter mer tills ni sänkas i edra gravar, men på den dagen skall man fråga eder vad ni hava gjort med livets gåvor.

Jag undrar vilken fråga alla utsugna ocg fattiga människor får? De kan ju inte få samma fråga.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards