Alla inlägg den 9 mars 2009

Av Sven-Erik Hemlin - 9 mars 2009 05:27

 Nu har jag väntat på tidningen i fyrtifem minuter, det är ingen morgontidning längre. Nutidens förfall har drabbat även Tidningstjänst, det är inte lätt att få tag på morgonpigga personer, villiga att arbeta när andra sover. Tja, då skriver jag väl en stund få se vad det blir. 

Igår skrev jag om att ungdomarna nu söker trygghet. Att invaggas i trygghet är inte samma sak, det är den största fara vi kan råka ut för. Ju mer det talas om trygghetssystemet i vårt så kallade välfärdssamhälle, är det dags att dra åt sig öronen istället för att luta sig tillbaka. Det betyder nämligen att någon vill ta på sig ansvaret att skapa den trygghet så många vill ha. Bara det är skäl nog att känna oro.

Att känna trygghet är någonting personligt, någonting man själv skapat. Det har ingenting med pengar att göra, snarare att vara nöjd med det man har och sätta värde på det. Vi har levt i ett konsumtionssamhälle så länge att människor ständigt önskar sig nya saker, de gamla förlorar sitt värde så snart de blivit köpta. Ibland slår mig tanken att det kanske är just det som förändrat vårt samhälle. Redan har många branscher fått känna av att människor blivit försiktigare, även de som inte den närmaste tiden riskerar att förlora sina jobb. Vad som händer är att krisen förvärras mer än nödvändigt. Resultatet kommer att bli att ännu fler blir arbetslösa, det är som att slänga en sten i vattnet och se ringarna spridas ut över en stor yta.Våra politiker kan inte göra någonting i den situation vi nu hamnat, de säger att vi är helt i händerna på det som händer i vår omvärld. Eftersom alla länder brottas med samma problem, väntar alla på vad som kommer att hända i USA. Det är först när det börjar hända någonting positivt där, som de övriga vågar börja satsa. Obama har just nu världens öde i sina händer.Men vi kan inte vänta på att någonting ska hända, vi är tvungna att ta saken i egna händer. I vårt byråkratiskt uppbyggda samhälle kommer det att bli svårt att bygga upp någonting nytt, eller ens gå tillbaka till någonting beprövat. Det är nu det gäller för det politiska etablissemanget att släppa taget och låta invånarna skapa egna förutsättningar för framtida näringsverksamheter.Jag har alltid varit skeptisk till EU som byggt upp en byråkrati som skapar regler som hindrar istället för att skapa möjligheter. Redan nu kan man förutspå att medlemsländerna inte kommer att kunna betala sina avgifter. I första hand måste medlemsländerna ta hand om sina invånare, vad än byråkraterna i EU har att säga.

Splittringen kommer först att orsakas av de till folkmängden stora länderna, de små tvingas följa efter. Att skapa en union som motvikt till bland andra USA, var som många sa vid den tiden en nödvändighet för att möta framtiden. När vi kommit så här långt, har det visat sig att skapandet av EU var fullständigt onödigt. 

Det må så vara att finanskrisen än så länge inte påverkat byråkraterna i EU, det kommer däremot en befarad massarbetslöshet att göra. Vad hjälper det vad EU-kommissionärerna kommer fram till, när verkligheten visar sig vara helt annorlunda än den de haft som underlag för sina beslut. På grund av hög arbetslöshet kommer dessutom samtliga medlemsländer att brottas med vikande skatteintäkter. För politiker som vill bli valda eller omvalda eller rent av undvika upplopp (som inte är ovanligt i sydliga länder), betyder det att landets behov måste gå först.Sveriges befolkning har varit en stor inkomstkälla för de EU-länder som till stor del lever på turismen, inte minst då de Canariska och de Grekiska öarna. Nedgången för turistorterna har inte varit katastrofala tidigare, men nu börjar oron sprida sig i takt med att den svenska kronan blir allt mindre värd. Tänk vad en liten instabil valuta kan ställa till med.Istället för Kreta eller Puerto Rico och San Augustin, planeras det nu för tältsemester med familjen. Det finns gott om campingplatser runt om i vårt land, så en bilsemester kan bli en upplevelse. Om inte bensinpriset rusar iväg till oanade höjder förstås. Många av de som brukar resa utrikes på semester, har inte sett mycket av sitt eget land. Solen finns här också ibland på somrarna om vi har tur. Man ska därför inte se det som någonting negativt, det blir alldeles säkert både billigare och trevligare. Dessutom går det alldeles utmärkt att göra sig förstådd på det egna språket, bara det ett problem för många på sina semestrar utomlands.

Det är nu det är dags att vara solidarisk och spendera semesterpengarna inom landet. Det gynnar alla. Förutsättningen är förstås att det finns pengar till en semesterresa, för många kan det komma att bli ett problem.

Problemet för mig idag har varit att tidningen inte kommit. Den allt senare utlämningen beror väl på att tidningsbudet fått ett större distrikt, det är väl så det kan sparas in på kostnader. De flesta är väl medvetna om det nu, anställda kostar pengar. Varför är det pengarna som styr allting?

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards