Direktlänk till inlägg 22 februari 2020

Ett spel med folkets pengar som insats.

Av Sven-Erik Hemlin - 22 februari 2020 20:19

De finns och har funnits under alla år, de som satsar på spel och drömmer om den stora vinsten. Om det inte var för alla dessa som troget spelar för mindre summor skulle utdelningen bli usel, men det är för det mesta storspelare som håvar in pengarna. Tråkigt nog är spel det enda "vanligt folk" kan bli rik på, det är en omöjlighet att bli det på ett vanligt lönearbete.


Om politiker på toppnivå spelar vet jag inte,  men de räknas väl knappast till de som har ett lönearbete, de har ju  arvoden som de själva kunnat påverka. Hur de kan ha årsinkomster i miljonklassen är därför för mig obegripligt. Med de inkomsterna behöver de inte spela för att vinna en massa pengar i alla fall, de lever gott på skattebetalarnas pengar. Men mycket vill ha mer brukar man säga, så man vet aldrig.


 Hursomhelst händer i alldeles för många fall att spelsuget tar överhanden och personerna hamnar i spelmissbruk. Ju sämre det blir i vårt land, desto mer panikartat spelas det. Många satsar till och med sina sista matpengar i hopp om att vinna. Tyvärr kan det inte bli annat i ett samhälle där allt kretsar kring pengar.



I vårt land har vi fått en snedfördelning när det gäller de som oroar sig för att pengarna skall förränta sig och de som oroar sig för att pengarna skall räcka till. Usla pensioner och försämrade trygghetsförsäkringar gör att allt fler blir fattiga vilket börjar bli vårt lands verkligt stora problem. Det är någonting som kräver en lösning som inte får ta flera år att rätta till, det måste göras så snart det är möjligt.


Ju fler fattiga betyder minskad konsumtion vilket leder till en nedåtgående spiral som blir svår att få stopp på. Ängsliga ekonomer slukar makrodata för att se vartåt utvecklingen pekar, men det hjälper knappast när investerarna börjar känna osäkerhet. Vi är tillbaka till de snabba klippens tid, ingen vågar satsa långsiktigt.


För en regering men även de övriga partierna måste det här vara rena mardrömmen. Glöm snitsiga reformer som kan locka väljare, nu handlar det istället om vart pengarna skall tas för att skapa ekonomisk rättvisa. Hela vårt politiska etablissemangs existens börjar ifrågasättas, kravet på att vårt land måste städas uppifrån blir allt mer påträngande.


Landets invånare är inte betjänta av en massa byråkrater vars löner behövs inom de för invånarna viktiga verksamheterna. Problemet är att chefer av alla de slag blivit fler och personalen på golvet färre. Har svårt att förstå hur det kan vara möjligt. när staten, kommuner och landsting anser att verksamheterna måste drivas enligt företagsmässiga principer. Enda märkbara är att de som vänder sig till de offentliga verksamheterna numera kallas kunder, trots att de äger verksamheterna.


Blir därför inte klok på det här med skattefinansierade verksamheter, skall de fungera som företag eller är det invånarna som bestämmer hur de skall fungera? Om inte bör vi snarast skattestrejka eftersom de pengar som betalas in hamnar i en gemensam pott för att driva företag med mera. Det är inte riktigt klokt om man tänker efter, men tänker man för mycket blir man förbannad.


Vid min ålder är det svårt att ta till sig att barn rånas på öppen gata av ligister som inte är mycket äldre än offren. I en del fall är de till och med yngre så istället för att pjoska med dem varför inte införa uppfostringsanstalter igen. Helst långt från bebyggelser så att de måste tänka sig för både en och flera gånger innan de försöker rymma. Vad dessa unga brottslingar måste genomgå är stenhård disciplin och uttröttande fysisk träning.


Med den velighet som finns inom inte minst regeringen men också stödpartierna kan man förstå att SD växer, där finns "busarna" som vågar ta i med hårdhandskarna. Ja, det är i alla fall vad många tror men många snåriga lagar lägger krokben för alltför drastiska åtgärder. Att vända den negativa trenden för vårt land är som att vända en enorm tankbåt i en insjö. Chansen att gå på grund är större än att lyckas.


Vad vi kan se i dagens läge är att SD:s framgång inte beror på vad de eventuellt kan göra, utan på de övriga partiernas svaghet och oförmåga att komma sams om de drastiska åtgärder som måste till. Som det nu är stödjer väljarna de som säger ifrån men som knappast har någon lösning på landets uppsjö av problem. En sak ser man i alla fall tydligt, liberala lösningar är knappast vad folk vill ha, det har varit alldeles för mycket daltande istället för hårda nypor.


I takt med att SD växt har Åkesson fått problem, det finns många dumskallar i partiet som redan känner sig maktberusade och tar till brösttoner. Men det svänger snabbt inom politiken om det börjar fattas beslut som gör vårt samhälle mera rättvist och om så skulle vara går det fort utför för SD. Innerst inne är det så att de flesta resonerar som så att de vet vad de har, men inte vad de får. Rädslan fungerar med andra ord åt båda hållen, för vad invånarna vill ha i en orolig tid är trygghet och det är vad som saknas i nuläget.


Frågan är vem eller vilka som kan skapa denna trygghet i ett land som genom politiska beslut splittrats och missnöjesgrupper uppstått. Regeringen Löfven står inför en olöslig uppgift tack vare de tre andra partierna. Ensam är inte stark, men i alla fall bättre än att ha "vänner" som stjälper. Men hur man än ser på det är det som händer ett chansartat spel med invånarnas pengar som insats. Det är inte acceptabelt som Löfven brukar uttrycka det sig om som är alldeles åt helvete.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards