Alla inlägg den 8 mars 2009

Av Sven-Erik Hemlin - 8 mars 2009 06:11

 

Man ska aldrig underskatta människors dumhet, det gäller inte minst de människor som för statens räkning har hand om invånarnas pensioner. Finansministern går offentligt ut och fördömer bonusar inom bankväsendet, men glömde tydligen bort att inom de statliga verksamheterna, finns minst lika giriga personer. Att det sker nu när en massa pengar försvunnit upp i rök och vår ekonomi är i gungning är rena rama vansinnet. När inte pensionspengar kunnat säkras, borde naturligtvis de som förvaltat pengarna så bedrövligt, betala till fonderna i form av sänkta löner.

Om inte det här får följden att det rensas upp bland cheferna inom de statliga AP-fonderna innan de gör slut på pensionspengarna, får det ses som ett politiskt självmord. Förresten, det nuvarande pensionssystemet skulle inte ha genomförts överhuvudtaget, det var (och är) en sämre lösning än det gamla ATP (som också det var en katastrof). Skyhöga avgifter för att förvalta pensionspengarna har ätit upp det mesta, resten har inflationen tagit hand om.

Till syvende och sist är det pensionsspararen som är ansvarig för hur pensionspengarna placeras, i det fallet kan ledningarna för de olika AP-fonderna svära sig fria från ansvar. Det enklaste hade naturligtvis varit att var och en fått in sina skattepengar på ett spärrat konto i banken, med tydliga regler för hur utlåning av dessa pengar ska gå till. Visserligen har räntan inte varit mycket att skryta över, men hade den varit skattefri skulle det i alla fall inte inneburit någon sänkning av pensionen.

Invånarna tvingas idag till att själva ta hand om det mesta som rör deras vardag, det är dags att de får ta hand om hela biten. Det blir troligtvis billigare om alla även skulle betala sin egen sjukförsäkring, se bara vad landstingsskatten kostar. För de sämst ställda, skulle det inte vara någon oöverstiglig kostnad för staten att ta hand om ansvaret.  

Vad vi betalar med våra skatter till landstingen är inte bara onödiga löner för politiker och byråkrater, utan även deras egentillverkade förmåner i form av frikostiga avgångsvederlag och väl tilltagna pensioner. Det säger sig självt att det är ohållbart i längden, pengarna kommer inte att räcka till.

Jag har tidigare varit inne på att det blir dagens ungdom som kommer att sätta press på det politiska etablissemanget att förändra vårt samhälle radikalt. En undersökning visar att miljöintresset svalnat bland ungdomarna vilket inte alls var oväntat. Det hör ungdomen till att flyga från blomma till blomma och smaka på för att få erfarenhet. Många har sett att miljötänkandet spårat ur och att det inte kommer att ge dem någonting, bara kosta en massa pengar.

Svängningar av det här slaget har hänt förr, precis som svängningar i det vi kallar vår miljö numera. Förr kallade man det för naturens svängningar, det är nog det rätta uttrycket. Vad som orsakat den plötsliga svängningen bland ungdomarna kan man anta beror på det konsumtionssamhälle de växt upp i. Livet är ett party så länge man orkar med det, men när våldet blir en del av deras vardag, vill de dra sig undan till en säkrare plats.

På sätt och vis är vi tillbaka till femtiotalets sätt att tänka. Då sökte vi trygghet efter andra världskrigets fasor, nu är det precis lika otryggt av andra anledningar. Det här leder förhoppningsvis till nya värderingar, som i sin tur betyder att tillväxt i ekonomin inte längre ses som en frälsare. Om det händer, tror jag ingen kommer att sakna det samhälle vi haft de senaste trettio åren. Jag tror att våra välutbildade ungdomar kommer att fixa det om de använder sitt förstånd.

Den gamle tänkaren Voltaire lär ha sagt: Att det mänskliga förståndet har sina gränser sörjer jag icke över. Det som gör mig förtvivlad är att den mänskliga dumheten icke har några.

Kan vår hispiga värld beskrivas bättre?

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards