Direktlänk till inlägg 29 mars 2009

Det verkligt förståndiga i livet är att leva som vore varje dag vår sista.

Av Sven-Erik Hemlin - 29 mars 2009 08:08

 

Sommartid, ja än kan man då inte se det utanför fönstret eller på termometern. Man kan väl inte börja hoppas på bättre och varmare väder förrän efter Påsk. Det tog tid att komma igång och skriva idag, men det berodde inte på skrivkramp snarare att det var för mycket som snurrade runt i huvudet.

Egentligen skulle jag kunna kalla det jag skriver varje morgon för en gammal mans funderingar, för det är ju precis vad det handlar om. Jag har varit med så länge och sett så många tokigheter från politiskt håll att jag faktiskt är överraskad att vi inte haft en revolution i landet. Nu fungerar inte svenska folket så, de tiger och lider istället.

Det går inte att undvika vad folk pratar om på stan, det är inga vackra ord de har att säga om de politiska makthavarna. Men det är hela tiden med ängsliga sidoblickar, någon kan ju komma förbi som för det vidare till makthavarna.

De senaste dagarna har man inte kunnat se några ängsliga sidoblickar när det pratats om högsta hönset inom LO, däremot fradga i mungiporna. I Jantelagens högborg ligger högsta hönset illa till, utom hos de trogna sossarna förstås som väntar att allt ska ordna sig till slut. Det kanske det gör, men om hon får sitta kvar blir väl det enda hon kan värpa fram antagligen bara pannkakssmet.

Den som inte tror att det här kommer att spilla över på hela arbetarrörelsen är minst sagt naiv. Många säger redan nu att så snart krisen är över kan facket flyga och fara, det räcker med en arbetslöshetsförsäkring. De kloka som insett att LO använder medlemmarnas pengar till annat än medlemmarnas bästa har redan lämnat facket.

Det är beklagligt att fackföreningsrörelsen som faktiskt behövs, gör bort sig på det här sättet. Men precis som inom allting annat i landet finns en kultur som vårdats ömt under alla herrans år och ingen har sagt eller ifrågasatt om det varit rätt eller inte. Hade vi inte fått den ekonomiska krisen och lågkonjunkturen på halsen, hade det kunnat försätta i all oändlighet.

Vår grannstad ska lägga ett nytt torg för runt sjuttiofem miljoner i en tid då budgetunderskottet beräknas bli runt tre gånger så stort. De som någon gång kommer till Gävle med bil bör parkera den utanför stadsgränsen, gatorna är nämligen full med stora hål som kan skada bilarna. Varför det läggs ett nytt torg men vägarna inte repareras måste man vara politiker för att förstå. Ingen annan förstår det.

I vår stad har vi ett stort bekymmer som skapades av det förra kommunalrådet och kommundirektören, nämligen en teknikpark. Efter att den sista etappen visat sig vara ett svartbygge, tackade kommunalrådet för sig och snart har även kommundirektören gått i pension. Vad den nya kommunledningen ska kunna hitta på för att inte invånarna ska behöva betala för det redan i inledningsskedet kritiserade riskprojektet, det vet väl fasiken. I gammal god socialdemokratisk anda talas det om skattehöjningar, ett utmärkt sätt att skapa en framtida ödestad.

Vid en snabb kalkyl kommer man fram till att det blir biligare för en fattigpensionär att flytta till varmare länder än att bo kvar, dessutom är de säkert välkomna vart de än emigrerar. Flyttar de till Spanien kan de dessutom förvänta sig en bättre sjukvård om de tecknar en försäkring. Den kommer de att ha råd med och få pengar över, de slipper ju både kommunal- och landstingsskatt.

Nu finns det tyvärr många fattigpensionärer som nätt och jämnt har lyckats skrapa ihop till begravningen på bankboken. Men eftersom de gamla i vår moderna tid enbart ses som en kostnad, skulle det då inte vara klokt att ge flyttbidrag för pensionärer? Tänk att bara få unga starka friska kvar som ser till att välståndet byggs upp igen. De miljarder det skulle kosta staten skulle tjänas in på kort tid. För den som tänker efter lite, är det ett fantastiskt förslag som kan gynna alla.

Det skulle inte förundra om alla gamlingar blir som barn på nytt i ett klimat som håller lederna mjuka året om. Dessutom skulle de kunna få vara ute i friska luften, det är inte alla förunnat som bor på ett äldreboende.

Nåja, det var bara ett förslag, det behöver inte tillsättas en utredning omedelbart, men det kanske kan användas i nästa års valrörelse av något parti. Sämre valfläsk har presenterats på fullt allvar i valrörelser. Vänsterpartiet brukar komma med förslaget att offentliga sektorn ska byggas ut med flera hundra tusen, ett gyllenen tillfälle att kunna komma med någonting som kanske är genomförbart.

Man vet inte, det kan bli en ministerpost i regeringen efter valet med det förslaget och Lars Ohly skulle kunna tigga åt sig posten som socialminister. I den ställningen skulle han kunna kohandla med S och MP, så de får leka med sina hjärtefrågor, miljön och nya skatter. Tänk så många vykort det skulle strömma in från glada nöjda pensionärer i frivillig exil.

Apropå genomförbart finns det någonting alla människor kan ta till sig och leva efter. Om jag inte minns alldeles fel var det en som hette Oppenheim som skrev så här: Om morgondagen vore den sista, borde du inte njuta av idag? Det verkligt förståndiga i livet är att leva som vore varje dag vår sista.

När man tänker igenom vad det betyder, inser man att kloka ord finns det gott om, klokhet och sunt förnuft är en bristvara i vår moderna värld.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards