Alla inlägg den 26 februari 2009

Av Sven-Erik Hemlin - 26 februari 2009 14:24

 

Lite snopen blev jag när sajten låg nere i morse. Men så är det väl med tekniken, man vet aldrig vad som händer. Under tiden jag skottade taket på stugan under förmiddan, tänkte jag fram och tillbaka på det som hänt senaste dagarna.

Om man tänker efter lite, visst är det underligt att kungen nu gett sitt samtycke till att Victoria och Daniel ska få gifta sig. På sätt och vis känns det som att kungen genom ett smart handlande, fått fokus att hamna på någonting annat än finans-, industri- och jobbkris.

Vår statsminister såg ut att ha fått glädjefnatt och log med hela ansiktet. Stackars Mona såg nog ännu ledsnare ut än hon brukar göra, men skyndade att gratulera. Att hovet nu kommer att innefatta en man av folket, måste vara ett rejält bakslag för ett parti som inte är så förtjust i att vi har en monarki.

Det var väl det partiet som såg till att kungen inte längre fick bestämma. Folket skulle styra, men det funkade inte så länge vårt land var en enpartistat (att ett parti har ensam majoritet). Naturligtvis måste det svida i många gamla trotjänare inom partiet när nästan hela folket jublar över det som hänt. Trots alla försök att få bort kungahuset, fick aldrig de socialdemokratiska företrädarna gehör hos folket. Att folket kunde ha en annan åsikt än företrädarna för partiet, var naturligtvis ett rejält bakslag. Det är väl en av de få gånger partiet följt folkviljan, men bara för att rädda sitt eget skinn.

Hursomhelst, när nyheten om förlovningen kablats ut över hela världen, visar det sig att det enda som är intressant med vårt land är just kungahuset och vad som händer där. Pyttelandet Sverige har någonting som inte så många länder har, så långt har inte de båda partierna till vänster tänkt. Av någon anledning kan jag inte se MP som ett parti till vänster, för mig har deras åsikter alltid lutat åt höger.

Nåja, jag kan tänka mig att kungen med ett stort leende sa för sig själv: Släng er i väggen alla ni som tror att politiska företrädare för folket, är viktigare än en kung. Nu tror jag inte att bröllopet är en maktdemonstration, men en tydlig markering att kungahuset är det enda som kan ge glans åt ett land som inte är större än en flugskit på världskartan.

Att vi kritiserar till höger och vänster för att få uppmärksamhet kan i bästa fall ge en klapp på huvudet, i sämsta fall att andra länder vänder oss ryggen. Vilket om man går tillbaka i tiden sisådär runt fyrtio år, faktiskt har hänt.

Hursomhelst får vi inte vara med när de stora pojkarna har sina sammankomster. Ja, utom i EU förstås, men det är ju blaha blaha enligt några politiska partier. Visst händer det att vi ibland får uppmärksamhet, men det beror för det mesta på att vårt land så ofta hamnar i Europadomstolen. Man kan ju se det som att det beror på att EU:s regler, inte alls stämmer med hur vårt fantastiska samhälle är konstruerat.

Åratals lappande och lagande av gamla lagar och beslut, har gjort att ingen människa kan reda ut hur det egentligen ska vara. När inte vi själva klarar av att reda ut begreppen, ska då EU få lägga sig i och påpeka fel och brister som vi borde insett själva?

Men just det kaos som allt lappande och lagande orsakat, har gjort att en massa småpåvar på egen hand tolkar lagarna och EU direktiven som de bäst passat syftet. Om inte dessa småpåvar fått hållas, hade vi inte varit ett så fantastiskt miljövänligt land, som borde vara ett föredöme för alla världens länder. Men det är klart, ju duktigare vi är att spara på miljön, desto mer kan de skita ner. Att det skapar balans är en sak, men i slutändan blir inte miljön bättre bara för att vi är duktiga.

Nu när finanskris och lågkonjunktur är här, skulle det behövas nya revolutionerande uppfinningar som kan ta världen med storm. Ser man tillbaka på vår historia har vi alltid haft många duktiga uppfinnare, men de flesta har inte blivit profet i sitt eget hemland. Många fantastiska uppfinningar har därför skapat välstånd i andra länder. Jag vet inte om det har med socialdemokratins långa maktinnehav att göra, men ett parti som genom sin ideologi skapat den besynnerliga Jantelagen (den enda lag jag känner till där en enorm massa människor är obrottsligt lydande), kan man i alla fall misstänka att det är så. 

Det får vara hur det vill med det, men genom förlovningen som kom med alldeles rätt tajming, skingrar det tankarna kring allt elände finanskrisen ställt till med. Att det dessutom kommer att ge ett kassaklirr utan like för både staten och Stockholm, är ju inte helt fel. För tidningar i kris kommer att finnas stoff för drygt ett år framåt, det är ju inte heller fel.

Kungafamiljen har gjort vad inte vårt politiska etablissemang lyckats med under alla år, sätta fokus på vårt land igen. Senast det hände var när vår kung gifte sig. Om inte annat visar det hur viktigt monarkin är för ett litet land. Man kan väl säga att kungen genom sitt medgivande till att Victoria och Daniel får gifta sig, visat var skåpet ska stå. Visst känns det underbart att vårt land är en monarki, annars hade vi på grund av vår usla valuta, varit en sorts bananrepublik. Bananer kan vi inte odla, men ekologiskt ska det vara, därför kanske dyngrepublik passar bättre. Skämt åsido, vi har inte mycket att komma med, vi får vara glada för det lilla positiva som händer och tacksamt ta emot de tillfällen som bjuds att få lite uppmärksamhet. Det behöver vi, för att ta oss ur den svacka som drabbat alla länder.

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards