Alla inlägg den 17 februari 2009

Av Sven-Erik Hemlin - 17 februari 2009 05:35

 

Jag är inte ett dugg förvånad över det som nu händer i vårt land. Det är inte bara FRA-lagen som ifrågasätts och starkt kritiseras, utan även hela vårt rättssystem. Skandaler vid utvisningar är vardagsmat, nu hamnar vårt land i fokus i samband med rättegången mot The Pirate Bay.

En inskränkning av möjligheten att fritt använda sina mobiltelefoner, e-post eller ladda ner filer, bäddar för problem som kan komma att slå tillbaka på ett sätt våra makthavare knappast kunnat tänka sig.

Vad det handlar om är att nöjesbranschen försöker skrämma till lydnad. Så fungerar det inte idag. Inskränkningar leder bara till att människor inte kommer att vara villiga att betala för en Internetuppkoppling som inte uppfyller behovet. Men det troligaste alternativet är att någonting nytt växer fram. Försvarsadvokater hittar alltid kryphål i de lagar som skapas, det vimlar av människor som är till och med smartare.

Rättsväsendet är sedan tidigare starkt ifrågasatt. Nya lagar har tillkommit som lagt grunden för ett kontrollsamhälle ingen medborgare vill ha, därför kommer efterdyningarna att bli våldsamma. Vi ser hur extrema vänstergrupper tar till våld för att försvara en sak de inte begriper vad den handlar om eller förstår följderna av. I slutändan blir det att våld föder våld och ett blodigt inferno uppstår.

Det är inte de äldre det politiska etablissemanget och byråkratiska makthavarna ska vara rädda för, det är de idag unga som inte fogar sig i att nöjesindustrin och äldre auktoriteter sätter gränserna. Nu är det inte bara vårt land som berörs av rättegången mot The Pirate Bay, det är miljontals användare i andra länder som kommer att retas upp vid en fällande dom.

Jag kan inte tro att någon med sunda förnuftet i behåll, inte insett vilket hat det kommer att väcka mot vårt land som snällt tagit på sig att hålla rättegången. Om det är uppmärksamhet som är syftet, kommer vi också att få det. Hur vi kommer att drabbas av hämnden vid en fällande dom, vågar jag inte ens sia om.

Vad som kan hända är att våra offentliga datorsystem saboteras. Underskatta aldrig de unga hackers som finns, de ligger hästlängder före alla så kalla dataexperters säkerhetssystem.

Vad händer om hela vår informationsbank raderas? Visst är väl vår nya värld fantastisk, eftersom enbart några knapptryckningar, kan rasera våra omsorgsfullt inhämtade uppgifter om landets invånare och skapa kaos. Risken är överhängande att det kan hända.

Även nöjesindustrin kommer att drabbas, speciellt då de som startade det hela av ren snikenhet. Mycket vill ha mer och helvetet blir aldrig fullt. Nåja, ett helvete kommer de säkert att få i någon form, människor är mycket mer oberäkneliga än vad någon kan tänka sig.

Try before you buy, det vill säga prova innan du köper är ett utmärkt säljargument. Ingen vill köpa grisen i säcken. Det är vad ungdomarna tvingas till idag när de köper exempelvis en skiva. Kanske gillar de en enda låt, men tvingas betala för hela paketet. Varför det? Utnyttjas möjligheten att köpa endast den bra låten, premieras både artisten och låtskrivaren. Antagligen skulle intäkten bli större än vad den är idag.

Filmindustrin är ett sorgligt kapitel som överlevt tack vare skandaltidningar, inte de filmer som gjorts. Frågan är varför många filmer kommer ut på DVD efter bara några veckor på biograferna, om inte för att väcka intresse. Pirater bjuds in med stora famnen som aningslöst skickar materialet vidare till andra. Många av dessa uppladdare har själva inte ens tittat på materialet. Filnedladdare samlar på hög för att kunna dela med sig och kunna ladda ner mer åtråvärda saker. Jösses, vad skit det finns lagrat i många datorer.

Därför frågar man sig hur kan det vara möjligt att anklaga några personer, för att de uppfunnit ett modernt självspelande instrument?  Det är ju så The Pirate Bay fungerar för nedladdande människor världen över.

Hur än det här kommer att sluta, är alla förlorare.

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards