Alla inlägg den 19 februari 2009

Av Sven-Erik Hemlin - 19 februari 2009 05:44

 

Finanskrisen och lågkonjunkturen har ett nyhetsvärde, det håller säkert alla med om. Men det kan bli för mycket, folk orkar inte lyssna eller titta, eller så blir de förbaskade. Eftersom ingen kan säga hur länge krisen kommer att hålla i sig, skapar det en osäkerhet om framtiden.

Att folk nu håller hårt i plånboken har ingenting att göra med innehållet, snarare att det som finns där kan komma att behövas. På sätt och vis har folk blivit mer ekonomiskt medvetna, de har börjat titta på vad som kostar pengar, men inte behövs. Det har tagit tid, men svenska folket har äntligen insett att den moderna värld vi lever i, inte har några likheter med hur det var förr.

Även de bidragsberoende tycks ha fattat att de själva betalt in ett större belopp i skatt, än vad de fått tillbaka i bidrag. De ställer frågan varför och får till svar att administrationen som hanterar bidragen kostar pengar, där försvinner skillnaden. Men så bra! Då är det bara att förenkla det nuvarande systemet, så att pengarna blir kvar i plånboken utan mellanhänder. Enklaste sättet är att Skattekontoren – som har full koll på invånarnas inkomster och skulder – tar hand om det. Det redan befintliga datorsystemet kan med en liten justering, lätt räkna ut bidragets storlek och räkna fram sänkt skatt. Till det behövs ingen extra personal och det skulle frigöra personal vid Försäkringskassan, som inte hinner med sina ärenden. Kanske det till och med skulle bli folk över!

Krånglar man till saker och ting blir det dyrare, vilket tyvärr våra byråkrater är duktiga på. Fråga alla som driver eller har drivit ett småföretag. Den nu pågående krisen, är ett gyllene tillfälle för alliansregeringen att minska kostnaderna för både staten och landets alla småföretagare, genom att minska blanketthysterin inom vår byråkrati.

Onödig administration i form av blanketter av alla de slag är inte bara tidsödande, det kostar dessutom pengar. Den nedlagda tiden är inte avdragsgill för en ensamföretagare, det borde den vara. Om inte för annat, så för att de styrande ska kunna få grepp om hur mycket det kostar och hur mycket det fördyrar för konsumenter i slutändan. Ingenting är gratis.

Eftersom tid är pengar, är det många skattekronor som försvinner för staten, kommunerna och landstingen på grund av blanketthysterin. Onödig byråkrati är därför en dubbel kostnad, som drabbar inte bara företagen utan också landets övriga skattebetalare. Den som inte fattar den matematiken, lever i en annan värld.

När jag nu är inne på ekonomi, varför då inte blanda in landstingen. Denna enorma koloss på lerfötter som ständigt måste ha mera pengar, som när de får dem, bara försvinner i tomma intet. Ett politiskt styrt landsting kommer aldrig att fungera, det är för mycket bypolitik och ideologier som sätter käppar i hjulet. Att lägga ner landstingen skulle inte bara betyda bättre ekonomi, sjukvården skulle också bli mycket effektivare.

Personal som utför det dagliga arbetet inom sjukvården ska inte styras av politiska beslut, de vet bäst vad som krävs för att det hela ska fungera. För något år sen beslutade vår landstingsledning att det behövdes en sjukhusentré för ett svindlande belopp. Lyckat blev det inte om man ska tro patienterna. Ska det vara så svårt att förstå, att det enda en sjuk människa i behov av vård behöver, är ett hål i väggen för att de ska kunna komma in. Resten ska finnas inne på sjukhuset.

Det är meningen att sjukhusen ska rädda människor, inte ta död på dem. Med nuvarande vårdköer händer det tyvärr.

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards