Alla inlägg den 24 februari 2009

Av Sven-Erik Hemlin - 24 februari 2009 06:34

 

Ja, så är då karusellen i full gång. Efter att en allvarsam Mona Sahlin dykt upp i teverutan och sagt att det skulle vara en skandal om inte regeringen tog samhällsansvar för att rädda Saab, har det hänt en hel del. Först trasslade hon till det hela med att säga att hon inte vill köpa Saab, bara köpa tid. Att köpa tid är som att försöka köpa odödlighet, det går inte.

Om det funnits något värde i Saab hade GM redan sålt företaget. Saab har varit en främmande fågel inom GM:s sortiment, inte en del av det som exempelvis Opel. Den rekonstruktion som Saab nu ska gå igenom kommer att kosta skattebetalarna en massa pengar. Alla blir fattigare på grund av att några tusen jobb står på spel, det känns inte rätt. 

Duktig på att räkna har Mona aldrig varit och som det verkar, har hon inte heller några medhjälpare som kan det. Att LO tar till brösttoner kan man förstå, det kommer att tära hårt på arbetslöshetskassan. Problemet är att de pengar det pratas om i samband med Saab är hela svenska folkets, det regnar inte pengar från himlen, även om en del tycks tro det.

Nu råkar det vara så att det inte är regeringen som ställt till det för Saab, det är den forna biljätten GM. Det som nu försiggår är ett rävspel på högsta nivå, där ledningen för GM försöker blidka Obama och bilarbetarna i USA. Det är ingen vild gissning att GM kommer att begära sig i konkurs.

Saab har inte varit någon vinstmaskin precis utan tvärtom. Tillverkar man bilar som vänder sig mot en viss köpgrupp, måste det till någonting extra för att lyckas. Att förknippas vid flygplan kanske var säljbart en gång i tiden, men inte nu. När högsta hönset inom Saab kritiserade regeringen för att komma med dubbla budskap, fungerar det bara som sista spiken i kistan.

När en sak som berör så många tusen människor blir till ett slagträ för att sätta regeringen i dålig dager, visar det bara hur rutten politiken verkligen är. Man kan ju fråga sig hur den nybildade vänsteralliansen gjort i en liknande situation, skulle verkligen MP ställt sig bakom Mona för att rädda kvar jobben vid Saab? Det bilfientliga partiet skulle då svika sina väljare, det låter inte troligt.

Vad det handlar om i svensk politik då partier med skilda ideologier ska samsas, är att det uppstår kohandel. När väl kohandeln är igång, tvingas allianspartiers företrädare till att bli hästskojare. Vad som sen händer är att hästskojarna måste gadda ihop sig, för att lura på folket det ena öket efter det andra för dyra pengar, som sen visar sig inte ens vara värt slaktpengar.

Lättare går det inte att förklara alla de politiska beslut, som kostat skattebetalarna en massa pengar till ingen nytta de senaste femton åren. Allianser är bra för den som vill driva igenom majoritetsbeslut, men gynnar sannerligen inte landets invånare.

Tyvärr är vi inte ensamma om att ha alliansregeringar, eller samlingsregeringar. Det är väl en av anledningarna till att fler än vårt land har drabbats. Det är inte undra på att växthusgaserna ökar i atmosfären, det är så mycket ruttet som pågår att någonstans måste det ta vägen.

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards