Alla inlägg den 20 april 2009

Av Sven-Erik Hemlin - 20 april 2009 05:54


Ibland känns det som om jag skulle vilja koppla bort all tankeverksamhet och likt tjuren Ferdinand sätta mig under ett lummigt träd och lukta på blommorna. Jag läste en gång på en liten tavla där det stod: Livet är kort så ge dig tid att lukta på blommorna. Det låter enkelt men hur många gör sig tid att koppla bort allting och bara känna att de finns till.

Många önskar säkert att det skulle vara möjligt. Den moderna människan stressar och jäktar för att hinna med en massa saker och upptäcker att de inte ens hinner med hälften. Följden blir att de stressar upp sig ännu mer tills de en dag inte orkar längre.

Jag har träffat många arbetsnarkomaner under min livstid, var själv på väg att bli en. En sjukdom fick mig på andra tankar, eller rättare sagt fick jag andra värderingar. Min mamma sa alltid att vi alla lever i livets lotteri, ingen vet om vi fått en vinstlott eller inte. Och kanske är det så, därför gäller det att ta tillvara de dagar vi blivit tilldelade att leva.

En som brukar läsa min blogg sa en dag när vi träffades på stan att det där med medborgarlön, varför har inte sossarna nappat på det? Om något parti kommer att ta upp frågan om medborgarlön, så blir det inte sossarna. De anser sig vara det enda parti som kan regera vårt land, men har aldrig lyckats bevisa att det är så. Däremot har den socialdemokratiska politiken uteslutande gått ut på att alla människor tycker och tänker lika som partiets ledning och ideologi.

Hur många politiska vägar sossarnas företrädare tvingat in svenska folket på finns det säkert någon som vet, vad jag vet är att ingen av vägarna nått ända fram. Vad det hela handlat om är ingenting annat än experiment som ingen kunnat förutsäga vart det skulle leda. Den ideologi som legat till grund för experimenten har varje gång visat sig inte passa in i verkligheten.

Socialismen är inte ensam om den erfarenheten, kommunismen är lika hopplöst gammalmodig. Annat kan man inte heller vänta sig av ideologier som är runt hundra år gamla. Det är som två vitt skilda världar att jämföra de förhållanden som var då och de som vi nu har. Om människor som förespråkar någonting så gammalt, varför inte plikttroget följa bibeln istället. Vad det handlar om är ju att tro på en sak, utan att ifrågasätta riktigheten.

Tittar man på alla heliga krig som pågår runt om i världen beror det på att det inte bara finns en Gud. Om det råkar vara så att det bara finns en Gud, vilken av alla dessa religioner har rätt? Tänk om alla har fel och det inte finns någon Gud? Att det istället finnas en slumpgenerator som skapar varje människa och tilldelar dem en arvsmassa (eller gener om ni så vill) som skapar dumskallar och genier lite hursomhelst. Den förklaringen låter trovärdig eftersom det kan förklara alla vansinnigheter som förekommer runt om i världen. Det blir en sorts inavel och vad det för med sig vet vi.

Den här inaveln har gjort att allting plötsligt ställs på huvudet. Vad vi nu kan se är att några tidigare kallade underutvecklade länder idag kommit ikapp och till och med passerat länder som ansetts högutvecklade. Det som i början var en fråga om att utnyttja billig arbetskraft i dessa länder, har gjort att de haft en gynnsam ekonomisk utveckling som de förvaltat på bästa sätt.

Det kan ju vara så att den kris som nu drabbar hela världen förflyttar den industriella utvecklingen till en annan världsdel. Svinhugg går igen brukar man säga och kanske det blir västvärlden som tvingas ta skeden i vacker hand när hjulen en dag så sakta börjar rulla igen. Vem vet, en dag kanske vi måste byta ut i till ett u framför vårt land.

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9
10
11
12
13
14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards