Alla inlägg den 6 april 2009

Av Sven-Erik Hemlin - 6 april 2009 06:40

 

Från oppositionen hör man inte längre någonting om att rädda Saab och Volvo, nu talas det bara om att skatter måste tas ut för att rädda välfärden. Skatterna ska sen ösas ut med skovel för att få fart på hjulen igen. Hur godtrogna få politikerr vara?

Eftersom höga skatter aldrig fått vårt land på fötter, kommer det inte att fungera. Skattepengar har i vårt land en förmåga att försvinna i stora svarta hål som de politiska makthavarna i åratal förgäves letat efter för att hindra utflödet.

De tafatta försök som gjorts för att täta till vad politikerna trott vara några av hålen i den offentliga kassakistan, har varit att dra in på personal inom skola, vård och omsorg. Det har tidigare visat sig att de bara hindrat några femtioöringar från att ramla ur, det stora utflödet av större belopp kan bero på att tusenlappar tycks få vingar när politiker förvaltar pengar.

Förvånade har politikerna efter varje skattehöjning och neddragning sett att pengarna inte ökat som tänkt var utan spårlöst försvunnit. Man kan förstå att de politiska makthavarna kliar sig oförstående i huvudet.

Att spara in på kostnader är inte lätt, det är faktiskt mycket svårare än att öka intäkterna. Därför väljs alltid den enklaste lösningen att höja skatterna. Problemet är att skattehöjningar skapar nya problem som måste lösas eftersom grundproblemet finns kvar, de alldeles för höga fasta kostnaderna som växer för varje år.

Ett problem som bekymrat politiker sen vi blev världens högst beskattade folk är svartjobb. Precis som alla tidigare skattehöjningar fungerar de som en grogrund för svartjobb, den politiker som inte inser det är endera oförlåtligt naiv, eller rent ut sagt dum i huvudet. Människor måste ha pengar för att överleva, därför blir de i en pressad situation primitiva i sitt tänkande och börjar leva efter djungels lag, äta eller ätas.

Politiker borde vara ute mera bland ”vanligt” folk då kanske de fick en annan syn på hur det fungerar ute i vårt samhälle. Det är ganska intressant att lyssna på vad folk just nu säger sedan bensin- och dieselpriset stigit igen. Familjer med två bilar överväger att ställa av den ena för att spara på både drivmedel, bilskatt och försäkring. Den trenden har redan börjat runt om i landet vilket Transportstyrelsen (som väl Vägverket heter numera) till och med noterat.

Såg i en artikel att vårt lands koldioxidutsläpp var högre än i övriga Europa. Inte alls konstigt eftersom de flesta ute i Europa åker i snåla dieselbilar. I vårt land har dieselbilar motarbetats under alla år, ett minst sagt märkligt handlande.

Men det är ändå inte den största anledningen, det är vår gamla bilpark. När det talas om att svenska folket måste köpa nya miljövänliga bilar, är det ingen politiker som ens tänkt på att det kostar pengar. Skulle kraven skärpas betyder det bara att gamla bilar ställs av i väntan på andra tider. Vad det kommer att betyda för barn som måste ha skjuts till dagis och fritidsaktiviteter verkar ingen politiker tänkt på.

Hur avställning av bilar till en början kommer att påverka familjer, barnen, Transportstyrelsen, bensinmackar, försäkringsbolag och i slutändan staten, det kan vi inte ens förutse konsekvenserna av. Lägger man till de allt fler arbetslösa som drastiskt tvingas dra åt svångremmen för att överleva, ligger hela vårt land risigt till. Och allt beror på makthavande politiker som glömt bort de människor som lever i landet, men inte på samma villkor som de själva.

Höga chefslöner och bonusar inom det privata näringslivet drabbar de anställda till viss del, däremot drabbas inte landets skattebetalare på samma sätt som av bonusar och höga löner till chefer inom de offentliga verksamheterna. Politikers, byråkraters, och tjänstemäns löner tas från invånarnas gemensamma kassa och när dessutom riksdagspolitikers löner föreslagits ska höjas samt alla pensions- och bonusaffärer inom de offentliga verksamheterna rullas upp inför öppen ridå, är måttet rågat för svenska folket.

Våra politiker, vare sig de sitter i riksdagen eller som beslutsfattare i kommuner och landsting borde ta till sig det som jag läst en gång och det lyder så här: Är du tveksam om en handling är god eller dålig så avstå från den.

Det fordrar naturligtvis att de så kallade folkvalda innan de fattar något beslut tar reda på konsekvenserna, det har de varit urusla på tidigare.

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9
10
11
12
13
14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards