Alla inlägg den 24 september 2012

Av Sven-Erik Hemlin - 24 september 2012 06:51

Att de unga skaffar sig en utbildning är inte fel, men det går inte att tvinga de som av skilda anledningar inte kan ta till sig teoretiska kunskaper, eller de som inte vill. Att göra någonting mot sin vilja, fungerar inte speciellt bra, det kan istället leda till motsatsen.

Utbildning har för många inte varit någonting annat, än att vänta ut en bättre arbetsmarknad. Om tio år kommer det att vara brist på det eller det yrket, har vi hört till leda. Naturligtvis har det då om tio år utbildats alldeles för många till dessa yrken, när de egentligen borde utbildat sig till någonting annat. Och det beror naturligtvis på att vårt samhälle, inte förändrats efter den mall beslutsfattarna trott under alla år.

Utbildning har också hållit ner arbetslöshetssiffrorna, en mycket viktig statistik för en regering. Kan man inte skapa jobb, vill man ju inte visa det öppet. Men förr eller senare blir ungdomarna klara med sin utbildning, men då har de ingen arbetslivserfarenhet. Det är inte lätt att skaffa sig den, så det hela blir en ond cirkel.

Allting har med orsak och verkan att göra, det får vi lära oss under ett liv. Många grubblar säkert på vem eller vilka som orsakat att vi har, som vi nu har det. Om det är gamla eller nya synder har ingen som helst betydelse, det är vad de styrande ställt till med som räknas.

Och hur ser då vårt samhälle ut numera? Skaran av missnöjda växer, så här var det väl ändå inte meningen att vi ska leva våra liv. Sommaren som aldrig blev av, känns för många som en föraning om, att allting annat också kan vara på väg att gå åt pipan. Det är inte bra om folk tappar framtidstron och börjar grubbla på, om de verkligen vill ha det som kallas ett välfärdssamhälle.

Från det ena till det andra, råkade jag se en kort snutt av Körslaget på teve i lördags. Det blev så eftersom lottodragningen är inbakad i programmet. Under gårdagen dök en vansinnig tanke upp i huvudet, det är ju så här politik borde fungera. Se till att alla fungerar som en enhet, för i grunden är vi ju alla lika, eller … Ja, tänk om det vore så lätt ändå.

Precis som i alla de program där det ska röstas på någon låt eller artist, blir de flesta inte kloka på hur låten eller artisten kunde vinna. Samma sak inom politiken ibland. Experterna har sällan rätt och de förhandstippade brukar stå där besvikna.

Vad det här beror på är svårt att säga, men i många fall kan det vara fråga om att knäppa experterna på näsan. Så har i alla fall många upplevt det när Let´s Dance har varit på teve. Kanske är det någonting, som också kommer att visa sig vid nästa val.

Tillbaka till programmet Körslaget, ja, vilka vansinniga tankar ett teveprogram kan väcka. Det slog mig att vår statsminister, faktiskt fungerar som en sorts körledare. Han dirigerar ju faktiskt våra liv, på ena eller andra sättet. Men det är inte lätt att skapa en kör, som sjunger som körledaren vill ha det.

Om vi tänker oss att han på kort tid måste skrapa ihop en kör och få dem samstämd, skulle det fungera? Knappast troligt om han tvingas samla ihop en grupp okända människor från gatan. Jag kan bara tänka mig vilken blandning det skulle bli. Man kan tänka sig att det skulle bli en minst sagt irriterad körledare, om han skulle få följande körmedlemmar framför sig:

Övertalig lärare från nedlagd (by)skola, bibliotek, dagis eller annan offentlig verksamhet. Varför inte också en utförsäkrad svårt sjuk ingenjör, en långtidsarbetslös och en fattigpensionär. Lägger man dessutom till en vargrädd glesbygdsbo som flyttat in till stan för barnen och familjehundens skull och en gräsrotspolitiker, blir det en salig blandning.

Ett problem blir att välja vad som ska sjungas, det måste ju ha någonting med att skapa framtidstro. Att se framåt, att inte titta på vad som händer i nuet är ett måste. Börjar folk titta närmare på vad som egentligen sker just nu, börjar de må illa.

Det går naturligtvis att ta någonting som har med utbildning att göra. Förkovra sig borde alla göra (utom politiker, förstås, de har social kompetens ). Den ettåriga gymnasieutbildningen är ju tänkt att ge mersmak för de som provar på, så varför inte ta: Sjung om studentens lyckliga da´r … Nä, det skulle nog inte fungera så bra med den ovanstående gruppen, de skulle alldeles säkert klämma i med: och det ljusnande framtid är INTE vår.

Man kan fundera över vad som är värst, att vara statsminister eller körledare. Det är nog hugget som stucket, om man inte har folket eller körmedlemmarna med sig.

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards