Direktlänk till inlägg 29 oktober 2012

Vårt lands invånare är inte så dumma, som vår regering tycks tro.

Av Sven-Erik Hemlin - 29 oktober 2012 06:50

I dag har jag ont om tid. Jag inte bara sov längre än vanligt, det är mycket som ligger på och som måste göras. Provtagning på Hälsocentralen nu på morgonen bland annat. Den som tror att en pensionär har all tid i världen att utnyttja, glöm det. Som pensionärer är vi till för barn, barnbarn och barnbarnsbarn, men vi klagar inte för det.

Klagar gör vi äldre lite till mans över hur vårt samhälle börjat falla i bitar. Vår finansminister skryter över att ha fått balans i ekonomin, men glömt bort att kommuner och landsting trots ständiga besparingar, har svårt att få ekonomin att gå ihop.

När det talas om att Sverige är ett rikt land är det inte medsanningen överensstämmande, om man ser till landet som helhet. Det övergripande ansvaret för invånarna oavsett var de bor i landet, har regering och riksdag, det är därifrån signaler ska ges att skatterna används till vad de är avsedda för. 

Som vårt land fungerar (och har gjort så i många herrans år), är det en massa småpåvar som styr och ställer ute i landet. Det är rena lotteriet för människorna i vårt land om de hamnat i rätt kommun eller landsting. Det stora problemet är att politiska makthavare på både kommunal- och landstingsnivå, alldeles för ofta vill bygga monument över sig själva, eller det parti de företräder.

Jag har svårt att fatta hur hela den politiska apparaten fungerar, inte minst när de politiska ledarna ute i Europa, Amerika och Asien börjat få myror i byxorna. De ser en allvarlig nedgång i efterfrågan på grund av den snabbt växande arbetslösheten. Men i vårt land har tydligen makthavande politiker nerver av stål och oroar sig inte över vad som kan hända framöver. Än är det inte som vid senaste krisen och då klarade vi ju oss skapligt, man måste tro på att det löser sig.

Och det gör staten, kommunerna och landstingen, som ligger långt fram i planeringen om, hur vårt samhälle ska förbättras framöver. Det är väl bra att det finns idéer, men för att kunna förverkliga det som ska förbättras behövs pengar. Ingen kan i dag säga om de pengarna finns om ett år eller inte. Det är vår omvärld som har vårt öde i sina händer.

Att vi kommer att påverkas, står klart när varsel rapporteras nästan varje dag. Stora stabila företag har börjat dra åt svångremmen, snart sprider sig oron i de områden där de stora industrierna finns. Kommer de anställda att ha en inkomst de kan leva på nästa år, a-kassan räcker inte långt för många. När människor börjar känna oro att kanske få gå från hus och hem, blir stämningen minst sagt spänd. För bara någon månad sedan sade finansministern att vi inte skulle drabbas på samma sätt som krisländerna. Det som nu händer, skapar knappas förtroende för hans förutsägelser om framtiden.

Nu omvärderar även Riksbanken sin prognos och låter räntan ligga kvar på den låga nivån. Den som tror att det kommer att sätta fart på landet igen, blir alldeles säkert besviken. Men för kommuner som kommer att tvingas låna, måste det kännas som en tillfällig lättnad. Tyvärr brukar det komma surt efter, vilket betyder ytterligare problem framöver.

För regeringen måste det kännas oerhört nervpirrande. Vad mer kan gå snett? Kommer fastighetsbubblan som befarat att spricka och kommer bankerna att stå där med säkerheter som inte är mycket värt? Det var ju vad som hände i Amerika för något år sedan och fick storbanker att gå i konkurs.

Tyvärr är frågorna fler än vad man kan få svar på. Vi får helt enkelt nöja oss med att regeringen inte kommer att göra några uttalanden som kan skapa panik. Men det skadar regeringen att vara optimistisk, för om det är någonting som retar gallfebern på människorna, är det grusade förhoppningar. Det är lika bra att redan nu säga, hur illa det kan bli, de har mer information om läget än vi andra. Vårt lands invånare är inte så dumma, som regeringen tycka tro.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards