Direktlänk till inlägg 26 oktober 2011

Det gäller att hoppa hela tiden.

Av Sven-Erik Hemlin - 26 oktober 2011 07:22

Folk är trötta på att höra allt prat om höger- och vänsterpolitik. Ett land ska inte kunna styras åt höger eller vänster, utan bara rakt fram. Det ska naturligtvis vara med folkets bästa för ögonen, ingenting annat. Vi har gjort tillräckligt många höger- och vänstersvängar som lett oss in på politiska vägar, som inte nått ända fram.

   Tyvärr tycks det vara så att den politiska kartan, inte stämmer överens med verkligheten. Den verklighet där förutsättningarna ändras snabbare, än vad makthavarna hinner med. Det är helt galet att sikta mot stjärnorna, vilket alldeles för ofta varit fallet med fattade beslut. För det mesta har inte ens trädtopparna träffats, men titt som tätt, skjuter makthavarna sig själva i foten och hoppar fram som skadeskjutna kråkor.

   Jag har ett minne av att gamle Wallenberg en gång fick en fråga om hur man lyckas i affärer. Nåja, minnet är ganska diffust, men har för mig att svaret var att göra stora affärer, är som att försöka ta sig torrskodd över en blötmyr. Frågeställaren fattade galoppen och frågade hur man kan veta vilka tuvor som bär och fick svaret: Det gäller att hoppa hela tiden.

   På något sätt förklarar det hur många länder kunnat hamna i skiten. De har hamnat på en tuva som inte bär, men har inte vågat ta språnget för att prova nästa. Det är först när de sjunkit ner i dyn och bara näsan sticker upp över ytan, som de ropar på hjälp. Men de som ger sig ut för att rädda, riskerar själva att sjunka.

   Tyskland och Frankrike sitter i den sitsen, att de måste försöka rädda det som räddas kan, men kan inte komma överens om hur det ska gå till. Lösningen blir väl att koppla ihop en hel radda av EU-länderna i räddningsaktionen. Men om de största och tyngsta är först i ledet och går ner sig, dras alla andra med. Om de inte släpper taget förstås, vilket är en naturlig reaktion. Enade vi stå, söndrade vi falla, glöm det.

   Var lilla Sverige hamnar i räddningskedjan vet vi inte, trots att vår statsminister sagt att vi inte ska vara med och rädda andra länders banker. Men våra makthavare vill ju alltid ligga i spets, så man vet aldrig. Eftersom det kostar att ligga på topp, kan man misstänka att våra tillgängliga pengar omfördelas, som det så vackert heter. Vad det handlar om är att pengar tas där de finns och läggs där de fattas. Om inte det räcker, blir det folket som får betala, vi äldre har varit med om det ända sedan sextiotalet.

   Jag har många gånger funderat över hur vårt samhälle skulle se ut, om vårt politiska system skrotas. Att skattebetalarna anställer skickliga personer att driva sjukvården, skolan och kommunerna m.m Sparar man in på vad politiskt valda personer har i löner, skulle bara det bli ett ansenligt tillskott för att kunna göra förbättringar i vårt välfärdssystem.

   De pensionsförmåner många politiker har, kan utan vidare dras in. De är inte bara frikostiga, utan är dessutom en belastning för kommande generationer. När inte svenska folket i gemen omfattas av ett dylikt system, ska inte heller före detta så kallade folkvalda göra det.

   Det är ingen väl bevarad hemlighet att de rika blivit fler, inte heller att fattigdomen sprider sig lavinartat. Vem kunde för trettio år sedan ens drömma om, att vi skulle drabbas av barnfattigdom i vårt fantastiskt rika land. Men så är det sorgligt nog.

   Att på papperet vara rik (taxeringsvärden på fastigheter, aktier och fonder) är inte samma sak som att ha pengar att handla för. Av den anledningen har många belånat sina hus upp över skorstenen, för att kunna konsumera och överleva. Låter knasigt, men så är det. Skulle räntorna stiga som på åttiotalet, kan vi förvänta oss att många i dag på papperet rika, sällar sig till de fattiga.

   Det behövs ju bara att bostadsbubbla spricker, men det är bara några nervösa bankgubbar som tycks ha insett det. Egentligen är det skrämmande, hur lite som skiljer mellan succé eller fiasko. Det är väl där vår regering nu befinner sig. Måste kännas nervöst, att vänta på vad som ska hända i vår omvärld och själv bara kunna se på.

   Har vår regering sett till att ha både hängslen och livrem, samt dubbla remmar om plånboken? Tja, det är det väl ingen som vet, egentligen. Om inte, kan det bli så att väljarna börjar göra som gamle Wallenberg en gång sa att han gjorde, nämligen hoppa, för att försöka komma på fast mark. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6 7 8
9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards