Alla inlägg den 22 april 2013

Av Sven-Erik Hemlin - 22 april 2013 07:04

Blev less på datorn och lät den stå och skämmas över helgen. Vi promenerade och njöt av solen istället, pustade ut vinterluften och drog in vårluft i lungorna. Vintern har varit bedrövligt lång, det har satt ner humöret på många människor, ung som gammal.

Klantade till det mesta under gårdagen, det var väl en Tyko Brahe dag som farsan sa när det mesta gått snett. Våra politiska makthavare tycks ha sådana titt som tätt om man ser till hur knasiga beslut de fattar. Men nu börjar i alla fall folk se humorn i det hela, vilket tyvärr inte de politiska makthavarna gör.

Genom att ta sig själva på för stort allvar, ställer många politiker till det för sig och uppfattas av allmänheten som löjliga figurer. Jodå, de är bara människor med alla de fel och brister det medför, bland annat att göra bort sig. Men tänk om de kunde skratta åt sig själva, istället för att fälla ut taggarna när de gjort ett fel, då skulle det också vara enklare att rätta till felet.

Alla ser att jobblinjen medför konsekvenser för en stor del av befolkningen, det räcker inte att då säga, att så var det inte alls tänkt att det skulle bli. Det har blivit ett så stort problem att det inte går att lappa och laga. Anledningen är att regeringen håller fast vid jobblinjen, vilket bara får dess medlemmar, att framstå som känslokalla som totalt saknar empati för människor i nöd.

Tydligen har inte beslutsfattarna fattat att ytterligare ett jobbskatteavdrag, kommer inte bara att splittra landet, det kommer att få förödande konsekvenser för den borgerliga alliansen vid nästa val.

De nackdelar som visat sig slå hårt mot sjuka och arbetslösa, har skapat oro hos de grupper, där risken finns att drabbas av skador till följd av tungt och stressigt arbete. Det finns många sådana jobb, inte minst inom vården, men även inom handeln. I lågkonjunkturens spår har det blivit allt tydligare hur individer och familjer drabbas på grund av de strängare reglerna vid arbetslöshet. Lägger man till alla som av skilda anledningar blivit långtidssjuka, rör det sig om hundratusentals människor som fått en svidande erfarenhet.

Det viktigaste i ett land är att invånarna känner trygghet, men med ett trasigt skyddsnät är det många som är oroliga att falla. Efter att Borg klargjort att det stundar kärva tider, har det spridits en oro som blir svår att hantera för de styrande.

Att vänta och se hur det blir är det som ligger närmast till hands, därför kan man räkna med en nedgång i konsumtionen. Vårt land har gått igenom det här förr, de gamla grejerna får duga ett tag till om de inte gått sönder. Hur länge det kommer att bli så vet vi inte, men det är definitivt inte bra för den ekonomiska tillväxten.

Kanske är det så att den här gången måste de politiska makthavarna börja se över och rationalisera de offentliga verksamheterna. Titta på hur förenklingar kan spara pengar borde ha gjorts för länge sedan. Det skulle ju vara enkelt om exempelvis arbetslösa utan a-kassa får pengar av staten, istället för att tvingas till socialkontoren och bli förnedrade. En anmälan från Arbetsförmedlingen är allt som skulle behövas.

Men nu är det som det är och det mesta har blivit fel. Minns en gång att en av mina farbröder sa: Man ska inte reparera det som fungerar, då går det definitivt sönder. Och kanske är det så, att det gjorts för stora ändringar i det som fungerade någorlunda och därför faller nu hela vårt så kallade trygghetssystem i bitar. Nu är det verkligen dags att reparera!

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6 7
8 9
10
11 12 13 14
15 16 17 18
19
20
21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards