Alla inlägg den 6 april 2013

Av Sven-Erik Hemlin - 6 april 2013 06:57

Har tänk att skicka det här till tidningarna som ett debattinlägg, men lägger ut det här först. Hör gärna av Er om Ni har synpunkter.



Var och varannan dag hör eller läser jag inlägg av någon Moderat, som lovprisar jobbskatteavdraget. Nackdelarna talas det inte om, men de är många och har visat sig kunna få en förödande effekt för många av landets invånare.

En god vän som råkat ut för de nya reglerna vid sjukdom efter strålbehandling av elakartad cancer, gjorde jämförelsen mellan sig själv och en travhäst. Båda ses av vår ekonomiskt tänkande regering som en inkomstkälla för staten, Men vid sjukdom upphör jämförelsen. Eftersom hästen är viktig för både travtränare och hästägare, skulle det aldrig falla dem in att starta en sjuk eller skadad häst. Det skulle äventyra framtida intäkter. Men i sjukförsäkringens nya form, anses till och med allvarligt cancersjuka människor kunna arbeta, förklara det den som kan.

För att rätta till de grövsta snedeffekterna, måste det därför till minst sagt oortodoxa lösningar. Embryot till en sådan lösning för exempelvis sjukförsäkringssystemet, kan man tacka konstruktörerna bakom jobblinjen för. Det vill säga de som skapade de strängare reglerna vid arbetslöshet och sjukdom.

Oavsett vilka krav de politiska makthavarna har på landets invånare, blir människor förr eller senare sjuka. För en läkare tar det för det mesta inte många minuter att ställa en diagnos och inse vad som behöver göras. Tyvärr måste läkare i dagens läge, offra betydligt mera tid på sjukintygen. Är inte intyget enligt Försäkringskassans regelbok och handläggarens bedömning, blir det bakläxa. Var och en förstår säkert, hur mycket dyrbar tid som går till spillo.

Varför ingen kommit på att man kan vända på kuttingen, så att läkarna får en chans att utföra sina jobb och kan kapa vårdköerna, övergår mitt förstånd. Vad som behövs är ju bara mera tid till det läkarna utbildat sig till och är bäst på, att bota sjuka människor.

Egentligen är lösningen hur enkelt som helst, eftersom vi nu har ett system där handläggarna vid Försäkringskassan, är de som numera avgör om folk är sjuka eller inte. För att förenkla det hela, kan den sjuke Istället för att uppsöka läkare, gå direkt till Försäkringskassans handläggare. Denne kan då med egna ögon se, om den sökande behöver vård eller inte. Efter bedömning skickas den uppsökande endera tillbaka till jobbet, hem för att lägga sig i sängen med rådet att ta Alvedon, eller skickas vidare till läkare för en professionell diagnos och behandling.

Visst låter det bakvänt, men det är så vårt sjukvårdsförsäkringssystem fungerar. Eftersom handläggaren har sista ordet och inte läkaren, finns det ingen annan lösning. På det sätt jag beskrivit, skulle också läkarnas status återupprättas, det är de som kan bota människor, vilket inte Försäkringskassans handläggare klarar av.

Visst låter det som minst sagt oortodoxt, men det är faktiskt de nya strängare reglerna som möjliggör den här lösningen. Vad som sparas in på det här är inte bara papper och arbetstid vid landets sjukvårdsinrättningar, allting skulle fungera så mycket smidigare för alla sjuka. Det skulle dessutom spara oerhört mycket pengar, om man ser till den tid läkarna i dagsläget tvingas lägga ner på att komplettera sjukintyg.

Vad man lärt sig av införandet av de hårdare reglerna för sjukförsäkringen och a-kassan är, att politiska beslut som ändrar förutsättningarna för invånarna, måste ses som experiment. Vid experiment utgår man från teorier, ibland fungerar de, ibland inte. Men att experimentera med människor, är det verkligen tillåtet?

När allt fler ser att sjukförsäkringen inte fungerar, varför inte prova det jag föreslagit, det kan inte bli sämre. 

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6 7
8 9
10
11 12 13 14
15 16 17 18
19
20
21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards