Alla inlägg den 8 april 2013

Av Sven-Erik Hemlin - 8 april 2013 07:57

Allt handlar inte bara om pengar i vårt moderna samhälle, det handlar också om tid. Tid är det lika ont om som pengar för många, stressen ökar för varje år. Människor stressar upp sig själva genom alla måsten, vi har en förmåga att lägga på oss själva. När dessutom kraven ökar inom arbetslivet, blir det en dubbel börda.

Jag vet inte om våra politiker är duktigast på att driva igenom förbud mot dittan och dattan, men jösses vad de kan hitta på. De rökförbud som införts har haft starkt stöd hos arbetsgivarna, men har fattats med invånarnas bästa för ögonen. Ja, så försvaras förbuden i alla fall. Men visst försvann det några extra minuter vid varje rökpaus och tid är pengar.

Hur kan beslutsfattande politiker veta vad som är bäst för invånarna? Genom många förbud omyndigförklaras invånarna, även politikerna själva. Det beklagliga är att ingen frågar de som kommer att beröras av ett förbud innan det fattas, av den anledningen är det många som inte bryr sig om förbuden.

Jag hörde en politiker säga att alla beslut förankras innan de läggs fram. Hur ska en grupp med likatänkande på grund av lojalitet och i många fall egen vinning, kunna rösta annat än ja till det förslag som läggs fram? Vad skulle alla de som förankrar förslagen till förbud säga, om någon vill förbjuda klockor? Det förslaget har jag aldrig hört någon politiker framföra.

Alla jagas av klockan, det är därför människor stressar för att hinna med. Men vad skulle hända om klockan förbjuds? En intressant fråga, efter allt handlar om tid och pengar i vårt moderna samhälle. Om man ser till invånarnas bästa, skulle klockan förbjudas omedelbart. Den största anledningen till det är att våra liv är korta i det stora hela. Hursomhelst är uppfinningen av klockan, den mest korkade av alla.

Från tidig ålder styrs våra liv av klockan. Ingen tänker på att vi arbetar och sover bort en stor del av våra vuxna liv, närmare bestämt ungefär två tredjedelar. Av den tredjedel vi har till förfogande att verkligen njuta av livet, försvinner ytterligare några år på saker vi tvingas till att lägga ner tid på. Inte minst på grund av vårt byråkratiskt uppbyggda samhälle. Man kan därför förstå att de som närmar sig pensionsåldern, ser fram emot att få mera tid för sig själva och familjen.

Vid en undersökning om hur blivande pensionärer tänkt sig de sista åren, svarade en fjärdedel att de vill flytta till varmare länder. En tanke smög sig upp i bakhuvudet, att det kan vara en av anledningarna till höjd pensionsålder. Det är inga fattiglappar som kan tänka sig en mysig tillvaro i ett annat land med ett varmare klimat.

Räknar man hur många som ska gå i pension närmaste åren, är det åtskilliga tusen som planerar att ”emigrera” på gamla dagar. Nåja, det blir i alla fall en massa lägenheter lediga, vilket behövs inte minst i storstadsområdena. Men skattepengar försvinner naturligtvis, utöver att konsumtionen påverkas. Det är alltså av yttersta vikt för regeringen, att hålla dessa personer kvar på hemmaplan. Nu kan det ju vara så att regeringen snuvas på konfekten, om dessa personer (vilket är troligt) sett till att ha en pensionsförsäkring. 

Ganska snopet, för då hjälper inga politiska beslut. Ännu mer snopet måste det kännas att de med dåliga pensioner blir kvar, för de kostar ju bara samhället pengar får man höra. Att lagstadga om höjd pensionsålder är nog inte så klokt, det är upp till nvånarna själva, att avgöra när de vill gå i pension. Det kallas valfrihet och görs utan tvång.   

Kanske är det bättre att regeringen försöker förbjuda klockor, men det kommer antagligen att kringgås på samma sätt som alla andra förbud. 

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6 7
8 9
10
11 12 13 14
15 16 17 18
19
20
21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards