Direktlänk till inlägg 23 september 2011

Där jag inte är, där är lyckan.

Av Sven-Erik Hemlin - 23 september 2011 07:06

Det högteknologiska kunskapssamhället är på väg att förändra vårt föråldrade politiska system. På samma sätt som invånarnas skyddsnät gjorts så grovmaskigt att de flesta faller igenom, håller samma sak nu på att hända för heltidspolitiker.

   Många politiker framhåller arbetsbördan som ett argument för hög lön och fantastiska pensionsvillkor, väldig få har hänvisat till att jobbet är ansvarstyngt. Att ha jobbet med sig sju dagar i veckan är inte kommun- och landstingsråd ensamma om, det är ju precis vad som gäller företagsledare inom det privata näringslivet. Man kan med fog anta att svårigheterna med att vara politisk makthavare, till största delen beror på otillräckliga kunskaper.

   Inom kommuner och landsting handlar det om skattepengar i ofattbar omfattning, minsta lilla misstag kan kosta skattebetalarna miljoner, som behövs så väl inom verksamheterna. Är verkligen så kallade folkvalda, rätt personer att förvalta skattepengarna på bästa sätt? Väldigt få politiker har den utbildning som fordras, för att förstå vad de egentligen beslutar om. Allting är i dag alldeles för komplicerat, för att de med social kompetens ska kunna inse konsekvenserna av ett felaktigt beslut.

   Vårt politiska system har inte hängt med i allt det nya. Många länder har insett att nytt friskt blod och nya idéer måste till, för att klara av de snabba förändringarna. De välutbildade som kan tänka sig en kort sejour som politiker, kommer inte att offra mer än en mandatperiod, sedan vill de gå vidare.

   Före detta kommunalrådet i Ockelbo, Staffan Nordqvist, gjorde ett intressant uttalande i den debatt som nu startat om politikers visstidspensioner. Efter tolv år som kommunalråd, kände han sig som en urkramad svamp, det fanns inga idéer kvar. Det sitter alldeles säkert en massa urkramade svampar utan idéer i maktställning i vårt land, vilket måste ses som en katastrof för invånarna.

   Vad kan man nu göra åt det här? I stort sett ingenting, så länge som vi har en politisk maktstruktur, som skyddar så kallade folkvalda politiker. Det talas ofta om nätverk numera, ett uttryck för ett rikt kontaktnät, där alla har samma intresse av att kunna försörja sig till döddagar på skattemedel. Avdankade politiker med ett stort kontaktnät inom regeringskansliet, anlitas som lobbyister, vilket visar hur sjukt det hela är.

   Som tur är korrigeras allting av någon underlig anledning, första steget måste granskningen av visstidspensioner och generaldirektörers fantastiska löneökningar ses som. Men vi kan även vänta oss en granskning av riksdagens ledamöter, om riksdagen skulle fungera bättre om den halveras. Antagligen har vi bara sett början på de förändringar som kommer att ske.

   Vad som skapat girigheten hos många politiker är svårt att säga, men den finns där. Kanske beror det på att det inte finns någon status i att vara politiker, men att vara välbetald skapar en viss respekt. Nja, jag är nog mer benägen att tro att politikers höga löner, enbart skapar avundsjuka.

   Har många kloka citat nerklottrade i mina anteckningsböcker, ett av dem lyder: Där jag inte är, där är lyckan. Sådant är vardagsmat för nutidsmänniskan.

   Och så är det tyvärr, ingen tycks vara nöjd med vad de har, det gäller att roffa åt sig så länge det går. Man kan ju hoppas att de som skor sig på andras bekostnad lever lyckliga i resten av sitt liv, men samvetet har en förmåga att ställa till det. För de som har ett samvete förstås, ibland funderar man över om många av våra politiska makthavare verkligen har det.  

   Dags att packa ner det som behövs över helgen, det blir till att skotta jord igen. Om andan faller på, kanske jag skriver någonting på måndag. Men man vet aldrig, mycket kan hända fram till dess.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14 15 16
17
18
19 20 21 22 23
24
25
26 27 28 29 30
<<< September 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards