Alla inlägg den 12 september 2011

Av Sven-Erik Hemlin - 12 september 2011 09:34

Ja, så är jag då tillbaka i den grå vardagen. Redan börjar jag känna av det lite småruggiga klimatet, dessutom känns det ovant att tvingas klä sig i varmare kläder.

   Veckorna på Gran Canaria ligger naturligtvis lagrade inombords, men hösten gör mig alltid lite deprimerad. Men vädret kan man inte göra någonting åt, vilket det däremot borde kunna göras åt de minst sagt deprimerande intryck jag tagit del av via teve där nere. Det som visas på teve i vårt land är redigerat för att vara politiskt korrekt, men tydligen förekommer det inte där nere.

   Att få se den osminkade bilden av verkligheten är inte trevligt, det är ju människor som drabbas på de mest hårresande sätt. Det jäser i Grekland, men i Spanien och Italien kan vi nu bara vänta på den tändande gnistan, innan alla länder runt Medelhavet drar igång massprotester i form av jättelika demonstrationer.

   Den stora frågan är vad som kommer att hända med EU. Vilket land kommer att ha råd med att betala en massa byråkrater som ständigt hittar på tokerier? Det enda som behövs för att sätta fyr på de flesta medlemsländerna, är att jordbruksstödet tas bort. Det är väl bara vårt land som skulle välkomna ett sådant beslut, våra bönder skulle ges en möjlighet att konkurrera på samma villkor.

   Att skapa ett Europas förenta stater med en egen valuta som skulle ta upp kampen med Dollarn, var det egentligen realistiskt? Inte när man ser hur EU utvidgats med länder där regeringar haft dubbla bokföringar. När verkligheten tvingar dem att visa den rätta, utan fiktiva inkomster utan bara utgifter, blir det kattskit av alltihop.

   Ingen vill erkänna det, men Amerika har varit motorn i det maskineri som kallas den globala ekonomin. När den motorn nu går på bara två cylindrar, orkar den inte heller dra ett alldeles för stort lass. Eftersom det antagligen kommer att ta bortåt tio år innan Amerika kommer på fötter, kan vi inte ens förutsäga vad som kommer att hända med de svaga länderna, de som inte klarar av att gå för egen maskin.

   Land efter land kommer att tvingas skala bort kostnader i form av politiskt skapade jobb. De politiska makthavarna kommer att ha fullt upp med att försvara sin egen position, vilket betyder att många lojala partikamrater kommer att bli av med sina jobb. Precis som det gamla industrisamhället ersattes av det högteknologiska kunskapssamhället, kommer det politiskt styrda samhället att ersättas av någonting helt annat.

   När det kommer att hända kan vi inte ens gissa oss till i nuläget, men inom ett år vet vi antagligen mera. 

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14 15 16
17
18
19 20 21 22 23
24
25
26 27 28 29 30
<<< September 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards