Alla inlägg den 23 februari 2011

Av Sven-Erik Hemlin - 23 februari 2011 09:21

Nästan varje dag kan jag läsa något uttalande av socialdemokrater som vet precis, varför det blivit som det blivit. Det märkliga med alla dessa som uttalar sig är, att de inte opponerat sig tidigare. Inte minst borde de gjort det under Perssons tid vid makten, det var då det började gå utför på allvar.

   Sossarnas stora problem är inte ideologiskt, det är att de ständigt måste ta hänsyn till och inte bita den hand som föder partiet, nämligen LO. Men frågan är om inte LO blivit en belastning, som inte ger partiet något svängrum när det gäller att anpassa politiken till verkligheten.

   Vi har under åren hört så mycket vackert tal om att hela vårt land ska leva och att alla är lika mycket värda. Vad som hänt är att det bränts broar, som gör det svårt att komma tillbaka till det som en gång var. Det var inte bättre förr, men det fanns möjligheter att göra någonting bra av det vi hade. Tyvärr har alla chanser sumpats av de politiska makthavarna, de har helt enkelt inte varit vuxna uppgiften att leda landet in i framtiden.

   Ett politiskt styrt samhälle saknar den organisation som är nödvändig. Beslutsgången är skapad så att ansvaret är kollektivt, ingen syndabock ska kunna utses. Med en massa människor som frånsäger sig allt personligt ansvar, blir också besluten därefter. Det talas ibland om tjänstemannavälde, det vill säga tjänstemännen är de som tar fram underlag för de beslut som ska fattas och anledningen är att de så kallade folkvalda inte har den kompetens som fordras.

   För mig är det självklart att vi avlönar alldeles för många personer, som bara fungerar som galjonsfigurer för sina partier. De starka partiledningarna ger direktiven som de måste följa, hur det påverkar väljarna är för dem fullkomligt ointressant. Det är makten att kunna driva den egna politiken som överskuggar allt annat.

   Just nu kan man läsa hur Gaddafi ser sig själv. Hur skulle landet sett ut om inte han kommit till makten, efter att ha kört ut alla inkräktare? Det som händer för hans del kan väl mest liknas vid räfs och rättarting, för inte har folket varit de som fått ta del av de rikedomar landet fått genom sin olja.

   Just det här scenariot kan vi överföra på många länder, till och med vårt eget. Varför ska politiker bestämma hur vi ska ha det och varför ska de ha bra betalt för sina förtroendeuppdrag? Att vara politiskt intresserad är samma sak som att ha en hobby. Alla är medvetna om att en hobby kostar pengar och uppoffringar, samma sak borde gälla för de med politiskt intresse. 

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23 24 25 26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards