Direktlänk till inlägg 28 september 2010

Det är dags för nya krafter att ta över och städa bort allt gammal.

Av Sven-Erik Hemlin - 28 september 2010 05:53

Som vanligt igen, vaknade klockan fyra. Eftersom tidningen inte kommit, läste jag de sista kapitlen i en bok jag hittade hos antikvariatet för drygt ett år sen. Författaren Paul Gallico har jag aldrig hört talas om, men jag kan rekommendera honom. Han sätt att skriva kan mest beskrivas som ”småputtrigt”, det vill säga med humor.

   Om det beror på boken jag nyss läst, eller någonting annat, Tycker jag faktiskt synd Om Mona Sahlin. Att satsa på ett vänsterblock, tror jag knappast var hennes idé, det finns starka krafter inom partiet som styr det hela. Om det var Mona eller de som verkligen bestämmer inom partiet bakom kulisserna som bäddade för ytterligare ett valnederlag, får vi väl aldrig veta. Men det är så det forna stora partiet fungerar, de som syns är inte de som bestämmer i slutändan och det är locket på som gäller.

   Alliansen med MP och Vänsterpartiet var ett ovanligt dumt försök att komma till makten. Maria Wetterstrand lockade många S-väljare i storstäderna, där de röda får allt färre sympatisörer. Litet av en ödets ironi, eftersom det är resultatet av den politik som har drivits av Socialdemokratiska ledare sen femtiotalet. Flyttlasspolitiken är bara ett av de misstag partiet gjort, det finns många fler som visat sig vara förödande.

   Wetterstrand visade på valnatten tydligt att partiet satsat på fel block. Något parti till vänster är knappast MP, den enda sammanhållande länken är i så fall synen på skatter. Taktiken att få komma till makten, har nu förpassat MP till en gråzon, där de inte kan åstadkomma någonting alls. Om de inte nappar på locktoner från den vinnande alliansen, förstås.

   De ord Wetterstrand yttrade på valnatten, ska nog mest ses som oöverlagda ord i stridens hetta. Förresten har hon väl bara två år kvar som språkrör, hon är i princip förbrukad. Och tur är kanske det för partiet, hon visade antagligen sin rätta sida efter valet, på samma barnsliga sätt som Ohly

  I egenskap av landets största parti, har sossarnas företrädare ofta uppträtt kaxigt, de har varit starkast, störst och vackrast. Många gånger har jag hört och läst socialdemokratiska kommunalpolitiker avfärda insändare med, att den som inte är aktiv politiker, ska inte heller lägga sig i politiska beslut. Faktum är, att inte ens de som jobbar inom kommuner och landsting ska ifrågasätta de beslut som fattats.

   Beklagligt nog har många av de s-märkta politikerna som varit med länge den uppfattningen. Samma personer motsätter sig betyg, ordning och reda i skolan. Det är dags att dessa personer rensas bort ur partiet för att kunna komma i takt med tiden. De lever i en förgången tid, den nya skrämmer skiten ur dem. Det är nog den största orsaken till att sympatisörerna sviker.

   På den tid det begav sig, kunde partiet förlita sig till pensionärernas röster, de röstade som de alltid gjort, trots att de behandlades bedrövligt. När de gamla under den senaste fyraårsperioden sett att det inte blivit sämre, utan snarare lite bättre, fungerade inte skrämselpropagandan som den gjort under alla år. Många äldre jag pratat med och som för första gången inte röstat som de alltid gjort, litade inte på de löften de rödgröna gav i valrörelsen. Det blev lite av att veta vad de hade, men inte vad de skulle få.

    Vart vill jag nu komma med det här? Tja, det skulle inte vara dumt om det politiska etablissemanget börjar tänka i nya banor. Vilka som styr landet är ovidkommande, det är vad de kan göra för folkets bästa som är huvudsaken. Välfärdssamhällets skyddsnät är så grovmaskigt att det lika gärna kan tas bort, det kostar bara pengar. Den byråkrati vi har, är inte till för att hjälpa folket, utan är en kontrollapparat som byggdes upp för att kunna behålla makten, eller försvåra vid maktövertaganden.  

   Allting är politik brukar man säga, med vilket menas att politiker har sitt finger med i allting. Kanske just därför, har många politiker upptäckts med fingrarna i syltburken. Men det är politikernas förlängda arm, personer som fått förtroendeuppdrag, som snyltar mest och alldeles för många har undgått upptäckt. Det om inte annat, är en anledning att banta vår byråkrati.  

   Som de gamla sjunga, kvittra de unga, sa man förr i tiden. Och så har det fungerat i vårt land, de unga inom politiken har lärt av de gamla. På annat sätt kan man inte förklara varför politiken följer samma ideologier nu, som för hundra år sen. Det är dags för friska krafter och idéer att ta över och städa bort allt gammalt. 

   De politiker som skyller mycket av det som händer för deras del på politikerförakt, inser inte att de har sig själva att skylla. Att alldeles för många misslyckanden har bortförklarats med, att den politiska vägen inte nådde ända fram. När politiska vägarna visar sig inte vara framkomliga, har fel väg valts. Det är dags att de gamla politiskt uppritade kartorna slängs i soporna, de stämmer inte med verkligheten.

   Beträffande politikerförakt har jag faktiskt ett citat som passar in och som skrivits av Gösta Moberg. Det lyder så här: I många fall beror vänligheten man möter på ens egen inställning till medmänniskorna.

   Svinhugg går igen, sa man förr i tiden.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< September 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards