Alla inlägg den 16 september 2010

Av Sven-Erik Hemlin - 16 september 2010 07:34


Lasse Ekstrand har fått en fan club på Facebook. Inte en dag för tidigt att hans idéer uppmärksammas. Jag anammade hans idéer och budskap för många år sen, efter att ha insett han har rätt. Men det Lasse har att komma med är alltid kontroversiellt, det han för fram är precis tvärt emot det våra politiska makthavare vill att vi ska anamma.

   Precis som Lasse har jag uppfattat det som att många av de aktiva politiker som är med och fattar beslut, inte insett att industrisamhället gått i graven för länge sen. Tillverkningsindustri kommer naturligtvis alltid att finnas, men inte i vår del av världen. Höga löner och avgifter på arbetskraft, gör det allt svårare att konkurrera med de Asiatiska och övriga låglöneländer.

   Arbetets död, som Lasse hänvisar till, låter kanske drastiskt, men under finanskrisen och lågkonjunkturen har vi alla sett hur snabbt jobb kan försvinna. Det kusliga är att jobben försvinner på samma sätt som vattnet ur en läckande hink, ingen är förberedd på det. Ena dagen finns det där, nästa står man där med gapande mun och funderar över vad fasiken som hänt. Man har tagit för givet att vattnet ska finnas där när man behöver det.

   Nästa chock blir att det inte finns vatten att fylla på med, det hade också tagits för givet. Återstår bara att börja om från början, eller back to basic, som en del föredrar att kalla det, eftersom det låter finare. En ny brunn måste borras att ta vatten ur, men det är inte säkert att den ger lika mycket som tidigare.

   Vårt lands problem, precis som många andras är att ingenting gjorts för att möta en framtid vi inte vet någonting om. Ingenting har heller gjorts för att ge människor möjlighet att hamna på rätt plats i livet. Det har lagts ner otroligt med pengar och energi på att besluta om lagar, som skapat en arbetsmarknad många människor inte vill ha. Mycket lite har gjorts för att uppmuntra de som sökt utlopp för sin kreativitet och tagit saken i egna händer. Det är bara att titta på hur illa egna företagare behandlas, eller snarare misshandlas av vårt byråkratiska system.

   Någon politisk väg ut ur det samhälle vi nu har finns inte. För att få rätsida på alla politiska misstag som gjorts, krävs att människorna själva tar tag i och formar sin egen framtid. Just det är vad Medborgarlön handlar om, att slippa politiska pekpinnar och direktiv. Frihet under ansvar låter kanske lite som en klyscha, men alla de som under så många år styrts av politiska beslut, ser det som någonting fantastiskt.

   Människorna själva kan alldeles säkert se till att hela Sverige kan leva. Fjollträsk och andra överbefolkade storstäder är resultat av en politik, som strävat efter att försöka tränga ihop befolkningen på en så liten yta som möjligt. Naturligtvis fanns även en baktanke att anställda lättare kan kontrolleras, än en massa småbönder och småföretagare ute i glesbygder.

   Hela tiden görs inbesparingar på den service medborgarna har rätt till och betalar för att få. Service kostar pengar, säger ansvariga byråkrater, men inte att de via skatten tar betalt för sina uppdrag. Någon ändring i syn på företagare hittar man knappast hos socialdemokrater och vänsterpartister, däremot kan jag inte begripa vad MP har i sällskapet att göra. Det verkar som om MP satsat på fel häst, i hopp om att få vara med vid köttgrytorna.

   Politik är egentligen otroligt smutsig. Tänk så enkelt det varit för de politiska makthavarna att göra många invånare beroende av statens välvilja. Det finns faktiskt äldre som trott (och fortfarande tror) att alla bidrag betalas ur makthavarnas egna fickor, när de i verkligheten istället fyller på dem med skattebetalarnas pengar. Alla former av bidrag, betalas av bidragstagarna själva, men de får bara småsmulor tillbaka på den skatt de betalar. Just givmildheten har det hela tiden gällt att upprepa för bidragstagarna så ofta som möjligt, för att de ska känna tacksamhet och för att hålla myten vid liv.

   Naturligtvis hade inte det här inte varit möjligt utan LO:s medverkan. Det i dag tandlösa LO, är precis som våra heltidspolitiker, beroende av att så många som möjligt arbetar och betalar avgifter och skatt. Men det som är bra för makteliten, kan leda till katastrof för de som försörjer dem.

   Tyvärr sitter hela det politiska etablissemanget i samma båt. Den här valrörelsen har visat att det alltid finns skattepengar till både det ena och andra. Kan det vara så jäkligt att pengar läggs på hög för att användas i samband med val?

   Nåja, allt sammantaget kan man därför säga att folket troligtvis är bättre rustade att själva ta hand om sina liv, än människor som säger sig vara deras företrädare. Det är därför en omfattande debatt om Medborgarlön känns så viktig. Med Medborgarlön försvinner alla bidragsformer, vilket betyder att mycket av vår nuvarande alldeles för omfattande byråkrati kan skrotas. Det skulle inte förvåna mig om införandet av Medborgarlön och nedskärningar av vår dyrbara byråkrat går jämt upp. Dyrare kan det knappast bli.

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< September 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards