Alla inlägg den 19 september 2010

Av Sven-Erik Hemlin - 19 september 2010 06:09

I dag ska det avgöras, ja, valet alltså. Många i vår lilla stad har fått sig en tankeställare inför avlämnandet av sin röst. Lars Pettersson, vd för Sandvik, tycks känna samma oro som jag inför de närmaste åren. Det behövs en stark regering att möta framtiden enligt Pettersson, för ett bakslag kan komma som blixt från klar himmel. Problemet är naturligtvis världsekonomin och att skuldbördan växer för varje år.

   Själv har jag ängsligt följt med vad som händer på andra sidan pölen. De som tycker att Grekland, Spanien, Portugal och Italien har problem, titta närmare på det Obama fått på halsen. Ett land som varje månad uppvisar underskott, måste snart ta till drastiska åtgärder. Snart återstår bara att precis som vårt land gjort flera gånger, devalvera sin valuta rejält. Hur det skulle påverka den makroekonomi det talas om, vågar man inte ens tänka på.

   Man brukar säga att om Amerika får snuva, får vi lunginflammation. Nu har Amerika början till lunginflammation, vad kan då vi drabbas av? Ingen vill tänka på vad som kan hända, det gäller inte minst våra politiker. Om de gör det, talar de tyst om vad som kan hända, eftersom alla måste jobba och konsumera allt vad de förmår, för att hålla vårt land på fötterna.

   För att konsumtionen ska kunna hållas igång, måste våra makthavande politiker visa upp en optimistisk syn på framtiden. Det har alla partier gjort och även intecknat statens inkomster för fyra år framåt genom sina vallöften. Ändå är allt de blivande makthavarna kan göra att hålla tummarna och hoppas att jobben ska bli fler och att det inte ska hända något drastiskt med världsekonomin. Det hela kan liknas vid balansgång på slak lina, det gäller att hålla tungan rätt i munnen.

   Den stärkta svenska kronan visar tyvärr inte enbart på att vår valuta är stark, det beror på att andra länder har enorma ekonomiska problem att brottas med. På kort sikt påverkas inte vårt land, men om euron fortsätter att rasa gentemot kronan, är det verkligen dags att börja oroas över vad som på väg.

   Ensam är stark brukar man säga, men så fungerar det inte när motståndarna blir för många. Vi själva kan inte påverka andra länder, även om många försök har gjorts under åren. Det har ofta varit lite av att se grandet i en annans öga, men inte bjälken i sitt eget.

   Det finns så mycket som måste rättas till i vårt land, underhåll som försummats och nu kräver dyrbara åtgärder. Orsaken till att skolan och vården måste förbättras är politiska misslyckanden, pengar har använts till annat, bland annat till en alldeles för stor byråkrati. De allra flesta fordonsägarna grubblar över vart alla vägskatter och övriga smygkostnader tagit vägen, de har inte använts till att underhålla vårt vägnät. Med en enkel kontroll, visar det sig att enormt med pengar försnillats, eller använts till annat.

   Politiker kallar det här för omfördelning, vad det handlar om är att ta där det finns och lägga pengarna där de fattas. De rödgrönas vallöfte att höja drivmedelskatten kommer knappast fordonsägarna till godo, skatteintäkterna kommer att slösas bort på annat, som bara en bråkdel av invånarna vill ha. Men så fungerar det politiska förmyndarsamhället.

   Det finns ingen tvekan om att svenska folket skulle klara sig alldeles utmärkt utan politiska makthavare, det finns massvis med duktiga människor som kan anställas att göra jobbet att förvalta skattepengarna på bästa sätt. De som inte klarar jobbet kan sparkas och ersättas med nya, så fungerar det inom storföretagen. Hur man än vänder och vrider på det, är det ändå invånarna som är maktpersonernas arbetsgivare, det är dags att göra det klart för dagens politiskt aktiva.

   Innan en fight börjar brukar man säga: Må bästa man vinna. Valet i dag handlar inte om det, det handlar om vilket block som kunnat ljuga mest trovärdigt. Den ovanligt gapiga valdebatten med fula påhopp har fått mig att minnas ett citat, jag inte har en aning om varifrån det kommer, men det lyder: Blygsam tystnad talar högre än djärva ord.

   Kanske någonting jag själv borde ta åt mig. Hursomhelst har jag på känn att frugan snart vaknar, kaffe måste kokas, så det får vara nog för i dag.

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< September 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards