Direktlänk till inlägg 13 november 2009

Människans bidrag till en bättre miljö, kan bli att utnyttja alla fjärtar som släpps.

Av Sven-Erik Hemlin - 13 november 2009 07:12


Även om jag inte är vidskeplig, är det någonting visst med fredagen den trettonde. För en del människor tycks det alltid vara fredagen den trettonde, alla övriga kan trösta sig med att vi alla dagar i veckan, kan råka ut för oturliga händelser.

Politiker tycks av någon anledning höra till den första gruppen. Varför det mesta blir fel kan inte bero på annat än otur. Den borgerliga alliansen tycks vara otursförföljd, så snart de kommer till makten händer någonting. Men det är klart, när det händer saker är det till stor del också självförvållat.

Kanske har fler än jag märkt att de dubbla politiska budskapen bara gjort människor förbryllade. När det gäller vår miljö måste vi tänka på att resurserna inte är outtömliga och att vårt sätt att leva kommer att straffa sig. När det gäller vår välfärd och den ekonomiska tillväxten gäller ett rakt motstående budskap, vi måste konsumera mera för att hålla tillväxten igång, annars hotas vår välfärd. Visst kan man bli snurrig huvudet för mindre.

För att kunna rädda vår miljö från en framtida katastrof, har de politiska makthavarna försökt sig på lösningar som varit kortsiktiga. Förnyelsebar energi i all ära, men att ersätta oljan i en handvändning är inte lätt. Dessutom har satsningen ökat svälten i världen, så långt hade de inte tänkt.

Men nya tekniker presenteras på löpande band och det jag tror kan ha en framtid är att driva våra fordon med metangas. Tittade tillsammans med mitt barnbarnsbarn på en film som heter, Pojken med pruttbyxorna, alla miljövänner borde se den.  Visserligen såg jag inte hela filmen, men den som skapat den hade verkligen använt sin fantasi, men det har ju de politiska makthavare också använt sig av när beslut fattats, för att rädda oss undan en framtida klimatkatastrof.

Nåja, filmen går ut på att en rymdraket kan drivas med de pruttar pojken kan släppa. Själva idén är faktiskt genomförbar, våra fjärtar består ju av metangas som är lättandlig. Metangas är skadlig för vår miljö, därför har forskare kommit fram till att bland annat fisande kor är en risk för vår miljö. Varför ingen forskare ens nämnt att miljarder fisande människor är ett ännu större miljöhot, måste väl ändå ses som minst sagt märkligt i sammanhanget.

Men varför inte slå två flugor i en smäll och ta vara på den dyrbara gasen. Om biltillverkarna tar fasta på det och tillverkar säten som kan samla upp fjärtarna som sedan förs vidare till motorn, gäller bara att äta rätt mat som producerar gaser. Samma sak med exempelvis de fisande korna, där gasen kan kan ledas till uppsamlingstankar på bongårdarna.

Vita och bruna bönor, pannkaka, ärtsoppa, ja, det finns gott om mat vi människor stoppar i oss som ger gaser i magen, vilket kan göra oss självförsörjande när det gäller drivmedel för våra fordon. Visserligen skulle det bli svårt att beskatta detta fantastiska drivmedel, men det kan säkert våra politiker hitta en lösning på.

Alla de som saknar bil kommer att göra en samhällsinsats utan like, återstår bara på vilket sätt fisarna kan tillvaratas. Kanske en pruttdräkt med avtappningsventil kan tillverkas på ett enkelt sätt. Man vänjer sig alldeles säkert att se människor komma på stan och se ut som Michelingubbar, det är ju för den goda sakens skull de ser ut så.

Nu kan jag bara hoppas att vår miljöminister tar fasta på mitt förslag, vansinnigare saker har han ju nappat på. Socialdemokraterna brukar snappa upp förslag och göra till sina egna, så man vet aldrig vad som kan hända. Vem som än nappar på mitt förslag, bjuder jag på det.

Knepigare är det att komma på någonting som kan rädda tillväxten i ekonomin och därmed också vår välfärd. Genom att det tycks finnas en gräns för hur mycket människorna kan konsumera, hur gör man då? Varje försämring av människornas ekonomi gör att tillväxten får stryka på foten, blir det för många som får försämrad ekonomi, kollapsar det finansiella systemet igen.

Många av de turistorter vi svenskar brukar besöka har genom krisen drabbats av problem. Det är vanliga människor som drabbas hårdast, så är det alltid. Läste att enbart på de Kanariska öarna (många svenskars semesterparadis) har över sextusen familjer tvingats lämna sina hem, de har inte klarat av räntor och amorteringar. Vi gnäller över vårt trygghetssystem vid arbetslöshet och sjukdom, de har verkligen anledning att gnälla. Vad man inte tänker på i första hand är att det som händer dem, också kommer att påverka oss på något sätt, det är så en global värld fungerar.

Trots att både länder och människor blivit fattigare av finanskrisen och lågkonjunkturen har inte pengarna försvunnit, de finns där någonstans i bankfack, madrasser eller vad det nu kan vara. Det finns med andra ord en massa människor som likt Joakim Von Anka badar i pluringar, men vad ska de köpa om pengarna blir värdelösa? Tänker man efter kan det faktiskt bli följden av vårt nuvarande sätt att leva, genom att ta ut framtiden i förskott.

Visst är det fantastiskt att människor faktiskt kan starta med två tomma händer och skrapa ihop miljoner i skulder genom konsumtion. Det sättet att leva skapar på kort sikt tillväxt i ekonomin, men vad händer den dag det inte går att låna för att betala amorteringar och ränta som många gör idag? Om penningflödet stramas åt på grund av girighet, går det fort utför och ingen vet vart det slutar.

Jag vågar inte ens tänka på vad som kommer att hända, antagligen inte våra makthavande politiker heller, för den delen.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards