Alla inlägg den 7 februari 2012

Av Sven-Erik Hemlin - 7 februari 2012 06:42

Kanske har jag fått det mesta om bakfoten, men som jag ser det, är vi på väg mot ett samhälle, där alla får ta ansvar för sina egna liv. Att det blir upp till var och en att se till att ha försäkringar som täcker det mesta. Med andra ord måste vi själva se till att skapa vårt alldeles egna lilla skyddsnät.

Ett socialt skyddsnät där staten står som huvudansvarig, har visat sig skjuta kostnader på framtiden. De fasta kostnaderna stiger hela tiden, och de skattemedel som ska fördelas, kommer därför inte att räcka till inom en snar framtid. De flesta regeringar är medvetna om att vi står vid ett vägskäl, där ingen kan säga vart vägarna bär.

Ingen vågar i dag lita på de politiska vägvisarna, eftersom de politiska vägvalen visat sig gå i en cirkel. Vi är snart tillbaka vid utgångspunkten för sextio år sedan, eller kanske till och med till trettiotalets ekonomiska kollaps. Historien upprepar sig alltid, men det vill vi inte ens tänka på.

Just nu lutar det åt att Grekland kommer att gå i konkurs, vilket landet borde ha gjort redan förra sommaren. De miljarder som tillförts landet har inte haft någon annan verkan, än att fördröja det oundvikliga. Det är inte med Grekiska folkets bästa för ögonen, som det politiska etablissemanget förhalat alla beslut om nedskärningar.

För EU och eurons vara eller inte, är det här rena mardrömmen. Det svarta hålet i Greklands ekonomi har visat sig sluka hundratals miljarder på bara några månader, utan att ge något resultat. Under tiden har fler länder hamnat i ekonomiska problem, som också måste lösas. Och alltihop beror på, att länder varit överoptimistiska om den ekonomiska utvecklingen. Dessutom har de offentliga kostnaderna skenat iväg och visat sig svåra att få stopp på.

Reformer av alla de slag, innebär också ökad administration, som gör att kostnaderna på lång sikt, varit svårt att överblicka. Om de budgeterade skatteintäkterna varit för optimistiska, eller kostnaderna underskattats, får vi väl aldrig ett svar på. Men faktum kvarstår att de löpande kostnaderna, med tiden blir större än det inkommande kassaflödet. Det är det som är Greklands och många andra länders stora problem i dag. Om ingenting drastiskt görs, kommer vi att hamna i samma situation inom en snar framtid.

Att det kan bli så beror inte bara på oss själva, för varje land i kris kommer vi också att påverkas. Vad som än sägs från politiskt håll, har vi i dagsläget otroligt många arbetslösa. Och många fler kan det bli om vi får en ny finanskris och medföljande lågkonjunktur.

Ska bli intressant att följa hur Moderaterna kan hantera en ny krissituation. Den förra åkte vi faktiskt snålskjuts, nu väntar bara räddande halmstrån. Men räcker det?

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards