Alla inlägg den 28 januari 2009

Av Sven-Erik Hemlin - 28 januari 2009 06:42

Kan inte hjälpa det, för det mesta vaknar jag tidigt och hjärnan sätter omedelbart igång och arbetar. Tankar virvlar runt i huvudet och sorteras i rangordning, om de är viktiga eller inte. Har märkt att jag först sorterar bort tvärsäkra uttalanden av experter.

Kanske blir det så när man insett att auktoriteter av skilda slag, blivit det på tidigare meriter. För att ständigt vara uppdaterad (som det finns folk som säger) räcker inte dagarna till, därför måste man ta de flesta expertutlåtanden med en nypa salt. Det är gammal skåpmat de har att bjuda på, för all kunskap om vår nutid, är faktiskt färskvara med kort datum i den oförutsägbara värld vi nu lever i.

Vår finansminister ser ingen upptining av den djupfrysta finans- och arbetsmarknaden det här året. Tydligen inte nästa heller, men 2011 ska det bli bättre. Man kan ju fråga sig om han kan ge en väderprognos för den tiden också, det är väl ungefär samma sak. Ändå är jag optimistisk om vårt lands framtid, men det blir inte de som kommit upp i åren och dagens politiker, som kommer att skapa förändringen till det bättre. I det fallet får vi lita till uppväxande välutbildade ungdomar, om de anser politiken värd att satsa på, förstås.

De i dag riktigt gamla lever med ett dolt handikapp. Det var nämligen så att under andra världskriget, fanns affischer uppsatta där det stod: En svensk tiger. De som var med vid den tiden, har tigit sen dess och sällan eller aldrig opponerat sig mot idiotiska beslut, fattade av folkvalda politiker.

Många bönder däremot klagar och det med all rätt. EU får alltid en släng av sleven, men allt som händer är inte bara EU:s fel. Om det var så att EU:s direktiv fördyrar, skulle i så fall alla bönder inom EU konkurrera på samma villkor. Problemet är att nitiska byråkrater i vårt land, vill visa framfötterna och hittar på den ena dumheten efter den andra och de politiska makthavarna hakar på.

Nu är det träd i beteshagar som är på tapeten och byråkraterna vill visa framfötterna igen och göra det gamla EU-beslutet till sitt eget. Det är dags för vår jordbruksminister att ta dessa byråkrater i örat och visa dem var utgången finns.

Vårt stora problem är vad jag kan förstå byråkraterna, inte EU, där vi faktiskt har högavlönat folk som ska ta på sig att förklara vad som är ursvenskt och värt att bevara. Ja, skydda vårt lands intressen, helt enkelt. Det gör sannerligen inte våra maktberusade och stelbenta byråkrater, därför dras våra svenska bönder med högre kostnader än konkurrerande länder inom EU. Konkurrens på lika villkor, glöm det. Byråkraterna och de politiska makthavarna är nämligen övertygade om, att svenska folket ändå väljer svenskproducerade varor, trots ett högre pris. Har de gratis mat, eller…?

Osökt slår mig ett gammalt talesätt: Man saknar inte kon förrän båset är tomt. Om inte längre svenskägda Volvo och Saab försvinner, visst kommer vi att sakna dem, men folket har inte råd att rädda dem. En sak vi däremot har råd med att rädda innan det är för sent, är våra mjölk-, kött- och spannmålsbönder, men också det fåtal yrkesfiskare som finns kvar. Varför inte ta bort alla onödiga avgifter, så att de kan konkurrera på lika villkor? Det är väl samma sak som att premiera de som arbetar med skattesänkning. Dessutom blir det förhoppningsvis billigare för oss konsumenter att handla svenskproducerade varor.

Jag tycker i alla fall att det är bättre att ha smör, ost, skinka, korv, leverpastej, eller varför inte en strömmingsflundra på brödet och till det ett glas kall mjölk, än att tvingas äta barkbröd (som folk faktiskt tvingades göra en gång i tiden) och dricka vatten. 

Ja, lite överdrift kanske, men om de svenska bönderna kommer att slås ut på grund av statlig motarbetning istället för hjälp, kommer importvaror att bli betydligt dyrare. Vem tjänar på det?

Visst är det sant att hur man än vänder sig, har man ändå ändan där bak.

Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<<
Januari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards