Alla inlägg den 21 januari 2009

Av Sven-Erik Hemlin - 21 januari 2009 09:05

I morse dök osökt en helt vansinnig tanke upp i huvudet. Kan det verkligen vara så att vi svenskar är dummare än andra? Tyskarna har i många år kallat oss dumma svenskar och jag vill minnas att Dala-Demokratens chefredaktör för något år sen skrev någonting om, att vår medelklass blivit dummare. Ligger det verkligen någonting i kritiken?

Tja, därom tvista de lärda, som man brukar säga. Men vad är det då som ger intrycket att vi är dumma? En bidragande orsak kan vara att vi är alldeles för godtrogna och i de flesta situationer tänker med hjärtat istället för med hjärnan. Inget fel i det, om det inte var för att det tyvärr händer vid folkval av alla de slag. Det har om man tittar noga efter hänt vid varje val, oavsett om det gällt riksdags- och kommunalval, eller EU- och EMU-val. Landstingsvalen har i många år varit en fars och kyrkovalen bryr sig inte många om.

När Göran Persson talade sig varm för att vi måste gå över till euron, röstade folket mot Persson, inte valutan. Då var det många som röstade med hjärtat. Men det är klart, svenska folket fick aldrig en chans att väga för- och nackdelar mot varandra. Att spela med öppna kort ligger inte för det politiska etablissemanget.

Snart blir det ett EU-val igen och Sverige kommer att bli EU:s ansikte utåt ett halvår. Egentligen är det komiskt att ett land som är så EU-fientligt, kan få spela den rollen. Komiskt är det däremot inte att tänka på kostnaderna för bland annat polissäkerhet, en säkerhet som tidigare visat sig inte vara mycket värd vid krissituationer. Nog borde väl ändå våra skattepengar användas till annat än politiker som leker makthavare.

Från det ena till det andra, har Obama nu svurits in för att leda det Amerikanska folket. En uppgift man kan fundera över att någon med sunda förnuftet i behåll tar på sig. Vi får hoppas Obama vet vad han gör, men även om han inte har lösningarna på alla problem, tycks han ha en förmåga att få folket med sig, den bästa egenskap ett lands ledare kan ha. Utan folkets stöd reser sig knappast Amerika ur den enorma dypöl Bush skapade. Den mannen var (förlåt uttrycket) en duktig idiot.

Jag har en känsla av att tidningsredaktören från Dalarna hade rätt, att medelklassen blivit verkligen dummare. Kanske gäller det över hela världen. Till gruppen hör nämligen folkvalda politiker lönemässigt, inte på grund av utbildning. Naturligtvis har de social kompetens, som antagligen någon smart partistrateg kommit på att kalla bristen på utbildning hos politiker. Social kompetens har i stort sett alla, som gjort misstag och lärt sig av dem.

Visst är det dags att det politiska etablissemanget drastiskt skärs ner, så att vårt rykte förbättras utomlands, för vi vanliga svenskar är inte dumma.

Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<<
Januari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards