Alla inlägg den 26 januari 2009

Av Sven-Erik Hemlin - 26 januari 2009 05:05

Tänker man efter lite, är Sverige ett märkligt land på många sätt. Vi uppmärksammans inte längre av hur bra det går för oss, utan för att det gått utför med landet. För mig och många fler, känns det genant att ha blivit lillebror i den Nordiska familjen, vi som var störst, bäst och vackrast. Antagligen är lillebrorskomplexet anledningen till, att vi söker uppmärksamhet med de mest spektakulära saker som kan hittas på.

Ibland uppfattar jag det som att det politiska etablissemanget, inte fattat hur saker och ting ligger till. De lever i sin egen lilla värld. Ja, hur ska man annars uppfatta det, när de oförtröttligt matar på med den ena vansinnigheten efter den andra. Nu gäller det inte bara politiker, utan även forskare och auktoriteter av skilda slag.

För ett par år sen slöt inte bara feminister, utan även den grupp som anser sig vara intellektuella och som en svans, de politiska makthavarna upp kring någonting som fick benämningen genusperspektivet. Ingen vanlig människa begrep vad det var frågan om.

Ja, knappast någon utanför kretsen som hittat på det och utomlands mottogs det med ett gapskratt. Men genusperspektivet infördes i undervisningen, eftersom ingen politisk makthavare, fattade vad det hela handlade om. Det visar att politiker faktiskt är vanligt folk. Om genusperspektivet inneburit att undervisningen i skolorna och vårt samhälle blivit bättre, tror jag inte ens någon kan svara på.

När jag i alla fall är inne på tokigheter, minns jag den forskare som fick mig att skratta flera dagar i sträck. Han skrev en artikel i vilken han på fullt allvar påstod, att fisande kor var en fara för vår miljö. I sin iver att föra fram forskningsresultatet, glömde han bort alla miljarder människor som fiser varje dag.

Tänk om han med utgångspunkt från det han kommit fram till, gått ett steg längre och insett att fisandet ger metangas i sådana mängder, att vi skulle kunna utnyttja det till både uppvärmning och att driva våra bilar med.

Det skulle i så fall inte bara spara vår miljö från en påfrestning, utan förhoppningsvis också rädda en massa människor från att frysa eller svälta sig till döds.

Den risken finns nämligen, eftersom makthavare världen över (utom i oljeländerna, förstås), slutit upp kring att använda grödor som alternativt bränsle till våra motorfordon. Tänk så tokigt det kan bli, om man tänker enkelspårigt.

Att ta fram en metod, exempelvis en enkel blåsa som kan fästas där bak på både djur och människor, från vilken gasen sen kan föras över till en behållare för lagring, kan inte vara svårt. För att skapa metangas (läs fisar) i tillräcklig mängd, räcker det för människans del med att äta bruna och vita bönor, kål, ja, allting som framkallar gaser i våra magar. Korna behöver inte grubbla på vad de ska stoppa i sig.

Tänk efter, vilken självhushållning! Tredje världens invånare, skulle alldeles säkert glädja sig åt en sådan uppfinning.

Men tekniska framsteg av den här arten, möter tyvärr ett oöverstigligt hinder. Det som är bra för människor världen över är en sak, men det ger inga skattepengar. De flesta av våra forskare är beroende av statliga anslag och de biter inte gärna den hand som föder dem.

Nöden är uppfinningarnas moder, sägs det. Nöden närmar sig, är det inte dags att forskare och uppfinnare bevisar att det är sant.

Än har vi inte sett slutet på den finansiella krisen, det gäller att hushålla med det vi har. Alla förslag om hur regeringen ska rädda storföretagen Volvo och Saab, är inget annat än att kasta pärlor för svin. Tyvärr måste vi rädda bankerna, trots att de själva i avsaknad av sunt förnuft, satt sig själva i knipan.

Det är egentligen nästan ofattbart att sunt förnuft, en egenskap de flesta får genom att bli bränd av sina misstag, inte alls existerar inom bankvärlden. Det är inte länge sen svenska folket var tvungen att rädda både statens och bankernas bedrövliga finanser, nu är det dags för bankerna igen. Nåja, det är många fler som saknar sunt förnuft, men tyvärr har vi valt dem. I många fall oavsiktligt, men ändå.

Sverige är ett märkligt land, håll med om det.

Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<<
Januari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards