Alla inlägg den 24 januari 2009

Av Sven-Erik Hemlin - 24 januari 2009 06:07

Alla äldre har alldeles säkert hört uttrycket att arbete och hälsa ger välstånd. Vår nuvarande regering propagerar för samma sak, det är alltså ingenting nytt de har att komma med. Men är det verkligen så att arbete ger hälsa och välstånd? Inte om man frågar alla utslitna gamla människor som numera lever sina sista dagar som fattigpensionärer. Det som svider mest för dessa människor är att de numera ses som en belastning, en tärande grupp som bara kostar pengar. Otack är världens lön, är väl ett passande uttryck.

Vi kan utgå från att alla de som inte har samma lönevillkor, fallskärmar och övriga förmåner i paritet med våra yrkespolitiker, eller de chefer som utöver sina fantasilöner erhåller bonusar, inte kan räkna med att uppnå välstånd under sin livstid. Enda chansen är väl att vinna på lotto eller V75.

Naturligtvis får man se den arbetsfilosofi vår nuvarande regering har, som ett experiment. Men att långtidssjukskrivna som på grund av vårdköer inte behandlats i tid ska bli friskare om de jobbar, låter minst sagt underligt. Vem vet, deras skador blir kanske sju resor värre och de slutar sina liv som vårdpaket!

Den egentliga orsakentill att alla måste jobba är helt enkelt, att hela vårt offentliga samhällssystem kostar enormt med pengar varje år. Enbart utbetalning av pensioner till avdankade politiker är svindlande. Det finns alltså ett oändligt behov av pengar, för att det ska gå runt.

Jösses, nu är jag där igen vid den gamla tesen att ingen blir rik på de stora inkomsterna, utan de små utgifterna. Ett utmärkt exempel är Kalix, som måste låna pengar till de anställdas löner. Kommunalrådet hade ingen förklaring till varför pengarna tagit slut, istället beskyllde han regering för det inträffade. Har man så dålig framförhållning att det kommer att ta ett år att rätta till problemet, är det ett år för sent.

Det är inte befolkningen som ska dra in mer pengar till makthavarna inom stat, kommuner och landsting, det är naturligtvis makthavarna det ska dras in på för att spara pengar. Vi kan ta bort de flesta statliga verk, dra ner riksdagsgruppen till hälften, halvera kommunledningar och lägga ner landstingen, utan att svenska folket kommer att märka det på annat sätt, än att skattepengarna räcker längre.

När våra riksdagspolitiker har sommarlov, rullar det på i alla fall, trots att bara ett fåtal tvingas jobba. Samma sak med kommunledningar och landstingens stora ledningsgrupper. Men alla har säkert märkt vilket kaos det blir i semestertider, när de för invånarna VIKTIGA samhällsfunktionernas personal går på semester.

Man måste alltså ställa sig frågan om våra politiker är så viktiga för vårt samhällssystem som de själva påstår. Vad vi med säkerhet vet är, att de avlönas med skattemedel som varit otillräckliga i många år. Vi måste kritiskt börja granska vilka som är närande och tärande, som våra politiska makthavare faktiskt delat upp befolkningen i.

Arbete genom tvång skapar knappast arbetsglädje, det är därför det finns små- och egenföretagare. Att själv kunna avgöra om de vill arbeta dygnet runt om de så vill. Inte för pengarna i de flesta fall (bönder av alla slag exempelvis), utan tillfredställelsen att ha utfört någonting de kan se resultatet av. Visst, de anses som udda, till och med inte riktigt kloka i huvudet, men i de flesta fall har de arbetsglädje. Dessutom ger det  faktiskt någonting som kallas livskvalitet.

Ett samhällssystem som uppmuntrar människor att endera vara nöjd med det lilla som bjuds, eller göra det där lilla extra för att sätta guldkant på tillvaron, visst vore väl det någonting att se fram emot? Att själv ges möjligheten att välja, bara det uppmuntrar till att göra det där lilla extra. Livskvalitet istället för pengar till konsumtion, en intressant fråga att ta ställning till. Vem vet, kanske går det att uppnå båda dessa saker.

Embryot till just ett sådant samhälle finns faktiskt, det kan vara genomförbart med någonting som kallas Medborgarlön. Hur det fungerar kommer jag inte att gå in på, det hoppas jag bättre insatta kan informera om. Förhoppningsvis som en kommentar till min blogg.

Känner Du igen Dig, vilken utmaning eller hur?

Njut av dagen, det är gratis och kan inte beläggas med skatt, trots att alla dagar är dyrbara i ett människoliv.

Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<<
Januari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards