Alla inlägg den 25 februari 2010

Av Sven-Erik Hemlin - 25 februari 2010 07:49


Ledarsidorna i dagstidningarna brukar spegla det som är aktuellt, de senaste dagarna har det handlat om FN:s klimatpanel. Som det nu ser ut efter alla tavlor som gjorts, blir det knappast något nytt klimatavtal som kommer att skrivas under av vare sig Kina eller Amerika.

  Men det är egentligen bara en susning av vad som komma skall. Just nu kokar det i Grekland som ser EU som en förrädare eftersom bara krav har ställts men inga löften om ekonomisk hjälp. Det är så det fungerar i sydligare länder, oavsett om de har sig själva att skylla måste det ändå utses en syndabock.

  Orsaken är enligt experter de skenande offentliga kostnaderna. Det Grekerna nu får stoppat i halsen är det fler länder som kommer att få, var så säker. De ständigt växande kostnaderna för den offentliga sektorn är en tickande bomb som kan smälla av när vi minst anar det.

  Naturligtvis kommer det här att påverka EU, inte minst trovärdigheten vad samarbetet har för nytta. Med spänning väntar jag på vad som ska hända i Spanien, Portugal och Irland, som också tänjt ut gummibandet som håller ihop ekonomin. Ingen kan få grepp om hur illa ställt det är i Italien, som drivs som ett ”familjeföretag” med hela informationsapparaten i sin hand. Genom medlemskapet i EU kommer alla medlemsländer att drabbas, ljuset i tunneln verkar bli allt mer avlägset.

  Apropå självförvållat börjar nu oron för att fastighetsbubblan ska spricka leta sig in i nyhetsrapporteringarna. Visst är det fantastiskt att jakten på tillväxt i ekonomin uppmuntrat till konsumtion så att många hamnat i lyxfällan. Lätt vunnet, lätt förgånget brukar man säga och visst är det så. Jobbavdrag och skattelättnader är just nu enda orsaken till att hjulen fortfarande snurrar, men det har börjat gnissla betänkligt.

  När fordonen drar allt mindre bränsle kryper priserna uppåt. När människor och företag snålar på energi, rusar elpriserna i höjden. Det går att tjäna mycket pengar på att producera mindre el än vad som behövs, visst är det rena snurren.

  Jag har sagt det förut och jag säger det igen, vår värld har blivit alldeles för komplicerad för att styras av folkvalda personer. Vad som krävs är välutbildade personer som anställs på sina meriter och ges uppdraget att förvalta skattepengarna med folkets bästa för ögonen. Det finns en gällande lag som säger just det, men den följs inte av de så kallade folkvalda. 

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26 27
28
<<< Februari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards