Alla inlägg den 19 januari 2011

Av Sven-Erik Hemlin - 19 januari 2011 07:36

Vem som bär skulden, för att de offentliga verksamheterna i vårt land under många år saknat ledarskap, vilket i sin tur skapat avsaknaden av organisation, är fullständigt ointressant. Men varför det förblivit så, måste anses bero på vårt politiskt styrda samhällssystem.

   Vad som förvånar mig är att vi har råd med hundratusentals heltidspolitiker, men måste vända på slantarna när det gäller skola, vård och omsorg. Men det blir väl så i ett land där de som ingenting kan inom de områden de tilldelats, administrerar och bestämmer över de som kan och vet vad de håller på med.

   Men det är inte det värsta, det är de ständigt växande kostnaderna för pensioner för alla som sysslat med politiska uppdrag, eller som olika anledningar gjort sitt inom politiken i förtid. De utgör en tärande del som kommande generationer kommer att dyrt få betala för. Det har skapats en oro kring en kommande klimatkatastrof, ingen har tänkt så långt att de så kallade folkvalda, kan orsaka en långt större katastrof, i form av en ekonomisk kollaps.

   Efter det senaste EU-avtalet vår regering skrev på, behövs egentligen inte stort mer än en regering i vårt land, riksdagen kan utan problem skrotas. Samma sak med statliga verk, de har ingenting att säga till om i slutändan. Naturligtvis protesterar någon mot det påståendet, men faktum är att vi i dag till största delen styrs av EU, vår egen bestämmanderätt är begränsad till skitsaker. Men även vad som kan anses vara skitsaker orsakar näsknäppar, den senaste är att vi skjuter vargar.

   Var och en kan med egna ögon se att EU blivit en kolloss på lerfötter, dessutom har kommissionärerna tydligt visat att de inte vet ett dugg om ekonomi. Just nu är det bara den politiska sammanhållningen (som går ut på att bevara de välavlönade jobben) som får det hela att rulla vidare.

   Under min semester träffade jag en del intressanta personer som siade om att EU i dess nuvarande form, kan vara på fallrepet inom bara några år. Medlemsländerna kommer helt enkelt inte att ha råd med dubbla beslutsfattare, det vill säga EU och det egna politiska etablissemanget. Vad som kan rädda EU är det senaste godkännandet av EU:s makt, vilket kan betyda att det blir det egna politiska etablissemanget som får stryka på foten i första hand. Tänk så fel det kan bli.

   Det är svårt att förutsäga hur saker och ting kommer att utvecklas, men att den politiska makten kommer att begränsas i framtiden, måste ses som ett säkert tips. Vi kan tydligt se att vår demokrati urholkats rejält, landets invånare kan säga och tycka vad de vill, men påverka den förda politiken går inte. Den detaljen kan ses som en bagatell, men är i själva verket en krutdurk.

   Det enda som kan rädda vårt land (och andra länder), är att få landet att fungera som ett folkägt aktiebolag, med kompetent vd och noga utvald styrelse. Det är först då som landet kan rationaliseras och ge ett överskott som kommer alla till godo genom ”aktieutdelning”. Varför staten, kommunerna och landstingen övergick till att drivas efter bolagsprinciper får vi väl aldrig något svar på. Om vår demokrati fungerat, skulle de offentliga verksamheterna fungerat som ideella, med styrelser som erhållit arvoden, istället för som nu, feta löner och generösa pensioner.

   Det är dags, att skrota vårt föråldrade politiska system.

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20 21
22
23
24
25 26 27
28
29 30
31
<<< Januari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards