Alla inlägg den 26 maj 2010

Av Sven-Erik Hemlin - 26 maj 2010 04:56


Det var ett tag sen jag satte mig ner för att skriva en morgon. Om jag inte vaknat så tidigt, hade det inte blivit av i dag heller. Jag har tagit en paus från allt skrivande, hinner inte med det helt enkelt. Har inte ens hunnit med att flytta ut till sommarstugan, men det kalla vädret har naturligtvis gjort sitt till, det tar tid att elda i kaminen också.

   Men slutat grubbla på det som händer har jag inte gjort. Jag kan förstå att många politiker har myror i byxorna, det svänger verkligen på penningmarknaden just nu. Fler arbetslösa har det också blivit, det borde ju ha varit tvärtom. Det kan ju vara så att finanskrisen, lite försynt påpekade för oss att vi nått taket för den ekonomiska tillväxten. Men det troligaste är ändå att det beror på att alldeles för många, tagit ut framtiden i förskott. .

   Det är många år sen industrisamhället gick i graven, men anpassningen till det nya högteknologiska kunskapssamhället har gnisslat betänkligt. Politiskt fattade beslut och en byråkrati som tolkar besluten som fan läser bibeln, är en belastning som inte ska underskattas. Det går fort utför när ett land styrs av byråkrater istället för av folkviljan.

   De politiska ideologierna har visat sig vara precis så gamla som de är. Socialdemokraterna, det forna stora partiet, klamrar sig fast vid flydda tider, då de med egen majoritet kunde styra folket som de ville. Ser man tillbaka var det inte folkviljan som styrde utvecklingen, utan politiska beslut som styrde folket i den fastslagna riktningen. Tyvärr visade sig de politiska vägvalen att vi gick i en cirkel och gång på gång kom tillbaka till utgångspunkten.

   Många gånger fick vi höra att de politiska vägarna inte nådde ända fram, om de berodde på att de var oframkomliga får andra bedöma. Det borde ha blivit bättre, men de politiska väganvisningarna blir allt lummigare, för många har det blivit som att springa orientering utan karta. Mest vilse just nu är våra mjölkbönder, kanske just därför blir de allt färre för varje år som går. Man saknar inte kon förrän båset är tomt, det är väl vad som väntar framöver.

   Hela Sverige ska leva, var budskapet som skulle sätta fart på vårt land. Tänk så vackert det lät, men har någonting hänt sen dess? Storstäderna har växtverk och ute i landsorten gapar både hus och lägenheter tomma. Servicen minskar i samma takt, vilket betyder att jobb försvinner, vilket bara det visar, att någonting är fel.

   Ett ungt parti som MP, som vurmat för kortare arbetstid och friår för att kunna njuta av livet, har i takt med möjligheten att få makt genom den rödgröna alliansen, börjat fungera som en vindflöjel. I enlighet med sin tidigare ideologi borde de föra fram medborgarlön som ett krav, det skulle få effekter på både miljö och människor.

   Istället har partiet med dess nuvarande ledning blivit känd som skattefixerade, att jaga inkomster för att ändra på vårt sätt att leva. Företrädare uttalar sig ofta om att de nya jobben kommer att skapas inom miljöområdet, de tänker inte på vad som kommer att hända när den enorma tillväxten i Asien avtar. Det en gång omtalade Japanska undret, visar att inga träd tillåts växa till himlen. 

   Att människor tar till sig politiska budskap, visar bara att det är lätt att manipulera människor. Om det beror på att människor tycker det är jobbigt att tänka själva, eller att de inte bryr sig så länge de tror att det inte ska drabba dem själva, det hittar man inget svar på. Men om det är lätt att manipulera människor, är det desto svårare att förändra deras rätta jag. Eller rättare sagt, går det inte att förändra det medfödda och inlärda.

   Många av de som jobbar inom de offentliga verksamheterna mår inte bra. Anledningen är att de som små fick lära sig gå och tala, ja, till och med uppmuntrades till det. När byråkrater börjat tillrättavisa personalen att inte springa runt för mycket, att inte röka på arbetstid, eller att hålla tyst med det som händer inom de offentliga verksamheterna, bäddas det för obehagligheter.  

   Istället för att lappa och laga det föråldrade system många länder har idag, krävs någonting nytt och oprövat för att människorna ska kunna överleva. Oavsett vad experter säger, kommer jobben inom de stora industrierna att bli färre, det säger sunda förnuftet. Det är dags att titta på lösningar som utgår från att alla inte kan få ett jobb, då kommer människorna att hitta på finurliga sätt att försörja sig genom sin förmåga att tänka kreativt. Men för att nå dit, måste människorna släppas fria att själva utforma sina liv.

   Läste för länge sen att rikedom, är att äga det som är nödvändigt och vara nöjd med det. Vad som händer den som gapar över mycket, är inga trevliga saker precis.

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards