Alla inlägg den 2 maj 2010

Av Sven-Erik Hemlin - 2 maj 2010 06:04


Märker att jag är inne på sluttampen med mitt bloggande, jag blir bara frustrerad av att tänka på alla dumheter som händer. Den här valupptakten skrämmer mig faktiskt, för båda sidor uppvisar en dumhet som för mig är oförklarlig. Vad man i minsta fall borde kräva av de som vill bli folkvalda, är att de visar sig ha åtminstone en gnutta intelligens.

   Som pensionär känns det naturligtvis trevligt att bli lovad mer i plånboken, men eftersom pengar inte växer på träd, kommer det att ges med ena handen och tas tillbaka med den andra. Att göra på annat sätt skulle vara oansvarligt, för då skulle även vårt land hamna i skuldfällan.

   Efter förra valet gick den borgerliga alliansen ut hårt, för att visa hur snett vårt samhällssystem var, med snyltare som roffade åt sig av de skattemedel som ska fördelas rättvist. Då var det fortfarande högkonjunktur, men varnande signaler fanns att någonting var på gång.

   Eftersom många resonerar som så att man måste passa på att se om sitt hus innan det är för sent, har det varit lite av huggsexa. De senaste åren har varit en orgie i bonusar, så för den borgerliga alliansens del måste det känts surt, att helt andra snyltare hamnat i rampljuset och att många oskyldiga drabbats. Det var väl inte vad de tänkt sig, kan man förmoda.

   Den nu sittande regeringen ska i alla fall ha en eloge, vi har klarat oss mycket bättre genom krisen än många andra Europeiska länder. Dessutom ska de ha en klapp på axeln för att i alla fall försöka räta upp de bedrövliga studieresultaten hos våra ungdomar. Den flumskola som det lades grunden till redan i slutet på sextiotalet, har gjort att de kommunala skolorna idag har skräpstatus. Och värre tycks det bli om vi får ett systemskifte, lärarnas uppgift tycks inte längre vara att lära sina elever någonting.  

   Jag har inget som helst förtroende för det röda blockets möjligheter att räta upp vårt skolsystem. Tvärtom tror jag att det kommer att försämras. Anledningen är att staten knappast kommer att ta tillbaka ansvaret för skolan, det finns alldeles för starka krafter som motarbetar.

   En stor del av lärarkåren har av någon anledning varit vänstervridna under många år. Av den anledningen har försvaret av ett offentligt skolsystem varit starkt. Ända sen kommunernas övertagande av skolan har undervisningen försämrats, men det är först nu som snedeffekterna kommit i rampljuset. De utbildade lärarnas status har försämrats i samma takt med allt sämre studieresultat, inbesparingarna sätter hundhuvudet på fel yrkesgrupp.

   Det är ganska märkligt att MP valt att samarbeta med de båda socialistpartierna, eftersom det i grunden är ett borgerligt parti. Jag vill minnas att de förespråkat att vi ska jobba mindre, inte mer. En sund inställning har fått ge vika för möjligheten att kunna påverka politiska beslut. Vad som kommer att hända är samma sak som för Centern, upp som en sol, ner som en pannkaka.

   Centerns uppgång berodde på kärnkraftsfrågan, folk skrämdes upp med de mest fantastiska saker som kunde hända. Nu har vi en kommande klimatkatastrof att oroa oss för, den vågen rider MP på idag. Men förändringarna avlöser varandra i rasande fart, snart finns andra saker att oroa oss för.

   Alla har säkert svininfluensan i färskt minne, genom alla media fick människor världen över att tänka på digerdöden, att jordens befolkning skulle kunna halveras. Överdrifter spreds som en löpeld och gjorde regeringar stirriga, men tillverkarna av vaccin gnuggade händerna. Att det blev en massa vaccin över enbart i vårt land, kunde ju inte de rå för.

   Problemet för politiker är att kunna skilja på ett skräckscenario och vad som verkligen kan hända. De är alldeles för lyhörda för de påtryckningar som görs från olika lobbyister (de finns till och med i vårt land) och glömmer bort att vara sakliga mot invånarna. I princip är hotet om en klimatkatastrof samma sak, som de skräckbilder som målades upp om vad svininfluensan kunde ställa till med.

   Det största hotet, hur vi ska göra när jobben inte räcker till alla, är någonting som inte ens diskuteras av politiker. De lägger allt krut på att skapa jobb så att alla som kan, ska kunna försörja sig själva. I hastigheten har glömts bort att politiska beslut bara kan underlätta, men aldrig skapa jobb där de gör nytta, nämligen inom det privata näringslivet.

   Naturligtvis kommer våra politiker en dag att tvingas ta i den heta potatisen, att jobben inte kommer att räcka åt alla. Hur de ska lösa den frågan är inte lätt, det fordrar nämligen ett helt nytt samhällssystem. Jag har en känsla av att frågan kommer att dyka upp ganska snart, vår världsdel har haft sitt lilla roliga, betydligt kärvare tider väntar framöver.

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards