Direktlänk till inlägg 28 september 2009

Mänsklig dumhet som grund för politiska beslut, orsakar större skada än en naturkatastrof.

Av Sven-Erik Hemlin - 28 september 2009 09:21


Kunde inte förmå mig slå på datorn när jag vaknade strax efter fem. Tidningen är alltid sen numera så jag gick och lade mig igen. Jag som aldrig brukar kunna somna om, slocknade nästan omedelbart och vaknade av att solen tittade in i sovrummet. Det var länge sen kaffet smakade så bra en morgon och som en bonus kom tidningen strax efter, det hade varit ett strömavbrott som försenat den kunde jag läsa.

Som vanligt handlade allt om dagens nonsens, men vanans makt är stor så man bläddrar igenom den i alla fall. Landstingspolitiker försvarar en skattehöjning, den enda synbara effekten av att de gör någonting alls. På något sätt känns allting som gammal och utnött, det är samma teman som styr nyhetsrapporteringarna.

Det talas mycket om att vi måste rädda vår värld från en framtida miljökatastrof, till och med mera än om att jobb fortsätter att försvinna. I och för sig visar det att ha arbete inte är hela världen, eller hur man nu ska tolka det. Visserligen är det stick i stäv med jobblinjen som väl fortfarande gäller, att alla ska ha ett jobb för att kunna försörja sig själva.

Jag kan förstå att många inte blir klok på vad våra politiska makthavare håller på med. Om jobben är så viktiga, varför då slösa tid och kraft på någonting som ligger långt fram i tiden. Det är egentligen otroligt naivt att ens tänka sig att vi ska kunna påverka naturens gång, utan att vi riskerar drabbas av en snedeffekt. Det ljumma intresset vid G20-mötet visar dessutom, att pengarna behövs till annat just nu i de rika länderna, men dit räknas ju inte vårt land.

Jag tror inte vår nuvarande regering ens har en susning om vad som kommer att hända den dag vi lyckats få ner utsläppen av koldioxid till ett minimum. Hur kommer det på sikt att påverka växtligheten och därmed också de vilda djuren om koldioxiden kan minskas till ett minimum? Antagligen ligger svaret så långt fram i tiden, att de flesta av oss nu levande hinner dö innan dess, därför är det fullkomligt ointressant för min del. Jag har ett liv att leva och ta vara på i största utsträckning.

Men egentligen är det ju så att hela vårt samhällssystem i sin nuvarande form, tar ut förskott på kommande inkomster. Eftersom skattepengarna inte räckt till, har betalningen av det vi redan förbrukat skjutits på framtiden. Pensionspengarna är försnillade för länge sen och någon måste ju betala de löpande utbetalningarna. Man kan säga att staten, kommuner och landsting hela tiden åker snålskjuts på de som kommer efter.Vår generation har varit utsatt för samma sak, därför kommer vi aldrig ikapp. Hur länge går det att ta ut förskott på framtida inkomster?  

Från det ena till det andra, har jag varit inne på att mycket går ut på att vi måste vara duktiga och prestera. Det gäller inte minst de som går i skolan. Hur ska elever kunna prestera i ett skolsystem där lärare fråntagits möjligheten att lägga upp undervisningen? Nu har regeringen till slut kommit fram till att orsaken till de dåliga studieresultaten är kommunernas fel, eller rättare sagt de politiskt skapade kunskapskontoren. Politiskt tillsatta personer inom kunskapskontoren, har fungerat på samma sätt som om man tillsätter bocken som trädgårdsmästare.

I ivern att visa sin duglighet, blir allting tvärtom för de politiska makthavarna. Vad de egentligen håller på med är att det byggs och rivs ner, en kretsgång för att hålla människor i arbete. Kvantitet har fått gå före kvalitet av samma anledning. Man blir kallsvettig av att tänka på de värdefulla naturtillgångar som använts till slit och slängprodukter.

Även satsningen på alternativa bränslen är någonting vi börjar ana kommer att visa sig förödande för alla de människor som redan idag svälter. Vad vi håller på med är i själva verket att som stormtruppssoldater meja ner de hinder som ligger i vägen för den utveckling de styrande stakat ut vägen för. Ingen tänker så långt att hindren finns där som en varning, hit men inte längre.

Vi måste innan det är för sent inse att det finns saker som inte går att styra, ja, att vi inte ens ska försöka. Att jobben försvinner är ett utmärkt exempel. Det spelar ingen roll hur mycket pengar de politiska makthavarna spenderar på att försöka skapa nya jobb, de kan lika gärna slängas bort. Nya jobb växer fram ur ett behov, det kan ingen politiker påverka.

När politiker bekymrar sig över stigande arbetslöshet och om jobben överhuvudtaget kommer tillbaka, är det för egen skull, det bör vi ha i åtanke. Skulle arbetslösheten bli permanent på en nivå runt tolv procent, har de all anledning att vara oroliga.

Varför ingen politisk makthavare kommit på tanken att vi kanske måste sätta oss ner och låta livet gå sin gilla gång för att anpassa oss till de nya förhållandena kan jag förstå. Att vänta och se hur saker och ting utvecklar sig ses som ett svaghetstecken, det borde istället ses som ansvarsfullt.

Det är inte ansvarsfullt att med invånarnas pengar försöka påverka vår miljö i en viss riktning, eller kasta bort pengar på att hålla arbetslösa sysselsatta. Om vi ska kunna rädda vår miljö, måste vi lära oss leva tillsammans med den på naturens villkor. Samma sak med människan, om ett samhälle ska kunna överleva måste det ske på invånarnas villkor. Tyvärr kan vi glömma båda lösningarna, så länge vi har politiska makthavare och ett byråkratiskt samhällssystem.

Mänsklig dumhet som grund för politiska beslut, orsakar större skada än en naturkatastrof.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
<<< September 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards