Alla inlägg den 24 januari 2010

Av Sven-Erik Hemlin - 24 januari 2010 09:25


Med mössan nerdragen över öronen, skallrande tänder, frusna händer och fötter har jag under korta promenader funderat över den globala uppvärmningen. Alldeles säkert har frusna människor runt Medelhavet grubblat på samma sak och funderat över vad som orsakat det snörika kallare vädret.

  Kan det vara så att precis som EU, efter en vild uppskattning om hur snabbt en glaciär skulle smälta, i hastigheten räknade bom på trehundrafemtio år. Tänk om det är samma sak med den globala uppvärmningen, att vi först drabbas av en istid istället om sisådär en femtio år. Vad en hotande klimatkatastrof handlar om, är ju faktiskt vad forskare med stöd av både det ena och andra, ändå ska ses som en vild gissning.

  Det verkar som om de politiska makthavarna, ivrigt påhejade av de olika miljörörelserna som ömmar för att rädda både vår miljö, utrotningshotade djur och växtarter, har haft alldeles för bråttom. Som det här med alternativa bränslen exempelvis. Ingen tycks veta hur farlig etanolen egentligen är för människor och miljö. Vad vi vet är att regnskogarna skövlas i allt snabbare takt, naturens fantastiska reningsverk kan snart vara ett minne blott.

  Med andra ord är det precis som vanligt när det gäller politiska beslut, ingen av beslutsfattarna tycks ha haft den blekaste aning om konsekvenserna av de genomförda åtgärderna. Beslut de trodde sig få se resultatet av åtskilliga år framåt i tiden, visar sig redan nu. Klimathotet låg ju så långt fram i tiden, det var ju egentligen en idiotsäker satsning eftersom inte många nu levande skulle få uppleva om de politiska besluten var rätt eller inte.

  Redan nu håller forskare på och tittar närmare på om satsningen på att rädda vår miljö har ett samband med finanskrisen och lågkonjunkturen. Skulle inte förvåna mig, om det visar sig att miljötänkandet har stor del i den nuvarande krisen. Åtminstone fick miljötänkandet den amerikanska bilindustrin på fall, den fadäsen kan bli dyrbar för miljörörelserna.

  För kommuner med usel ekonomi har de senaste vintrarna satt käppar i hjulet. Det skulle ju bli varmare och därför har inte snörika vintrar tagits med i beräkningarna. Naturligtvis kommer det att påverka de kommunala verksamheterna, fattas bara annat.

  Men även invånarna drabbas, inte minst av de allt högre elräkningarna. Elproducenterna tycks ha utgått från varmare vintrar och passat på att se över sina kärnkraftverk när de som bäst hade behövts. Eller kan det vara så att de insett vartåt det barkade och passade på att ge alla kärnkraftmotståndare en rejäl snyting? Många kommer nu att kräva att kärnkraften byggs ut, det är ju plånboken som styr våra liv.

  Antagligen är det fler än jag som vid det här laget insett, att vår värld blivit alldeles för komplicerad för att styras av politiker. 

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards