Alla inlägg den 15 januari 2010

Av Sven-Erik Hemlin - 15 januari 2010 07:49


Det känns fortfarande tungt i huvudet, omställningen från att ha varit i värmen två veckor till sträng vinterkyla är knappast bra för kroppen. Inte heller att sitta som packade sillar på de plan researrangörerna använder sig av, det gäller att vara under medellängd för att få plats med benen. Trots allt finns det ljuspunkter med att lämna vårt land under den kallaste tiden och man får ta det dåliga med det goda. Än så länge sitter resan kvar i kroppen men om några dagar, är antagligen allt som vanligt igen.

  Igår nämnde jag som hastigast att ha provat på Spansk sjukvård, som vid en jämförelse gör att vår politikerstyrda sjukvård måste ses som ett skämt. Jag klandrar inte den arbetande personalen, vi har duktiga läkare, sjuksköterskor och övrig vårdpersonal, men resten kan vi vara för utan. Varför inte plocka bort en massa heltidspolitiker, byråkrater och administratörer för att ha råd med läkarsekreterare som avlastar läkarna det tidsödande administrativa arbetet. Läkare är utbildade till att bota människor, inte tvingas utföra skrivjobb andra kan göra.

  En svensk före detta distriktssköterska jobbade vid kliniken jag tvingades uppsöka, hon gav inte ett ruttet lingon för hur vår svenska sjukvård fungerar. Hon kunde inte begripa varför det finns så stort motstånd mot att vården privatiseras, men det motståndet finns ju bara till största delen hos de så kallade folkvalda. Efter att ha fått information om kostnaden för en privat sjukförsäkring, kom jag fram till att varje svensk skattebetalare skulle betala ungefär hälften av vad vi i dag betalar i landstingsskatt. Som jag ser det är det dags att landstingen skrotas och en fungerande sjukvård skapas.

  Det är märkligt att alliansen som så ivrigt jobbat på att sälja ut monopolföretag, inte gjort samma sak med sjukvården. En privatisering innebär effektivare hantering av kostnaderna genom att administrationen hålls nere och att personalen hinner med många patienter istället för pappersarbete. Det är samma sak med den flumskola som drivs av kommunerna numera, det viktigaste är att spara in på det som går, inte att lära eleverna. Många lärare är förbaskade på att det är så byråkratiskt och inrutat efter en mall ingen begriper sig på. Även där ligger Spanien före.

  Det går inte att undvika, men hur skulle vårt samhälle se ut om vi skulle övergå till medborgarlön? Jag har grubblat en hel del på vad det skulle innebära och kommit fram till att alla skulle tjäna på en övergång till ekonomisk grundtrygghet. Den stora fördelen skulle vara att vi skulle slippa både politisk styrning som bara skapar byråkratiskt elände, men också att alla skulle få en chans att förverkliga sig själva och sina drömmar.

  För den som tänker efter hur det nu fungerar, inser att det samhällssystem vi har långsamt stryper människors kreativitet. Det är onaturligt att politiskt valda företrädare beslutar om hur vårt samhälle ska fungera, det omyndigförklarar ett helt folk. Riksdagens ledamöter kunde omedelbart halveras utan att någon skulle märka det på annat sätt än att kostnaden halverats. Samma sak med politiker betalda av kommuner och landsting, där finns gott om chefer som anställt på grund av sina kunskaper och meriter, de bör utan problem klara av det arbete som måste utföras i folkets tjänst.

  För att inte bli långrandig klipper jag av för idag, men det finns massvis med argument för att skrota vårt politiskt styrda samhälle. Till och med Olof Palme var inne på att vårt politiska system inte passar in i en demokrati, han sa nämligen att ingenting har skapat så mycket elände i världen, som i demokratisk ordning fattade beslut. Och just att besluten är fattade i demokratisk ordning, är ju vad de så kallade folkvalda förvarar sina beslut med. Det går inte att undgå att dra paralleller med det forna DDR, och det brakade ju ihop med mur och allt, så det är bara och vänta och se vad som händer.

  Ett land som styrs av makthavare som har planhushållning och planekonomiskt tänkande ständigt i bakhuvudet, är dömt att gå samma väg som det forna Sovjetunionen och dess satellitstater. Vem rår för att vi hamnat i kylan?

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards