Alla inlägg den 18 januari 2010

Av Sven-Erik Hemlin - 18 januari 2010 06:31


Jag har inte en aning om vad det beror på, men jag har börjat sova längre än tidigare, men känner mig inte piggare för det. Tidigare fick jag sitta och vänta på tidningen, nu kommer den vid sextiden då jag lagom hunnit sätta på kaffekokaren.

  Morgontidningen håller inte samma klass längre, det är jag inte ensam om att tycka. Om det beror på journalistiken eller att samma saker tycks upprepas är det svårt att svara på. Söndagstidningen har återgått till att snabbt bläddras igenom, det verkar som om den ansvarige tagit fasta på att det är en vilodag. På vardagarna verkar det som om de flesta av dagens journalister, drömmer om att just de ska kunna få vara med om att skriva en kioskvältare. I sin iver åstadkommer de bara klavertramp, som i många fall väcker munterhet hos läsarna. Men till och med det är värdefullt, för det finns inte mycket att skratta åt i dagens människofientliga samhälle.

  För den regerande alliansen kan man nog redan nu förutspå att det är kört för den här gången. Kanske var de alldeles för ivriga att rätta till alla fel som funnits i årtionden under en mandatperiod. På ett sätt modigt gjort, men inte speciellt klokt. Det gäller att ta ett helvete i taget, som Olof Palme sa en gång för länge sen. Ett klokt råd att ta fasta på, både för politiker och vanligt folk.

  Det är egentligen inte alls så konstigt att alliansregeringen gått bet på att ändra det invanda i vårt samhälle, ett oöverstigligt hinder är nämligen den offentliga byråkratiska apparaten. Den har levt sitt eget liv sen femtiotalet och generaldirektörer, byrådirektörer och övriga chefer, tolkar de fattade besluten som fan läser bibeln. Vår byråkrati är skapad att vara omöjlig att begripa sig på, den skapades nämligen för att de makthavande skulle kunna behålla makten. Visserligen var det under enpartistatens tid, men den tiden är fortfarande levande för vår byråkrati.

  De offentliga verksamheternas uppgift är att vara invånarna behjälpliga, det räcker att läsa de handlingar som skickas ut skrivna på byråkratsvenska för att inse att så inte är fallet. Vår byråkrati behöver inte bevisa någonting för sitt handlande, det är upp till den enskilde att kunna bevisa att de har rätt och myndigheterna fel. Många gånger hjälper inte ens det, vilket bevisar att det finns ett väl genomtänkt maktmissbruk i vårt land.

  Det finns faktiskt bara ett sätt för svenska folket att bryta ner den maktstruktur som finns i vårt land och det är att inte rösta vid ett val. Politiker anser det vara odemokratiskt, men i själva verket är det precis så en demokrati ska fungera. Att gå till valurnorna är en rättighet, inte ett tvång att vi måste göra så. Varje val har blivit lite av en fars sedan inget parti kunnat få egen majoritet. Vi har sett de mest underliga konstellationer plockas ihop inom både kommuner och landsting vilket i slutändan inneburit att besluten tvingats kohandlas fram.

  Vårt föråldrade politiska system har överlevt sig självt, det är dags att ersätts av någonting nytt.

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards