Alla inlägg under februari 2018

Av Sven-Erik Hemlin - 6 februari 2018 21:45

Solen tittade fram i går och trots kylan kändes det lite lättare. Faktiskt tittade den fram en stund i dag också. Vi behöver ljus, för vintern är en tung årstid där mörkret påverkar oss allra mest. Om det beror på en dålig sommar åtföljd av en lång blöt höst som gjort allt mörkare än vanligt, men jag läste att psykisk ohälsa ökat dramatiskt bland unga människor. Det är mer än sorgligt, eftersom det är de som en dag ska föda de äldre och sjuka genom det upplägg vårt lands välfärd vilar på.


Samtidigt kunde jag läsa att SKL, det vill säga Sveriges kommuner och landsting, varnar att nu är det dags att dra i nödbromsen. Problemet är inte att det kommer att fattas folk i  de offentliga verksamheterna vård och skola, problemet är att jobben skulle behövas i det privata näringslivet. Krymper det privata näringslivet och de offentliga växer, uppstår en ekonomisk obalans då de gemensamma medlen det så vackert heter inte räcker till.


Får alltid en känsla av att våra politiker inte har ett hum om, hur bräckligt hela vårt så kallade välfärdssamhälle är. Antagligen passerades gränsen för hur många vi kan vara i vårt land för många år sedan. Problemen med skolan och vården har funnits länge, en åldrande befolkning har det skyllts på de senaste tjugo åren. Dålig politisk framförhållning är den rätta beskrivningen, det pratades men hände ingenting.


Nu har de makthavande fått ännu ett svårlöst problem på halsen, öppna våra hjärtan och alla är välkomna visade sig vara optimistiskt i överkant. Det är ett stort tillskott av människor som kommit hit och måste försörjas för en mycket lång tid framåt och hur det ska kunna lösas står skrivet i stjärnorna. Men troligtvis kommer vårt land att tvingas ta till lika drastiska metoder som Danmark, oavsett vad alla åsiktskorridorer säger. Verkligheten kan vara grym.


Vad som händer nu är ointressant, det är hur allting ska kunna betalas om tio år som är det stora problemet. Det kostar pengar att rusta upp ett samhälle som fått förfalla på grund av politiska experiment. Av dessa experiment måste jobbskatteavdraget ses som det verkliga lågvattenmärket. Jag kan inte se det som annat än ett röstfiske som till stor del finansierats genom försämringar av trygghetsförsäkringarna och höga skatter för pensionärer. Men Moderaterna blev aldrig ett statsbärande parti, de har nog än i dag inte fattat varför.


Jösses, Amanda! Tänk på vilka genomförde vansinnigheterna vid valet i höst, med Moderaterna vid rodret kommer säkert nya skattelättnader att presenteras. Knappast då för de arbetslösa, de som tvingas leva på usla sjukbidrag eller de med låga pensioner. Men utan deras skatter kantrar hela välfärdssystemet och drar med sig hela det politiska etablissemanget.


Lyckligt ovetande om de faror som lurar verkar alla politiska partier vara. Varningar om tecken på en annalkande ny finskris tas inte på allvar. Om det händer, händer det inte oss kan man förmoda att de tänker. Vi klarade ju förra krisen vilket många andra länder inte gjorde. Men det svänger snabbt i den globala värld vi nu tillhör. Ett bevis för det är vad som nu händer på aktiemarknaden.


I en värld där framgång mäts i pengar och fantasilöner, hamnar vi till slut i ett läge där det hela tar slut. När aktiemarknaden vacklar är det säkert många som fått myror i brallorna. Det är inte företagen som sätter ribban för aktiekurserna, det är analytikernas förväntningar som hela tiden blåses upp. Det har skapat en global konkurrens där det handlar om vilka som blir kvar eller inte. Det är de starka som överlever, men belöningen kan bli annat än de tänkt sig.


Men dit vi nått nu måste företagen bli ännu mer kostnadseffektiva än de varit och där drar människan det kortaste strået. Vi kommer alldeles säkert redan under det här året att se de smarta maskinernas och robotarnas intåg som kommer att reducera antalet anställda. Jag har länge varnat för butiksdöden, den pågår nu för fullt i Amerika.


Vi har även sett början på det i vårt land, men det är små orter som drabbats de senaste åren. När storstäderna kommer in i bilden hamnar det hela i knät på regeringen. Folk i gemen har inte fattat vad det här kommer att innebära, de har inte ens blivit varnade för vilka konsekvenser utvecklingen kommer att få för alla. Utveckling är någonting naturligt, men den ska komma långsamt så att människorna hinner anpassa sig.


De stora mataffärerna satsar stort på självbetjäning, de unga tycker det är bra att slippa stå i kö vid kassan, de äldre svär ve och förbannelse över detta nya i deras tycke krångliga. Många av de äldre har bara ett uttagskort till bankomaten, de vet inte ens hur man handlar med ett betalkort. De vill ha reda pengar i plånboken för att se vad de har råd att handla.


Det här har gjort att unga och gamla ställs emot varandra och det är där ungdomlig dårskap kontra livserfarenhet kommer in i bilden. De äldre har sett att det är på väg att barka alldeles åt helsike, de unga vill inte lyssna på varningarna. Om några år kommer de säkert att se att det de trodde sig veta i dag, var alldeles åt helsike. Men det är så dags då.


Jag har en kuslig föraning om, att det som kommer att hända i vårt land blir smärtsamt för alla. Mest för de som i dag tror att allt ska rulla på som tidigare och tror sig kunna fortsätta leva en ekonomiskt trygg tillvaro. Det händer inte över en dag, men på några veckor eller månader kan hela vår värld förändras.


Tyvärr måste vi räkna med att det blir till det sämre framöver, det är dags att skära ner på de fasta kostnaderna och konsumtionen, för pengarna kommer att behövas. Det gäller inte bara staten, kommuner och landsting, utan också folk i gemen.

Av Sven-Erik Hemlin - 4 februari 2018 18:28

När jag sätter mig ner och skriver av mig kan det lätt uppfattas som att jag är en grinig gammal gubbe. Jag är inte grinig, jag är förbannad på den idiotiska värld vi tvingas leva i. Alla politiska löften som gavs på femtiotalet har visat sig inte vara värda ett ruttet lingon. De senaste tjugofem årens politiska makthavare har fört oss dit vi nu är, de senaste tre åren med MP i regeringen är den största katastrof som drabbat vårt land. Värre än den klimatkatastrof MP säger att vi går till mötes.


Vad har MP:s inflytande inneburit för svenska folket? Inte har vår miljö blivit märkbart bättre, däremot betydligt kallare och regnigare. Det har med klimatförändringen att göra, hörde jag en miljöpartist säga. Visst har vi fått en klimatförsämring men än så länge vet vi inte vad det beror på. Däremot vet vi att de svagaste gruppernas ekonomi försämrats drastiskt genom fördyringar på grund av miljöskatter och avgifter.


Känner mig verkligen som en gammal man efter att ha varit ut en sväng i snö kyla och nu funderar över vad FN:s klimatpanel håller på med. I min enfald trodde jag mig få uppleva hur vårt land skulle bli varmare genom den globala uppvärmningen. Istället sitter jag här och funderar över när vi hade en lång varm och solig sommar senast. Det är säkert fler än jag som gör det.


Det skulle vara trevligt om någon klimatexpert träder fram och talar om varför vissa länder blivit kallare och snörikare än normalt. Att det öser ner regn på ett ställe, ett annat har drabbats av långvarig torka måste ses som lokala företeelser. Varför det blivit kallare funderar alldeles säkert de som bor på de Kanariska öarna också, medeltemperaturen där ligger långt under det normala och kommer så att göra några veckor framåt.


Någonting kan därför misstänkas gått snett i försöket att förhindra en global uppvärmning, men troligtvis är det Moder Jord som visar vem som verkligen bestämmer över klimatet på jorden. Så har det ju fungerat i miljontals år, varför ska det vara annorlunda nu.


Jag har hört förnuftiga människor säga att en högra makt styr det som händer, att det gäller både människor och djur. Det kan ju vara så att vi går in i en tid då mänskligheten på vår jord måste decimeras genom olika former av naturkatastrofer. Krig också för den delen. Det har talats flera år om att det snart inte kommer att finnas mat åt alla, vilket medför att endast de starkaste överlever. Till dess klimatexperterna kommer med en vettig förklaring, tror jag mer på de förnuftiga människorna.


Men naturligtvis måste vi se framåt mot den tid då smarta maskiner behandlar all tillgänglig information och ger oss råd därefter. De mänskliga råden har visat sig vara alldeles åt helsike i många fall, det är en komplicerad värld vi lever i och det är lätt att ta till de enklaste lösningarna. De enklaste lösningarna är att så gjorde man förr och det är ju som att uppfinna hjulet på nytt.


Klimatforskarna har väldigt lite på fötterna att komma med, inte ens deras datorer kunde spotta fram rätt resultat för hur snabbt glaciärerna skulle smälta. Skall bli intressant hur mycket de får fram att jorden har värmts upp efter den här vintern. Även i det fallet har de redovisat fel siffror eller rent av fake news för de senaste tio åren, eftersom den rätt siffra nu redovisats som 0.1 grad.


Ser vi tillbaka på artonhundratalet förekom stora temperaturskillnader, många platser drabbades då av kalla vintrar och bedrövliga somrar. Men så kom en tid då Bondepraktikan stämde någorlunda, det gör den inte i dag. Många äldre räknar att tre dåliga somrar efterföljs av en varm och skön, men det har inte stämt sedan långt tillbaka. I vårt land verkar vi istället ha fått tre årstider, vinter, vår och höst.


Det var ett tag sedan vi hade en varm och skön midsommarhelg. Om det beror på att vi sägs ligga i framkant för att förhindra global uppvärmning visar sig väl så småningom. Men tänk om det är just därför vi fått det usla klimat vi nu har. Alla miljöskatter och avgifter som har betalats in har inte gynnat vårt land, eller så blåser det in en massa luftföroreningar från andra länder. Alla minns vad Tjernobyl orsakade och rester av det finns fortfarande kvar.


De kaxiga miljövännerna får mig att tänka på den tolvtaggade älgtjuren som stod vid en skogstjärn och drack. Han beundrade sin egen spegelbild 0ch sa:. Du är verkligen stilig, en skogens konung. Ett dovt brummande hördes bakom honom och han vände sig om och såg en väldig björn stå på bakbenen med utbredda ramar. Förlåt broder björn, sa älgen, man säger så mycket när man dricker. Nåja, med det inte sagt att miljöpartister dricker, men visst pratar många av dom i nattmössan.


Att någonting drastiskt är på väg att hända när det gäller klimatet håller jag med om, men orsaken som anges tror jag inte ett dugg på. Snarare har åtgärderna i form av att minska koldioxiden någonting med de minst sagt oförutsägbara jetströmmar det talas om att göra. Det har troligtvis skapats en obalans i atmosfären ingen har kunnat förutse. Människan har gjort Moder Jord förbannad helt enkelt.


Att dumhet styr världen får vi ofta bevis för och att människans dumhet kan förgöra världen måste vi ta med i beräkningarna. Men jag tror att den globala uppvärmningen kommer att glömmas bort, eftersom världen kommer att förändras i en takt vi inte ens kan göra oss en föreställning om. Om tjugo år kanske vi har det arbetsfria samhället där människorna lever helt annorlunda än i dag. Det kommer vår miljö att må bra av och det kanske även får Moder Jord på bättre humör.


Den folkomflyttning vi kan se från fattiga länder, kanske kommer att ske även i vårt land. Att människor i storstäder flyttar ut på landet och lever av det jorden kan ge. Så har människor i vårt land levt tidigare och överlevt. Med nya tekniker är det betydligt lättare än vad det en gång var.


Det stora problemet kommer då att vara vad människorna ska handla för, det vill säga pengar kommer troligtvis att finnas kvar och behövas. Det kommer att vara det stora problemet som våra politiker, miljön kanske mår bättre av att klara sig på egen hand. För det har den ju alltid gjort, till dess människor trodde sig veta bättre.

Av Sven-Erik Hemlin - 3 februari 2018 16:25


Att våra politiker vill styra och ställa är en märklig förändring av vad deras förtroendeuppdrag går ut på. Det finns ingenting i den arbetsbeskrivning som anges i lagen som ger dem rätt att bestämma efter eget huvud eller ideologi, det är folkviljan som ska styra besluten. En ursäkt jag hört att det kunnat bli så här, är att det sitter i väggarna. Jag tolkar det som att undan för undan har politiker tagit sig friheter eftersom de inte hört några protester, uppfattat det som ett tyst medgivande från invånarna.


Naturligtvis väcks nyfikenheten om vem eller vilka som placerat det i väggarna. Ett uttryck man ofta hörde förr var att väggarna har öron, tydligen kan väggarna även hålla kvar det de hört och kan föra det vidare. Nu är det inte så utan ett sätt att förklara hur en form av kultur kunnat leva vidare och förfinats.


Den teknik som nu står till buds är knappast välkommen av våra politiker, felsägningar (eller vad politiker verkligen tycker) sprids snabbt via våra sociala media. Vad som är sant eller inte spelar ingen större roll för de som snabbt bläddrar igenom det som står, men visst stannar det kvar i bakhuvudet. Har kommit underfund med att sanningen (om det finns en sådan) finns att läsa i utländska tidningar. Man kan ana ett litet hånleende i många artiklar skrivet av utländska journalister.


Fake news har myntats av Trump som visat att vad som helst som inte faller en på läppen, kan skyllas på att tillhöra den kategorin. Men vilseledande information har regeringar i vårt land ägnat sig åt i många år, anledningen har varit att hålla skenet uppe. Hur mycket som dolts och fortfarande döljs  för svenska folket får vi inte reda på förrän det är för sent. Svenska folket ska så länge det är möjligt inte få veta hela sanningen.


Någonting som inte kan döljas är det som händer om människor blir sjuka och oförmögna att arbeta. Vi måste vara det enda land där läkarnas auktoritet och kunskaper nedvärderas av personer utan några som helst medicinska kunskaper. Genom en snårig byråkrati kan handläggare hänvisa till ofullständiga läkarintyg, där läkarna skall komplettera med exempelvis hur patienter fungerar i rummet.


Naturligtvis uppstår ett stort frågetecken i huvudet på läkarna, vad menas med den formuleringen? En förklaring jag fått är att läkaren skall ha gjort sig en uppfattning hur patienten fungerar utanför mottagningens väggar. Läkaren vet i det fallet lika lite som handläggaren vid Försäkringskassan, men har i alla fall stått öga mot öga med patienten och gjort sin medicinska diagnos. Den regering eller politiker som inte inser vansinnet i de bedömningar som nu görs av handläggarna, bör snarast avsäga sig sina uppdrag.


Det finns massvis med tyckare och hispiga organisation i vårt land som förvarar djurens rätt mm, men mig veterligen ingen som högljutt kämpar för människans rätt i vårt numera omänskliga samhälle. Det borde vara de så kallade politiskt förtroendevalda, men det var länge sedan de övergav sina väljare på grund av sina levnadsförhållanden. De har helt enkelt ingen förståelse för att varje fördyring skapar ett helvete för många fattiga.


Ett uttalande som ofta kan höras från politiska talespersoner är: Det råder fullständig enighet inom partiet i den eller den frågan. För mig låter det ofattbart, eller så är partmedlemmarna hjärntvättade. En person med åtminstone lite erfarenhet av livet, har säkert också skaffat sig egna åsikter. Konstigt vore det annars.

Visst händer det ibland någon politiker att tungan är snabbare än hjärnan och saker blir sagda som inte skulle ha sagts. Det gäller med andra ord att nöta in de standarfraser som ska sägas i olika situationer. Dessa människor ska ses som föregångare till de robotar som i framtiden tar över de flesta jobben, med den skillnaden att dessa robotar är supersmarta.


Det politiska arbetet går på rutin och följer hela tiden samma mönster, ett tämligen intelligensbefriat "yrke". Ärenden presenteras med staplar och tårtbitar eftersom det handlar om så många siffror numera att det blir svårbegripligt. En miljard hit eller dit får räknenissarna ta hand om för att sedan presentera på färggranna blad som underlag till ledamöterna vid beslut.


Jag ställer mig därför frågan varför invånarna ska gå till valurnorna när inget parti företräder dem. En missnöjesröst på SD är bortkastad, de återstående gamla partierna har visat att de genom sina beslut och politisk korrekthet kastat in landet i en kris som de inte har kunskaper och förmåga att lösa. Att betala löner till politiska företrädare kan därför ses som att kasta pärlor för svin. Med den osäkerhet som finns hur en ny regering kan se ut, är det som att köpa grisen i säcken.


Kan förstå alla människor som tvivlar på den globala uppvärmningen och alla fördyringar som därmed drabbat de fattiga och sämst ställda. Kanske vädret som drabbat inte bara vårt land utan också kylt ner Kanarieöarna, orsakats av att människan försöker rädda vår miljö. Det får vi svaret på en dag, men fram till dess tvingas människorna leva med ett experiment som kanske förgör jorden.


Tänker man efter, ska man aldrig underskatta de makthavandes dumhet. Men bakom dessa makthavare finns bara ännu mer dumhet. Den dumme hitta nämligen alltid en som är dummare och då blir det tok gjorde som tok sa.

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3 4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards