Direktlänk till inlägg 10 november 2019

Privatiseringar gör framtiden osäker.

Av Sven-Erik Hemlin - 10 november 2019 16:07

Orosmolnen hopar sig kunde jag läsa i en artikel. Det största hotet mot mänskligheten är inte en förestående klimatkatastrof det verkliga problemet måste först klaras av nämligen vad folk skall leva av. Konsumtionen börjar mattas av, det tillverkas mer varor än vad som kan säljas. För företagen betyder det att personalkostnaderna måste skäras ner genom avskedanden.


Vår egen regering satte målet lägst antal arbetslösa i Europa, de hade inte läst eller förstått de varningar som mer kunde ses som en fin vink om vad som var på väg framöver. Tiden går snabbt och det har rullat på bättre än förväntat mycket tack vare låga räntor. Många har lånat på sina fastigheter som stigit i värde tack vare ständigt höjda taxeringsvärden. Nu ifrågasätts om fastigheterna verkliga är värda taxeringsvärdet, det är köparna som sätter ribban.


Vad händer om som det hänt i många länder, att priserna kraftigt faller? Naturligtvis måste då även taxeringsvärdena justeras och förmögenheten som bara finns på papper till dess fastigheten sålts sjunker. Det har hänt i många länder, även i vårt land på åttiotalet. Om inte detta måste ses som en väldigt skör bubbla, så inte vet jag.  


Hur ofta hör man inte att ödet varit inblandad när någonting hänt? Egentligen är det en förklaring man vill stödja sig emot eller bortförklara det som hänt. I själva verket har vi själva påverkat det som hänt på ena eller andra sättet. Somliga saker händer, men de händer inte utan anledning. Ödet är i själva verket resultatet av val vi gjort som blivit rätt eller fel.


Många ekonomer varnade för flera år sedan att situationen började bli ohållbar. De rika blev rikare och de fattigare fler vilket skapade en obalans som på sikt skulle påverka alla. För att inte skapa panik utsågs en syndabock som skulle fungera som en dimridå nämligen klimatet och då inte minst koldioxiden. Så här långt har de mäktiga som ligger bakom klimathysterin lyckats, men hur länge kommer det att hålla?


Ganska snart kommer miljöfrågor att hamna längst under i de beslutsunderlag som skall hanteras. Det är ingen tillfällighet eller ödet som får det att hända, vi har bäddat för det under flera år. Ingen kan förutsäga vad som händer när vi drabbas av en lågkonjunktur samtidigt som England genomför Brexit.


Vad vi kan vänta oss är ett EU som blir starkt försvagat genom Englands utträde. Med ett svagare Tyskland går även EU mot en osäker framtid, det kan bli så att medlemsländerna inte har råd att betala för sina medlemskap, det egna landet måste gå före. Det är mycket som händer när en lågkonjunktur rensar bort de ekonomiskt svagaste företagen.


Det här är vad som borde oroa de styrande i vår storstäder eftersom det är de som drabbas hårdast. De flesta företagen i storstäder är butiker av skilda slag, matställen, tjänsteföretag och  ett enormt nöjesutbud som är beroende av att folk har pengar att spendera. Det säger sig självt att a-kassepengar knappast inbjuder till ekonomiska utsvävningar, många av de som blir arbetslösa har ingenting att falla tillbaka på.


Det går ganska snabbt utför när det väl har börjat, det blir lite som fallande Dominobrickor, faller en faller alla. Problemet som ingen tycks ha uppmärksammat är att företagen i en storstad är beroende av att det går hyfsat för de övriga, alla företagen är viktiga kuggar i det som gjort att storstäder kunnat växa. Försvinner företag i rask takt påverkas de övriga på ena eller andra sättet.


Låter sorgligt men det är den verklighet vi tvingas leva i efter den politiskt skapade förändringen av vår samhällsstruktur. Annat var det på det gamla industrisamhällets dagar då staten genom monopol ägde en stor del av våra viktiga statsägda företag. Det känns inte bra att så mycket har privatiserats om tiderna blir sämre, de har inget samhällsansvar vilket gör att vi går en osäker framtid till mötes.


Det är först när invånarna får uppleva en lågkonjunktur som de kommer att få helt nya värderingar. Någonting som också kommer att påverka hela det politiska etablissemanget eftersom det inte finns utrymme för att behålla någonting som inte är för invånarnas bästa. Politiker kan undvaras, men inte mat på bordet och tak över huvudet. Det borde dagens politiker tänka på.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards