Alla inlägg den 23 augusti 2009

Av Sven-Erik Hemlin - 23 augusti 2009 19:46


Tycks inte hinna med det jag vill göra, det finns så mycket annat som tar all tid och kraft. Ja, en pådrivare finns naturligtvis med i bilden och som ser allt som måste göras innan vintern. Jag kan tacka Bingo Lotto för att få en stund för mig själv vid datorn för att skriva ner det som gnagt i bakhuvudet några dagar. Kanske börjar jag bli gammal och gaggig, men jag oroar mig över att de politiska makthavarna tycks bli dummare för varje år. 

Visst är det en kuslig tanke, ändå börjar man ana att människan (eller snarare de politiska makthavarna) är på väg att förgöra vårt älskade jordklot. Naturkatastroferna står som spön i backen numera, trots att vår miljö blivit renare för varje år sen nittiotalet. Kan det vara så att de minskade koldioxidutsläppen är en orsak till att naturen ryter till för att varna oss? Tja, ingen tycks ha någon vettig förklaring till varför klimatet blir varmare och att länder dränks av enorma skyfall, så varför inte …

När politiker blandar sig i brukar det tyvärr gå åt helsike. Det är bättre när de inte gör någonting alls, vilket ofta händer när det gäller att förbättra för människorna. Har funderat en hel del över varför förslag som teoretiskt sett har en möjligt att kunna fungera, är politiskt omöjliga att genomföra. Tanken slog mig eftersom det som behöver göras för att få inte bara vårt landsting utan hela vårt samhälle på fötter, inte är politiskt genomförbart. Varför har vi då politiskt tillsatta som styr?

En intressant fråga, eftersom politiskt valda personer anses vara en garant för vår demokrati. Som det nu är utgör de inte bara en fara för vår demokrati, utan är också en ekonomisk belastning svenska folket inte har råd med. Det sägs att ju fler kockar desto sämre soppa och i vårt land finns det många ”kockar” som snor de bästa bitarna ur grytan, kvar att servera folket blir bara soppa på en spik.

Jag har under många år ställt mig själv frågan om vår moderna värld blivit alldeles för komplicerad för att politiskt valda och tillsatta personer ska kunna klara av sina uppdrag. Nu används för all del konsulter flitigt, men de tvingas presentera en beställd rapport av de politiska makthavarna för att kunna få nya uppdrag. Inte så lite av tok gjorde som tok sa, med andra ord.

Hela vårt samhällssystem är uppbyggt kring en demokratisk process där folkviljan ska styra besluten, vilket bara händer när de politiska makthavarna inte vågar fatta beslut i känsliga frågor. De gånger inte svenska folket får avgöra, tillsätts utredningar som inte har en chans att hänga med i den verklighet som präglas av snabba svängningar. Den segdragna demokratiska processen gör att vi alltid hamnar på efterkälken.

För min del har jag väntat på en granskning när det gäller satsningen på att rädda vår miljö. Den finansiella krisen uppstod genom mänsklig dumhet, lågkonjunkturens snabba spridning världen över däremot, berodde till stor del på de allt hårdare miljökraven. Vilket i och för sig också visar att politiska makthavare kan vara otroligt dumma.

De hade aldrig kunnat tänka sig följderna av att försöka rädda vår miljö, kunde drabba de industrier vi hade och som stod för en stor del av länders försörjning. Mest drabbad blev bilindustrin och drog med sig stålindustrin i fallet. Det kom alldeles säkert som en chock och lamslog beslutsfattarna. Tänk om de försökt rädda regnskogarna istället för att rädda vår miljö, men ingenting gjordes åt skövlingen av regnskogarna. Tvärtom har detta vansinne uppmuntrats genom regeringars satsning på alternativt bränsle till våra fordon.

Som gatuintellektuell tänker jag antagligen på annat sätt, än de auktoriteter som gör tvärsäkra uttalanden om vad som är bäst för mänskligheten. Jag har alltid uppfattat det som att ingenting börjar från noll, vilket tyvärr många auktoriteter och företagsledare utgår ifrån. När det gäller vår miljö kan vi gå tillbaka miljontals år och se hur vår värld överlevt de mest fantastiska naturkatastrofer. Konstigt nog har även mänskligheten lyckats med konststycket att under alla dessa år att hålla sig kvar och fortplanta sig på vår lilla planet och det helt utan inblandning från politiska makthavare. Ser man till det som predikas idag av politiska makthavare, måste det ses som ett under. Tänk att vårt jordklot och mänskligheten överlevt alla dessa år utan politiska beslut och satsningar på att minimera utsläppen! Fram till nu vill säga, för ingen vet vad den politiska inblandningen kommer att få för konsekvenser för människorna och vår miljö.

Vad satsningen kostat människor världen över redan nu i form av förlorade jobb och pengar, vågar man inte ens tänka på. Lägger man dessutom till den fattigdom och hunger som drabbat enormt med människor sedan krisen startade, kan man fråga sig om miljön är viktigare att rädda än mänskligheten.

Men för statskassorna har det varit en bra affär i form av miljöavgifter, grön skatteväxling och Gud vet allt. Tyvärr måste jag konstatera att den största faran för människans överlevnad är makthavarna i länder runt om i världen. Statens finanser och överlevnad är viktigare än invånarna, det kan inte annat än gå åt helsike.

Jag tycker faktiskt synd om alla miljövänner som verkligen trodde på att vår värld skulle kunna förändras till det bättre genom en renare miljö, men som istället kommer att ställas vid skampålen när den nuvarande miljösatsningen går i stöpet. Frågan är på vilket sätt vår miljö kommer att hämnas människans inblandning i någonting den klarat av alldeles själv i miljontals år.

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards