Direktlänk till inlägg 19 maj 2013

Det som verkar vara för bra att vara sant, är som regel inte det.

Av Sven-Erik Hemlin - 19 maj 2013 06:49

Det händer saker som definitivt inte tagits med i beräkningarna och man börjar fundera över vad fasiken som hänt. Men så börjar man tänka efter och kommer underfund med, att det inte borde ha kommit som en överraskning. Allting har nämligen med orsak och verkan att göra.

Att det nu börjat kärva till sig för våra stora exportindustrier är inte förvånande, det pågår en kris ute i Europa som påverkar oss. Borg försöker göra det enkelt för sig och vill lägga skulden på den starka svenska kronan, men har själv en del i att det blivit så. Stärker man statens finanser får det den effekten. Naturligtvis kommer en korrigering att ske framöver, vilket kommer att orsaka problem för landets invånare istället.

Alla de problem vi nu har och kommer att få i framtiden, beror på ändrade förutsättningar. Det som ansågs vara det som gällde en gång, gäller inte längre. En regel som gäller för alla länder är, att börjar man skära ner på kostnader, anger man också vad det framtida kostnadsläget måste vara.

Det som styr det hela är alltså pengar. Just nu finns det många nervösa penningplacerare, som i ett försök att skrapa ihop så mycket som möjligt, trissar upp aktiemarknaderna världen över. Vad de egentligen gör, är att blåsa upp en bubbla, som förr eller senare kommer att spricka.

Men det här är någonting vårt lilla land inte kan göra någonting åt, vår regering kommer att bli tvingad till att koncentrera sig på, de akuta inhemska problem som måste lösas. Det inte trevligt att tvingas ta tag i problem som hotar växa och bli större, av den anledningen mycket tid ägnats åt det som kunnat vänta.

Men vad är det som ligger bakom alla de akuta problem, som regeringen kommer tvingas ta itu med? Vad är orsaken till att Försäkringskassan behöver mera pengar? Beror det på att svenska folket blivit sjukare, eller är det bara en tillfällighet? Naturligtvis inte, det beror på att de människor som tvingats gå till jobbet trots att de varit sjuka, till slut inte längre klarat av att göra det.

Anledningen till det är försämringen av sjukersättningen, mindre pengar att leva av, men de fasta löpande kostnaderna försvinner inte. Att en försämrad ekonomi blir följden av en sjukdom, är knappast vad den sjuke tänker på i första hand, ändå kanske just en sjukdom, kan slå deras ekonomi i spillror.

Nu har Försäkringskassan insett att alldeles för många blivit sjuka och pengarna räcker inte till. Enligt de beräkningar som gjorts, skulle Försäkringskassan behövt mindre, när alla "simulanter" insett, att det inte går att leva på sjukpenningen. Eftersom Försäkringskassan behöver tre miljarder, får man en vink om, hur mycket regeringen räknat med att spara in på sjukförsäkringen. Nåja, det här kommer naturligtvis olägligt för Borg, men vad hade han väntat sig?

Räkningar för det skattesänkningar och försämringar av a-kassan och sjukförsäkringen fört med sig strömmar in. De som Försäkringskassans handläggare knäckt har Socialkontoren fått ta hand om. Kostnaderna för kommunerna kommer att bli svindlande. Ingen kan i dagsläget säga vad slutnotan kommer att bli räknat i pengar, det mänskliga lidandet hos alla som drabbats, kan inte mätas i pengar.

Jobblinjen är en skrivbordsprodukt baserad på teorier, som tydligt visar att någon konsekvensanalys inte gjorts. Naturligtvis kan man inte begära att så kallade folkvalda, ska kunna ha de kunskaper som krävs, för att själva kunna göra en konsekvensanalys. I det läget måste sunda förnuftet användas, om det finns ett sådant, förstås. Den första sunda förnuftet skulle säga är, att om någonting verkar för bra för att vara sant, är det som regel inte det. Ja, det vill säga effekterna av jobblinjen som målades upp, var alldeles för bra för att vara sant.

En regering har ett uppdrag att sköta, att förvalta skattepengarna på bästa sätt. Den politiska ideologin får inte framträda, det är ju inte en liten grupp de företräder, utan ett helt folk. Det gäller alltså att ha förståelse för, att alla kan drabbas av sjukdom och arbetslöshet.

De hårdare reglerna vid sjukdom kommer att få följder beslutsfattarna inte ens kunnat ana. En sjukdom som inte blir botad, försvinner inte av sig självt, tvärtom finns risken att den förvärras. Det är ju vad de hårda reglerna ställt till med. Enkelt förklarat blir resultatet detsamma, som att fortsätta köra med en bil med oroväckande skrammel i motorn, men det saknas pengar att få den reparerad. Det går så länge det går, men det blir dyrt den dag motorn rasar ihop. Kanske för dyrt och då står man där utan motor.

Hela vårt så kallade välfärdssamhälle fungerar på samma sätt, det har skramlat länge i den motor som driver våra viktiga samhällsfunktioner. Visserligen har motorn bristfälligt reparerats under åren, men den kommer inte att fungera i evighet. Vi får se hur länge den håller. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards