Alla inlägg den 28 maj 2013

Av Sven-Erik Hemlin - 28 maj 2013 07:14

Vårt välfärdssamhälle knakar i fogarna, till stor del beroende på ogenomtänkta ingrepp, som försvagat hela konstruktionen. Vårt samhällssystem har nämligen stora likheter med en skickligt uppförd byggnad, där varje sten representerar en detalj av hela det stora projektet.

Att skapa ett hållbart samhälle är komplicerat. Det tog många år att bygga grunden, men resten blev inte som tänkt var. Kanske för att alldeles för många fick vara med och bestämma hur det skulle byggas. Pengarna gick åt till "arbetsledning", istället för det material som behövdes. Efter den senaste tidens händelser, kan man till och med fråga sig om det överhuvudtaget är möjligt, att skapa ett hållbart samhälle.

Att vårt välfärdssamhälle nu börjat uppvisa brister som allvarligt hotar hela samhällsbygget, beror inte enbart på ogenomtänkta ingrepp, utan också på bristfälligt underhåll. Visst har det lappats och lagats, men konstruktionen är gammal och det behövs numera stöttor lite varstans. Men att stötta upp någonting är ju bara en tillfällig lösning, för att inte allt ska falla ihop.

 Även om grunden byggdes med omsorg, är det skadorna på själva "byggnaden" som oroar mest i nuläget. Man måste därför vara ytterst försiktig, för att inte orsaka ytterligare allvarliga skador. Om man så bara petar bort en enda sten, eller petar bort murbruket som håller samman byggstenarna, påverkas hållbarheten. Varje skada hotar att förr eller senare orsaka, att hela samhällsbygget rasar ihop.

Tyvärr är skadan på vårt en gång uppförda samhällsbygge så stor, att det blir svårt att reparera. Alla  samhällsexperiment som gjorts, har inte bara plockat bort murbruk och viktiga stenar, utan också rubbat stöttepelarna. Nu knakar det betänkligt i hela "bygget" och vi kan bara hoppas, att inte det hela slutar med en katastrof.

Det största hotet mot ett samhälles hållbarhet och existens är orättvisor. De oroligheter som pågått i huvudstadens närhet, liknar det som hänt (och händer) i andra länder. Många oroshärdar ute i världen bottnar i just orättvisor, eller att myndigheterna ställer orimliga krav på invånarna. Det troliga är att det som nu händer, beror på att de politiska makthavarna blundat för vad som skulle kunna hända.

Massvis med unga människor befinner sig i en gråzon, de finns inte med i gemenskapen helt enkelt. Eftersom invånarna utgör de viktigaste stenarna i ett samhällsbygge, kan man inte peta bort någon, det påverkar hållbarheten. Samma sak med murbruket som håller ihop det hela och ger stabilitet. De senaste åren har både stenar och murbruk plockats bort, de har ansetts inte fylla sin funktion längre. Det misstaget, kan stå vårt land dyrt, det både kostar och tar lång tid att bygga nytt.

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards