Direktlänk till inlägg 17 november 2019

Är yrkespolitiker boven i dramat?

Av Sven-Erik Hemlin - 17 november 2019 19:49

Att se grandet i andras ögon men inte bjälken i sitt eget är hur folk ser på våra politiker i dag. Det är tydligen lättare att skylla på SD än inse att den egna politiken inte fungerar. Eller att inte våga visa handlingskraft och ta tag i problemen. Den ökande kriminaliteten och våldet kräver krafttag och snabba beslut om lagändringar.


Det som nu händer är den handlingsförlamning de makthavande lidit av under flera år. Med den allt mer kaosartade politiska situationen vågar inte regeringen säga varken bu eller bä utan försöker prata sig ur det minst sagt besvärliga läget vårt land hamnat i. Vart tog den svenska modellen vägen, eller är det den som är boven i dramat?


Åskådare kan inte lastas för favoritlagets förlust, men just det lyser igenom hos de partier som tappat till SD. Vad det handlar om är att supportrarna tröttnat på grund av att uppenbara orättvisor inte rättas till. Det hjälper inte att till de äldre säga att om några år skall pensionerna rättats till så de blir rättvisa, de är förtvivlade över hur de har det i nuläget och behöver ett tillskott nu. Ett överskott finns enligt vår finansminister, varför inte använda några miljarder av det.


Pensioner, sjukbidrag och a-kassan försämrades av den borgerliga alliansen, nu är frågan var eller från vilka pengarna måste tas för att återställa trygghetsförsäkringarna. Det handlar om att pengarna förs tillbaka därför att det är en försäkring det betalas in till. Politiker måste vara godtrogna om de tror att kompensationer i efterhand gjuter olja på vågorna. Problemet med att få pengarna att räcka är akut, de behövs nu och inte om något år då många av de äldre kanske redan är döda.


Det politiska maktsystem vi har blockerar allt vettigt tänkande och det blir mest populistiska utspel som de själva vet är svåra att genomföra. De som styr vårt land fungerar inte som ett sammansvetsat lag utan saknar helt den organisation som krävs. Om inte de politiska partierna tar gemensamt ansvar för vårt land kommer det att falla sönder och samman.


Vårt land var inte moget för privatiseringar, ändå genomfördes det. Det som skulle ge invånarna valfrihet har istället skapat ett kaos eftersom de som vinstdrivande företag måste visa upp resultat. Apoteken har inte för många nödvändig medicin på lager, skolor ser mer på skolpengen än eleverna och det fuskas med betygsättning. Vad har gynnat invånarna?


Karolinskas skrytbygge som visat sig inte fungerar bevisar bara politikers dumhet och slöseri med skattepengar, det visar också hur lite en regering kan lägga sig i och säga stopp och belägg. Brottsligheten och den korruption som kommer i dagen visar att vårt land blivit en bananrepublik istället för ett demokratiskt land.


Det är mycket vi äldre inte förstår när det gäller hur vårt land kunnat bli som det nu är. Vad vi förstår är att det som händer inte kommit som en blixt från klar himmel, det har funnits gott om tid att politiskt samsats kring åtgärder för att förhindra de sociala orättvisorna och det ökande våldet och brottsligheten. Vårt land framstår nu som ett varnande exempel på hur man inte behandlar gamla och sjuka människor, eller har öppna gränser och arbetsinvandring utan kontroll.


En gång i tiden emigrerade många svenskar på grund av den fattigdom som fanns i landet, nu ser vi en annan typ av emigranter, pensionärer med pensioner utöver de vanliga och de pensionärer som blivit nyrika efter försäljning av bostadsrätter eller villor. Bättre klimat och mera för pengarna är argument som hörs från utflyttade. Det finns bortåt ett par miljoner fattiga svenskar som skulle vilja ha det så, men vet att så kommer det aldrig att bli.


Kan inte bli annat när vi har yrkespolitiker som hänger med år efter år var det en som sade. Naturligtvis är det så att även det politiska arbetet blir slentrianmässigt, det enda "yrke" som är skyddat mot allvarliga misstag med ekonomiska och sociala följder. Den politiska oron kan helt tillskrivas de politiska misstag som gjorts och som fått förödande konsekvenser för alldeles för många människor.


Vad nedgraderingen av läkare, sjuksköterskor och lärare kommer att föra med sig är det ingen som vet, de yrkesgrupperna är åtråvärda hos de privatägda verksamheterna och har inga skäl att vara solidariska med de politiska makthavarna. Hur mycket vårt politiska maktsystem skadar landet visar sig undan för undan till dess det en dag är för sent att ändra på det. Kanske är yrkespolitiker boven i dramat, de har mest att förlora.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards