Direktlänk till inlägg 14 november 2019

Halvera riksdagen, kan det vara nå't, istället för höjda skatter?

Av Sven-Erik Hemlin - 14 november 2019 19:23

Att vara politiker är inte lätt och värre kommer det att bli. Vallöften handlar om att skattepengar skall läggas på saker som kan ge röster, därför glöms det mest effektiva sättet  bort i ivern att få regera. Men om vi nu går in i en tid då inte går att lova saker som kostar pengar, vad kan de då lova? De överskottspengar som finns i kassan räcker inte långt, så hur skulle invånarna ta emot budskapet om något parti föreslog att antalet politiker, byråkrater och administratörer måste minska?


Det stora antalet människor som administrerar vårt land har sin lön från den gemensamma kassan, är inte bara en nutida kostnad utan är så i många år framöver. Det skyddsnät som skapats för politiker rimmar illa med en demokrati, det liknar mer vad som förekommer i diktaturstater. Man kan inte med bästa vilja i världen ha ett skydd för politiska företrädare samtidigt som skyddsnätet för invånarna i en del fall helt dragits undan för andra grovmaskigt och lätt falla igenom.


Att svenska folket är skattetrötta är ingen väl bevarad hemlighet, men det som mest retar invånarna är de skatter och avgifter som måste betalas utöver inkomstskatten. Läste att elnätbolagen nu måste sänka sina hutlösa nätavgifter, antagligen för att ge utrymme för staten att kunna beskatta elen mera. Kan inte se någon annan förklaring eftersom trots enorm kritik inte hänt någonting tidigare.


Går vi in i en lågkonjunktur och människor blir arbetslösa minskar skatteintäkterna. Vid en lågkonjunktur kan man därför räkna med att staten måste få in pengar på annat sätt. Om nu inte mot förmodan hela den enorma kontrollapparaten tvingas till besparingar i form av färre anställda. Det handlar om en balansering av intäkter och kostnader, om inte intäkterna kan öka ger en rationalisering av de offentliga verksamheternas administration bäst resultat.


Svenska folket vet det inte och jag tror inte ens våra politiker har en aning om vad vårt politiska maktsystem kostar invånarna varje år. Många statliga verk är överflödiga genom vårt EU-medlemskap, där skulle det kunna sparas pengar som behövs till annat. En återgång till hur det var tidigare och halvera riksdagens ledamöter skulle inte bara frigöra pengar, det skulle också sålla bort en massa människor vars riksdagsplats bara är till för att trycka på rätt knapp vid voteringar.


De beslutade avtal som ger avdankade politiker en trygghet förekommer över hela linjen, men har inte godkänts av invånarna. Vad det handlar om är trolöshet mot huvudman, det vill säga invånarna tvingas betala för någonting de inte godkänt. Det är dags att det borttagna tjänstemannaansvaret återinförs och de skyldiga kan ställas till svars.


Men inte bara en stor del av svenska folket utan också LO har insett att alla försök att förändra är som att springa med huvudet före in väggen. Det är nog inte bara LO basen som nu skall avgå som insett att Löfven inte går att påverka, han förhandlar till dess partiet hamnar under tjugo procent. När det händer skyller han på SD.


För oss äldre som på gott och ont växte upp med det en gång enväldiga partiet ter sig dagens socialdemokrater som patetiska figurer. Vår statsminister säger en sak och blir tillrättavisad av sin samarbetspartner, det pyttelilla MP. När det gäller förtroende såg jag att Åkesson seglat förbi Löfven i storstäder, snart händer det också i hela landet. Ingen förvånas.


I det här läget vore det bättre med ett nyval så snart som möjligt men det skulle väl utmynna i samma kaos vi kunde se efter senaste valet. Alla partiledare vill vara Herre på täppan, men ingen av dem har folket bakom sig. Ett val skulle innebära ytterligare splittring men samtidigt också det politiska maktsystemets svanesång.


Kan inte låta bli att citera någonting som stämmer in på den moderna människan och som har stor del i folksjukdomen psykisk ohälsa. Jean-Jacques Rousseau skrev följande: Akta dig för robotlivet. Vakta på din livsföring och på dig själv så att din vardag inte automatiseras till viljelös vanlevnad. Den som levt längst är inte den som räknat de flesta levnadsåren utan den som känt att han levt.


Tänk om alla människor tänkte och levde på det sättet, hur skulle inte vår värld då se ut?

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards