Direktlänk till inlägg 14 oktober 2013

Allt som sker är konsekvenserna av politiska beslut.

Av Sven-Erik Hemlin - 14 oktober 2013 07:54

Det finns en politiskt skapad myt om vårt land, att det ska ses som en förebild när det gäller hur en demokrati ska fungera. Det fantastiska är att våra politiker faktiskt tror att det är så, till och med att ett ökat antal politiker, är en garant för vår demokrati. Ingen tycks ha tänkt på att arvoden och löner tas från de gemensamma medlen.

Det som hänt i vårt land senaste åren, har visat att vårt land inte alls är så demokratiskt, som de så kallade folkvalda politikerna vill framhålla. Tvärtom uppvisar de förtroendevalda en total omedvetenhet om, hur en demokrati ska fungera. En regering som säger sig vara folkvald, ska också följa folkviljan i möjligaste mån. Om inte, är vårt land inte en fungerande demokrati, det är toppstyrt.

Alliansregeringen har gjort många övertramp när det gäller påverkan på invånarnas liv, vilket är oerhört allvarligt. Det allvarligaste misstaget regeringen, gjort är införandet av  de strängare reglerna vid sjukdom med utförsäkringar som följd. Det har efter många om och med, visat sig bryta mot lagen, vilket kan bli en dyr affär för landets invånare.

Det går inte att undvika att ställa sig frågan, vilket modernt samhälle de politiska makthavarna tror sig ha skapat. Inte ett hållbart i alla fall, de viktiga funktionerna i vårt  samhällssystem håller på att falla sönder och samman. Vi har de senaste åren fått höra att vårt land är rikt, ändå saknas pengar för att kunna erbjuda en fungerande skola, vård och omsorg. Tyvärr saknas det även pengar för att kunna rusta upp järnvägar och vägar som förfallit på grund av bristande underhåll.  

Penningbehovet hos staten, kommuner och landsting här enormt, men ingen vet riktigt säkert vart alla pengar som kommer in tar vägen. Eftersom regeringen blint trodde på arbetslinjen, budgeterades för ökade intäkter genom att fler skulle komma i arbete. Med andra ord såldes skinnet, innan björnen var skjuten.  

Sänkta skatter är inte helt fel, men att få det att ålla liv i den ekonomiska tillväxten fungerar inte. Idén bakom det hela måste ha varit att det man förlorade på gungorna, skulle tas igen på karusellen. Men någonstans gick det fel och pengarna verkar ha hamnat i andra fickor. I och för sig inte alls överraskande i girigbukarnas tidevarv.

Det har alltså blivit obalans i intäkter och kostnader, därför väntar nu skattehöjningar framöver. Att SKL alltid ser kommande kostnader som måste täckas in med höjda skatter är inte ovanligt, de representerar ju kommuner och landsting. Finns ingen organisation som kan hjälpa kommuner och landsting att slimma organisationerna så att de blir bättre organiserade och mer kostnadseffektiva?

Höjd kommunal- och landstingsskatt kommer att svida i plånboken för alla. Som det nu ser ut, kommer det inte att bli Moderaternas problem, om inte det rödgröna blocket klantar till det, förstås. Beklagligt nog har även de rödgröna partierna räknat in pengar, de inte vet kommer in i sina respektive budgetar. Hur det ekonomiska läget ser ut för vårt land nästa höst, vågar ingen uttala sig om, världen kan förändras över en natt. Det går naturligtvis att anlita en spågumma, för att i alla fall kunna få en vink om vad som eventuellt kan komma att hända.

Det som hänt i Grekland och Spanien, har man förstått kan hända i vilket land som helst. Till och med i vårt land. Men lyssnar man på vår finansminister, gäller fortfarande att i vårt land, kan det inte uppstå en ekonomisk kris. Nu vet alla att det uttalandet måste tas med en nypa salt, samma sak sa nämligen de politiska makthavarna i Grekland och Spanien, innan krisen var ett faktum.

Precis som sossarna förr sa, att de var de enda som kunde regera vårt land, vill den Moderatledda regeringen framhålla, att de är de enda som vet, hur man håller i skattepengarna. Om de nya ekonomiska talespersonerna inom oppositionen kan det, vet vi inte mycket om. Men som sittande regering gjort, snålat in på för invånarna viktiga saker, är inte samma sak som att vara ekonomisk. Tvärtom brukar snålheten bedra visheten, det vill säga vårt land kan vänta sig stora kostnader för det, som det sparats in på.

Den ekonomiska manualen för politiker tycks innehålla samma sak, oavsett om partiet står till höger eller vänster. Om inte pengarna räcker till, måste skatten höjas. Ingenstans i dessa manualer tycks stå, att politiker måste ta sitt sociala ansvar och frånsäga sig lön som tas från skattepengar om inte pengarna räcker till. Genom att vårt land styrs av politiker, är de också ansvariga för konsekvenserna av sina beslut.

Det är väl just det som orsakat den osäkerhet som finns hos så många, om de ska rösta eller inte nästa höst. En stor del av dessa kommer antagligen att missnöjesrösta och det kan man förstå. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards