Direktlänk till inlägg 7 oktober 2013

Vem är ansvarig för alla försämringar?

Av Sven-Erik Hemlin - 7 oktober 2013 08:55

Sedan hemkomsten från Gran Canaria för två veckor sedan, har jag försökt acklimatisera mig till vårt kyliga höstväder. Det är inte lätt, jag fryser så fort jag kommer utanför dörren. Man kan inte undvika att bli avundsjuk på de som lever i ett varmare klimat. Skulle det verkligen vara så dumt för vårt lands del, om det skulle råka bli några grader varmare? Ja, genom den globala uppvärmningen.

Klimatpanelens medlemmar minglade och efter många om och men kom de fram till, att det inte varit så här varmt sedan 1850. Men vem kunde tro att orsaken till det hela, är människans påverkan på miljön! Hur det var före 1850, vet vi tydligen inte så mycket om. Vad vi vet är att det var istid en gång, men vad var det som orsakade den? Det är inte lätt att bli klok på vad Moder Natur kan ställa till med alldeles på egen hand och när dessutom människan ska hjälpa till, kan det verkligen gå illa.

Turerna har varit många om vad som är den verkliga miljöboven. Jag minns att en forskare för många år sedan lade skulden på fisande kor, att människor fiser lika mycket togs det ingen hänsyn till. Men på något undrligt sätt kändes det som ett beställningsjobb, för att kunna beskatta djurhållare, som skulle kunna ge sköna skattekronor till staten. Det blev ingenting av med det. Men när man nu kommit underfund med att människan är den stora miljöboven, ska beskattningen flyttas från alla miljöskatter och avgifter vi nu har på snart sagt allt vi behöver till skattsedeln?

Oavsett om vi människor är miljöbovar eller inte, måste människors sätt att leva ändras drastiskt. Jag tänker då inte på miljön i första hand, utan vad som händer med människorna den dag det slår tvärstopp. Men det är lite svårt att se hur det ska gå till. Vi har vant oss vid det vi nu har och det vill ingen förlora eller ändra på. Därför slår de allra flesta dövörat till när det talas om hur miljön ska kunna räddas, människors överlevnad är (eller bör vara) viktigare. Dessutom resonerar de flesta att en katastrof ligger så långt framåt i tiden, att det får bli andras problem.

Men i och med att miljön hamnade i rampljuset hakade många regeringar på, inte minst vår egen som ansåg att vi skulle ligga i framkant. Varför var det många som frågade sig, eftersom vårt land hade akuta samhällsproblem att ta hand om. Men det gällde tydligen att gripa tag i halmstrået när tillfälle gavs. Ökad tillväxt i ekonomin var ju vad de politiska makthavarna satt som mål, det måste in mera pengar för varje år för att det ska kunna rulla på. Men inte för miljöns skull, utan för den egna "yrkesgruppens" överlevnad.

Jakten på tillväxt skapade Konsumtionssamhället, och det är vad jag kan förstå en av anledningarna till, att naturtillgångar skövlas. Nu har vi fått ett nytt problem på halsen, konsumtionen minskar och det påverkar den ekonomiska tillväxten. Men ser man på den ekonomisk tillväxt vi hade före krisen, har den sannerligen inte gjort att allting fungerar bättre. Tvärtom har tillväxten gjort större skada än nytta. Vi har fått ett samhälle inte många vill ha.

Förresten är vår så kallade välfärd ingenting annat än en politisk skapad myt, den finns inte till för andra än för en privilegierad grupp, övriga tvingas leva ur hand i mun. Många har inte ens pengar till mat den sista veckan före en löning, eller utbetalning av sjukersättning, a-kassa, aktivitetsstöd, socialbidrag eller pension. Det är alltså inte fråga om några tusen som har det kärvt, det rör sig om miljoner.

Jag har ofta grubblat över hur vårt land kunnat överleva, med så stort antal människor som uppbär sin lön från skattepengar. Just nu är det aktuellt med budgetproblemen i Amerika, ett land som levt över sina tillgångar under många år. När det nu handlar om prestige, ser det verkligen illa ut. Att det drabbar invånarna bekymrar inte de Republikanska politikerna, på den punkten är nog de flesta politiker av samma skrot och korn.

Men prestigetänkandet finns även hos våra makthavande politiker, se bara hur envist Moderaerna biter sig fast vid att jobbskatteavdraget. Vad är vitsen med att ge människor med ett jobb extrapengar och straffa sjuka, arbetslösa och pensionärer? Det spelar ingen roll vad regeringen säger, det är en skandal.

Jag har skrivit ner någonting tänkvärt för länge sedan och det lyder: Anspråkslösheten är storhetens broder. Det är ju därför vi misstror alla stöddiga och tvärsäkra politiker, det väcker misstankar att de döljer någonting för invånarna. Vad de försökt dölja brukar visa sig efter ett tag, när konsekvenserna blir av en sådan omfattning att det drabbar tusentals människor. När det händer, är de snabba att skylla på andra. För att undandra sig ansvar för de strängare reglerna vid sjukdom och arbetslöshet, är det AF och FK som ställs vid skampålen, när det borde vara de beslutande makthavarna som ska stå där.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards