Alla inlägg den 5 april 2012

Av Sven-Erik Hemlin - 5 april 2012 06:29

Det är någonting speciellt med Påsken. Att vädret är nyckfullt har vi vant oss vid, men några hektiska dagar vräker folk i sig ägg, både målade och omålade. En del kommer att drabbas av gallstensanfall på grund av alla ägg de ätit, andra kommer att dras med festandets efterdyningar. Alldeles säkert kommer många på måndag att längta efter gamla tiders sätt att hantera det hela, nämligen att kunna sjukskriva sig. Men det är det väl bara politiker som kan göra i dagsläget.

Visst är det fantastiskt att i ett land som vårt, där det kämpats för jämlikhet under alla år, har den borgerliga regeringen lyckats rasera allt som gjorts. Snart är det visserligen bara genuina moderater kvar som röstar på partiet, men om det är runt en fjärdedel av väljarkåren, är det alldeles åt helsike. Det visar att landet håller på att delas upp i adel, borgare och de som får vara glada över att försörja dessa stackars satar. Som det verkar klarar de sig inte på sina ordinarie löner, det måste till både bonusar och förmåner för att de ska kunna leva ett drägligt liv.

Alldeles säkert var det många som trodde vår statsminister var en renhårig karl. Det är han ju också, men inte på det sätt folk tänkt sig. Det är egentligen märkligt hur makt kan förändra människor, det var antagligen vad hans före detta fru upptäckte en dag och sparkade ut honom. Men det är naturligtvis bara spekulationer från min sida, han kanske inte var ståndaktig nog. Bekymmer kan ju skapa sådana problem.

 Nåja, nu kom jag lite från ämnet, det var ju klyftorna i vårt samhälle som oroat mig. Att de blir allt tydligare för varje dag som går, har ett allt hårdare samhälle börjat påminna invånarna om. Folk i medelåldern har väl inte tänkt så mycket på sin kommande pension, men de senaste åren blivit medvetna om att det sannerligen inte blir mycket att leva på. Som pensionär kan jag bara säga, välkommen i gänget.

Pensionen är en oerhört viktig del i våra liv. Ja, för de som får leva så länge att de når fram till pensionsåldern, det är inte alla förunnat. Nu råkar det vara så att de pengar dagens pensionärer jobbade ihop till sin pension, har förbrukats av staten för länge sedan. Staten skyller på att befolkningen blir alldeles för gammal, men sanningen är att staten misshushållat med pensionspengarna.

Pensionerna är därför inte en penningfråga, utan en politisk. Hur har skattepengar kunnat förskingras utan att svenska folket haft en aning om det? För det är ju vad det hela handlar om. Från början var det ju staten som tog på sig ansvaret att förvalta de inbetalade avgifterna på bästa sätt. Med det nya pensionssystemet kan makthavarna nu skylla på de som förvaltar pensionsfonderna. Men vem ansvarar för att de som förvaltar, verkligen gör det på bästa sätt och inte för att själva tjäna storkovan?

Det här kommer naturligtvis att bli en het framtida fråga, som måste besvaras av de då sittande makthavarna. Vad det hela handlar om är ju att dagens makthavare skjuter ett berg framför sig, till dess det slår stopp. Jag undra hur många år det kommer att ta. Runt tio år är nog in gen dum gissning, men det kan gå fortare. 

Man börjar bli lite fundersam hur det verkligen är ställt med vår starka ekonomi. Som det nu är, har vi fått klart för oss att vårt land behöver miljarders miljarder, för att hålla landet flytande. På annat sätt kan man inte tolka finansministerns försök, att hindra räntekarusellen som företagen använder sig av.

Men försöker man ändra på tingens ordning, tar det hus i helvetet. En enad kostymmaffia har skrivit en hel lunta till honom, att om reglerna ändras, går det lätt att flytta både pengar och företag till andra länder. Ja, det var väl budskapet i klartext i alla fall. Hur det då ska gå med arbetslinjen vet väl fasiken, men den dagen den sorgen.

Att driva igenom försämringar för invånarna som förbättrar statens ekonomi, är lätt som en plätt. Men att ge sig på kostymmaffian, det gör man inte ostraffat. Dags att börja spekulera om hur lång tid det kommer att ta, innan det är dags för ett nyval. De nya Moderaterna kan inte vara särskilt klyftiga. Att köra över allianspartierna och dessutom reta upp näringslivets toppgubbar, det är otroligt dumt.

Glad Påsk och var försiktiga med äggen. Med pengarna med för den delen, de kommer att behövas framöver.

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards