Direktlänk till inlägg 8 juni 2011

Hur kommer vårt samhälle att se ut när pengarna tar slut?

Av Sven-Erik Hemlin - 8 juni 2011 15:29

Det var inte meningen att skriva någonting i dag, men frugan är i tvättstugan och där är jag överflödig. Ja, till det är dags att hänga upp tvätten i torkrummet, förstås. Nåja, tiden bara rusar iväg och jag kom på att maj avverkats och man börjar undra hur resten av året ska bli. Så här dags har vi lite till mans upptäckt, att jobbskatteavdraget och de justerade skatterna för pensionärer, ätits upp av kostnader som inte fanns förra året. Ändå börjar man så smått vänja sig vid att hyror, räntor, maten, el och drivmedel blivit dyrare, det är så det fungerar i en tillväxttänkande ekonomi.

   Nu kan vi vänta oss ytterligare prishöjningar på både varor och tjänster, snart tvingas antagligen Riksbanken höja räntan, inflationen måste hållas inom fastställda ramar. Eftersom redan nu en massa människor har det svårt att få ekonomin att gå ihop, vad kommer en räntehöjning runt två procent att innebära? Vi behöver inte oroa oss för att fastighetsbubblan spricker, har jag hört bankekonomer säga, vi kan bara hoppas de har rätt. Men om det nu skulle visa sig att de har fel, betyder väl det att de också bara är människor med fel och brister som alla vi andra.

   Från det ena till det andra tjänar Statliga Vattenfall miljarder på inte bara den el som produceras av vår naturtillgång vattenkraften, det mest lönsamma tycks vara det ledningsnät, svenska folket betalat flera gånger om. Men den verkliga vinnaren är staten, som inte bara får del av vinsten utan också genom skatter och avgifter. Lägger man dessutom till den moms som läggs på topp på alla dessa saker, är det inga småsummor det handlar om. Inte undra på att vår finansminister gnuggar händerna.

   Man kan undra om det är alla dessa avgifter och skatter som betalar de skattesänkningar som gjorts, om så är fallet ger staten med ena handen och tar tillbaka med den andra. Och det kan man förstå, annars skulle det naturligtvis inte gå ihop. Någonting lärde sig säkert det politiska etablissemanget av Ebberöds Bank. En del är väl fortfarande kvar inom politiken och påminner ungtupparna om vad som hände en gång för länge sedan.

   Men eftersom det fortfarande saknas pengar till en fungerande skola, vård och omsorg, måste det vara någonting lurt med vårt lands ekonomi. Alla de invånare som sitter timmar på akuten, eller blir trakasserade av Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, har börjar fundera över vart alla pengar som betalas in varje år tar vägen. Faktum är ju att de flesta offentliga verksamheterna klagar över brist på pengar och tvingas göra inbesparingar, som drabbar både skattebetalarna och personalen på golvet.

   Eftersom det ständigt är brist på pengar till det vi betalar för att få utfört av de offentliga verksamheterna, måste det betyda att verksamheterna lever ur hand i mun och skjuter ett berg av kostnader framför sig. Hur länge det kan pågå kan nog ingen svara på, men visst måste det väl ändå slå stopp en dag när pengarna inte längre rinner in i strid ström.

   Varje budget som läggs fram, förutsätter tillväxt i ekonomin. För regeringen gäller det att vara optimist, för annars skulle ju folk gå och gräva ner sig. Men anledningen till att staten, kommunerna och landstingen måste fylla på med mera pengar, är de släpande kostnaderna för någonting, som det borde ha funnits pengar till tidigare. Just de släpande kostnaderna som ingen kan få riktigt grepp på, kan orsaka lika stor förödelse, som jordbävningen utanför Japans kust.

   Vår regering måste alltså hålla folket vid gott mod och skattesänkningar fungerar, så länge folk ser resultatet i plånboken. Men på något underligt sätt påminner det som nu händer om första hälften av sjuttiotalet. Det var då vi fick fantastiska löneökningar, men de skapade bara luft i plånböckerna. Samma sak tycks upprepas igen och ingen tycks kunna förklara varför.

   Precis som det runt fyrtio år sedan spirade en framtidstro om hur fantastisk framtiden skulle bli, kan vi nu höra samma sak. Förhoppningsvis ska det inte gå lika illa framöver, det som hände på grund av sjuttiotalets optimism, var nämligen att vårt lands ekonomi kollapsade. Hur det kunde vara möjligt i ett land med världens högsta skatter, har ännu ingen gett något svar på. Men eftersom det kom in så mycket skattepengar varje år, vart tog alla pengarna vägen?

   Tydligen fungerade inte saker och ting som de politiska makthavarna tänkt sig, det är väl den slutsats man kan dra. Vår nuvarande regering siar om att arbetslösheten ska sjunka till en acceptabel nivå redan 2014. Vilka som ska skapa jobben sägs inte. Om det nu inte är så, att de politiska makthavarna utgår från att under åren fram till dess, kommer en massa människor att ha arbetat ihjäl sig i förtid. Att förtvivlade människor kan ta livet av sig är ju ett känt faktum och allt fler mår dåligt i vårt numera människofientliga samhälle.

   Det sägs inte högt numera (ingen vågar kalla fyrtiotalisterna ett köttberg längre), men vårt land har inte råd med en massa gamlingar, som en alldeles för liten skara löntagare inom det privata näringslivet måste försörja. De pengar gamlingarna betalat in för en tryggad ålderdom, har för länge sedan använts av de politiska makthavarna till annat.

   Visst kan det tyckas skrämmande att vi kan drabbas av en klimatkatastrof om sisådär fyrtio år, men långt före det, kan vi drabbas av någonting ännu värre. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards