Alla inlägg den 26 juni 2011

Av Sven-Erik Hemlin - 26 juni 2011 10:58

Det börjar dra ihop sig till någonting som inte kommer att bli särskilt trevligt. Från de möten som hålls i Bryssel kan man se allvarliga ansikten skymta förbi i teverutan. Det är inte bara Grekland det nu handlar om, alla kan dras med i raset.

   Redan nu har många blivit försiktiga, speciellt de som har pengar. De har råd att ligga lågt, de vet att efter ett ras kommer gyllene tider för den som har pengar att köpa för. Värre är det för alla de som i dag ligger på fattiggränsen, trots en inkomst från ett jobb. Inte ens ekonomerna vågar sia om hur effekterna ifall Grekiska staten ställer in betalningarna och begär sig i konkurs.

   Många greker anser det vara enda vägen att få börja om från början. Så enkelt är det ju inte, det kommer att svida rejält, oavsett vad som händer. Men en konkurs för Grekland kommer att påverka inte minst Tyskland och Frankrike, vilket också kommer att drabba oss.

   Nu sitter vi här med överoptimistiska prognoser som fått många svenskar att låna pengar till inte bara hus och bostadsrätter, utan också statusprylar. I Trollhättan sitter nu många och väntar på inte bara sina löner, utan också besked om SAAB kommer att klara sig undan en konkurs. Hur det än går den närmaste tiden, kommer SAAB-bilar knappast att tillverkas i Trollhättan i framtiden.

   Den konstgjorda uppsnyggningen av statistiken av arbetslösa regeringen skrutit om, kommer inte bara att reseras av Fas3 avvecklingen, utan också av att riktiga jobb riskerar att försvinna. Tysklands beslut att avveckla kärnkraften kommer att orsaka svallvågor bland våra storföretag, inte minst Sandvik.

   Läste en debattartikel skriven av de ledande socialdemokraterna vad de skulle göra om de hade makten. Tyvärr har de missat att tåget redan gått, de reserver som i dag finns i statskassan, kommer inte att räcka långt framöver. Det är dags att de två stora partierna S och M istället sätter sig ner och tillsammans syr ihop någonting, som kan få svenska folket att överleva.

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards