Alla inlägg den 17 juni 2018

Av Sven-Erik Hemlin - 17 juni 2018 14:51


Den usla mottagningen på telefonen är frustrerande, att försöka surfa är inte ns att tänka på. Enda trösten är att alla de kända telefonbolagen är lika dåliga, det finns säkert fler än jag som klagar på sin telefonoperatör i vårt område. Visst är det ett gammalt stugområde, men numera är de flesta åretruntboende i de ombyggda stugorna.


Jag tycker uppriktigt synd om den nu unga generationen som råkat ha oturen att växa upp när allt det gamla snart är förstört. Den gamla hederliga skolan med katederundervisning exempelvis. Man har svårt att hålla sig för skratt när våra politiker pratar om hur viktigt det är med en utbildning. Inte för egen del, de har redan passerat stadiet då de verkligen kan ta till sig kunskaper.


Men det som våra politiker nu pratar om är bristen på utbildning i den politiskt skapade modellen som utvecklades till en flumskola. Tanken var säkert god, men de som lade grunden för det nya skolsystemet redan i slutet av sextiotalet, hade inte en aning om vart det skulle leda. Inte blev det bättre när utbildningstiden byggdes på för att förvara de ungdomar som inte kunde få ett jobb, nu har de urusla avgångsbetyg istället.


Vad våra politiker missat är alla de som inte har förutsättningar för teoretiska kunskaper, men fötts med helt andra förutsättningar som exempelvis teknisk begåvning. Det är minst sagt idiotiskt att ens tro, att alla är lika skapade. Men för de makthavande har det varit enklast så, de väljer alltid de enklaste lösningarna på de problem som uppkommer.


Vid min ålder har man lärt sig att livet inte handlar om att satsa på en utbildning redan vid unga år. Det som kan ses som en utbildning och skall ge en bra inkomst livet ut, kan efter några år vara helt bortkastad. Vad värre är om det visar sig att jobbet  visar sig vara tråkigt och det blir en pina att utföra arbetet vecka ut och vecka in.


Skolans viktigaste uppgift är att lära ut grunderna som gör att de unga kan förstå skriven text och kunna kommunicera med både myndigheter och andra människor. Problemet är att våra politiker tagit på sig ansvaret att alla skall ha en grund att stå på, men har misslyckats genom att inte ge skolan tillräckligt med resurser.


Underbetalda lärare som dessutom påtvingas administrativa uppgifter är inte ett problem som kan lösas på ett eller två år, tvärtom kommer läget de närmaste åren att förvärras. Så länge som politiker på kommunnivå bestämmer över skolan, kommer den aldrig att fungera. Kommunerna har inte den ekonomi som krävs och inte heller kunniga beslutsfattare.


Egentligen skall inte livet krånglas till av politiska makthavare, för livet handlar om de band vi skapar till andra. Våra relationer. De kriminella ungdomsgängen har växt fram ur de ungdomar som vill känna gemenskap. Den gemenskapen har inte vårt samhälle erbjudit dem, men får ta konsekvenserna av att inte gjort det. Vi kan inte bortse från att människan är ett ”flockdjur” även om det finns en del som av skilda orsaker helst vill leva ensamma. Men orsaken till att det är så beror för det mesta på erfarenheter, det är ju en del av livet.


Det politiskt skapade samhället kom i otakt med verkligheten i samband med det ekonomiska tänkandet infördes, det är stor skillnad att täcka upp en förlust med nya skatter och att försöka få ekonomin att gå ihop och förhoppningsvis gå med vinst. Svårigheten ligger i att vårt samhälle är skapat att invånarna betalar skatt för de tjänster staten, kommuner och landsting skall utföra i invånarnas tjänst. Kan förstå att många känner sig vilsna när de plötsligt ses som kunder hos en del offentliga verksamheter, eftersom det är folket som är ägaren till de offentliga verksamheterna.


Genom det här har vårt samhälle inte bara blivit opersonligt utan också som det visat sig, människofientligt. De människor som inte passar in i den politiskt skapade mallen för hur vårt samhälle skall se ut, stöts bort med hjälp av de verksamheter som ingår i kontrollapparaten. Någon demokratisk förebild är vårt land knappast längre, men som varnande förebild ligger vi i framkant.


Ett bevis för det, är att de en gång skapade verksamheterna för att hjälpa invånarna, numera används för att klämma åt invånarna. Över hela linjen gäller ensidig bevisföring som följs av de rättsinstanser som finns. Att överklaga ett beslut kan inte bara ta lång tid, chansen att få rätt trots bevis är försvinnande liten. Det är en av anledningarna till att våra politiska makthavarna fått invånarna emot sig, istället för med sig.


Jag har försökt tänka mig hur det kommer att bli i framtiden, men kan bara se hur det hela tiden blir sämre. Risken finns att hela den uppbyggda kontrollapparaten faller sönder och samman, därmed även det politiska styrelsesätt vi har. Skaran av missnöjda växer, men våra politiker står handfallna och vet inte vad de skall göra.


Det är lätt att förutspå att vårt land kommer att förändras, i vilken riktning vet vi däremot inte. Vad vi kan utgå ifrån är att vårt land kommer att förändras och förlora sin särart. Benämningen typiskt svensk kommer kanske att förekomma i historieböcker, om någon anser vårt lands historia är värld att skildra. Kanske kommer då även den svenska modellen att nämnas, den hör egentligen redan till historien precis som vårt så kallade demokratiska styrelsesätt.


Det enorma politiska misstag som gjorts är att utgå från att alla är i samma stöpta form. Så är det ju inte och att det först nu visar sig är i och för sig förvånansvärt, men har inte varit oförutsägbart. Inte heller att folkgrupper kommer att ställas mot varandra, människor med en tro som hör till underutvecklade länder tänker i många fall rasistiskt, de som står på motsatta sidan är människor som aldrig tillfrågats om de skall tas emot i vårt land. Om de politiska makthavarna inte stämmer i bäcken kommer antagligen SD att bli överlägset största parti.


Naturligtvis kommer politiskt aktiva som mister sina platser när de gamla partierna krymper att ta chansen att byta parti. Med alla tomma stolar som väntar om SD växer ytterligare, blir de ett välkommet tillskott för SD. Det finns många politiskt aktiva och politik är det enda de hållit på med och kan knappast få ett annat jobb. I takt med att SD får in politiker med erfarenhet av hur en slipsten skall dras, kommer det också att städas i partiet.


Läste att många utlandsfödda sympatiserar med SD, vilket måste få vice talmannen Söder att klia sig i huvudet. Enligt honom är judar och samer inte svenskar vilket är minst sagt märkligt i samernas fall, det är ju vår urbefolkning. Vad vi andra då är känns lite virrigt, för under åren har kommit människor från många länder. Men det är klart, om tungan bluddrar på utan att hjärnan hinner med kan det bli minst sagt tokigt. Han kanske inte är renrasig själv när det kommer till kritan.


Nåja, vi får se det som att SD precis som andra missnöjespartier vi haft sakta tynar bort. För naturligtvis kommer de gamla partierna att enas och se till att det skapas ett rättvisare samhälle och att det som blivit fel rättas till. Det är ju deras levebröd det handlar om, så även om prestigen får sig en törn är var och en sig själv närmast.

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards